Türk Profesör Canan Dağdeviren meme kanserine savaş açtı! Meme kanserini erken teşhis eden elektronik sütyeni uzmanlara sorduk
Türk bilim insanı Canan Dağdeviren meme kanserini erken teşhis edebilecek elektronik giyilebilir yeni bir ultrason cihazı üretti. Dağdeviren'in icadı meme kanserinin tedavisinde umut oldu. Editörümüz Gizemnur Gül, elektronik sütyeni 2 uzmana sordu. Dağdeviren'in icadı erken teşhiste faydalı olacak mı? İşte ayrıntılar...
Dünyaca ünlü bilim insanı ve giyilebilir kalp pilinin mucidi Canan Dağdeviren'in yeni icadı milyonların hayatını kurtaracak.
Ünlü Türk fizikçi Canan Dağdeviren, meme kanserini erken teşhis eden elektronik sütyen ile bilim dünyasının gündeminde.
Harvard Üniversitesi genç akademi üyeliği kadrosunda yer alan ünlü fizikçi, Forbes'in "30 yaş altı 30 bilim insanı" listesinde yer aldı.
SÜTYENE TAKILABİLEN ULTRASON TARAYICI
ABD'de yaşayan Dağdeviren, meme kanserini daha erken tespit edebilecek sütyene takılabilen bir ultrason tarayıcı geliştirdi.
ACI KAYBI İLHAM OLDU
Dağdeviren, teyzesini henüz 49 yaşındayken meme kanseri teşhisi konulmasından 6 ay sonra kaybetti.
Bilim insanı, acı kaybının ardından bu alanda çalışmalara hız kazandırdı. Dağdeviren, bu cihazı duyururken tüm kadınlara ithaf ettiğini belirterek 'yalnız değilsiniz' mesajı verdi.
Meme kanserinin teşhisi için hayati önem taşıyan bu cihazı editörümüz Gizemnur Gül, Medipol Mega Üniversite Hastanesi Meme Cerrahisi Bölümünden Doç. Dr. Pelin Basım ve Onkoloji alanında uzmanlık yapan Prof. Dr. Berrin Pehlivan'a sordu.
Günümüzde gencinden yaşlısına kadınlar göğüs muayenesine gitmekten çekiniyor. Böylece hastalığın teşhisi de geç konmuş oluyor. Peki Canan Dağdeviren'in kullanımında hiçbir uzmanlık gerektirmeyen elektronik sütyen, ultrasonik alıcılarıyla kanserli dokuları tespit eden cihazı teşhisi erkene alır mı? Doktora gitmeye gerek kalmadan günlük olarak tarama yapılabilen cihazın kullanımı yaygın olur mu?
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Meme Cerrahisi Bölümünden Doç. Dr. Pelin Basım:
Meme kanserinin erken tanısı, hatta potansiyel meme kanseri riski taşıyan kitlelerin tespiti için tüm dünya yüzeyinde yapılan çalışmalar, hastalara umut olmaya devam ediyor. Bu yolda, üç boyutlu görüntüler, yapay zeka kullanımı gibi yeni tamamlayıcı yöntemler meme kanseri teşhisinde çığır açıyor.
MIT’den Prof. Dr. Canan DAĞDEVİREN’in 6 yıllık emekle geliştirdiği “elektronik sütyen” projesinin pilot çalışmaları tamamlandı ve bireylerin sütyenlerinin içine yerleştirilen bir mini ultrason cihazı ile memelerin 6 farklı lokalizasyondan taranması amaçlandı.
MİNİMAL BOYUTTAKİ KİSTLERİN GÖRÜNMESİNİ SAĞLIYOR
Minimal boyuttaki kistlerin bile görüntülenmesine imkan veren bu aygıt sayesinde ileride, meme taramalarının daha kolay hale getirilebilmesi amaçlanırken, bu yeni yöntemin konvansiyonel (geleneksel) ultrason ile güvenilirlik kıyaslamalarının yapılması çalışmaları halihazırda devam ediyor.
MEME KANSERİNDE DEVİR AÇABİLİR
Tüm bu kıyaslamalı çalışmalar tamamlandığında bu yeni tarama ve takip teknolojisinin günümüzde meme kanseri alanında bir devir açabileceği gerçeği göz ardı edilmemeli. Teknolojinin tüm testleri tamamlanıp güvenilirliği kanıtlandıktan sonraki aşamada ise sistemin kullanımının yaygınlaşması böylelikle ekonomik maliyetlerin de düşmesi sağlanarak herkesin, özellikle sağlık hizmetlerine erişimi güç kesimlerin faydalanabileceği bir yöntem haline getirilmesi aşaması önem kazanıyor. Ancak şimdilik elimizdeki verilere dayanarak meme hastalıklarının erken tanı ve tedavisinde bu denli umut vaat edici bir gelişmeyle karşılaşmış olmanın bilim dünyasında heyecan yarattığının altını özellikle çizmek gerekir.
Onkoloji alanında uzmanlık yapan Prof. Dr. Berrin Pehlivan:
Tabi erken teşhiş konusunda yardımcı olacaktır, önem arz edecektir.
Yaygın olabilir, buradaki maliyeti önemli.
Kaynak: haberet.com