Strep A nedir, nasıl bulaşır?

Strep A nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir merak ediliyor. Türkiye'de Strep A hastalığı nedeniyle 3 yaşında bir çocuğun ölümü ile internette araştırılmaya başlandı. Sinsi bir şekilde ilerliyor ve gribe benzer semptomlar gösteriyor. Peki, Strep A hastalığı belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? Nasıl bulaşır? İşte Strep A hastalığı hakkındaki bilgiler...

Strep A nedir, nasıl bulaşır?

Son dönemlerde İngiltere ve Avrupa'da görülen Strep A, özellikle çocuklar arasında hızlı bir salgına dönüşüyor. Türkiye'de bir çocuğun ölümüne neden olması yüzünden Strep A hastalığına dair araştırmalar yoğunlaştı. Peki Strep A nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? Strep A hastalığı tedavisi var mı? Strep A'dan korunmak için ne yapmak gerekir? Strep A hastalığı hakkında merak edilenler haberimizde.

STREP A NEDİR?

Strep A, “A grubu streptokok” olarak da isimlendiren bir bakteri. Strep A bakterisi birçok farklı enfeksiyona neden olabilir. Bakteri genellikle boğazda ve ciltte bulunur ve birçok insan bilmeden bu bakteriye sahiptir ve herhangi bir zararı yoktur.

Strep A nedir, nasıl bulaşır? - Resim : 1

STREP A NASIL BULAŞIR?

A grubu strep bakterileri burnunuzda ve boğazınızda yaşar. Öksürme veya hapşırma damlacıkları yoluyla veya mukusla doğrudan temas yoluyla yayılırlar. Enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında yeterince yakınsanız damlacıkları soluyabilirsiniz. Ayrıca damlacıklar daha sonra dokunduğunuz katı bir nesnenin üzerine düşebilir. Bu tür temas, enfekte olan kişilerin ellerini yıkamadan önce burnunu sümkürmesi ve bir nesneye dokunması durumunda da ortaya çıkabilir. Her iki durumda da bakteriler elinize veya parmaklarınıza geçerse ve elinizi yüzünüze götürürseniz enfekte olabilirsiniz.

Cilt, selülit veya impetigo gibi enfekteyse, bakterilerin kesik, sıyrık veya ısırık gibi açık bir alanı olan bir cilt lekesiyle temas etmesi gerekir. Açıklık o kadar küçük olabilir ki önceden hiçbir şey fark etmemiş olabilirsiniz. İmpetigo, oyuncakları paylaşan ve birlikte oynayan küçük çocuklar arasında yaygındır.

Strep A nedir, nasıl bulaşır? - Resim : 2

TEDAVİSİ VAR MI?

Enfeksiyonların tedavisi uygun antibiyotikleri içerir. Grup A strep'in neden olduğu sepsis, hem antibiyotik hem de IV sıvılarla acilen tedavi edilmelidir. Özellikle erken teşhis edilebilen vakalarda penisilin grubu antibiyotiklerin tedavi sürecinde son derece etkili olduğunu ifade ediliyor.

Strep A nedir, nasıl bulaşır? - Resim : 3

STREP A BELİRTİLERİ NELERDİR?

Strep boğaz normal boğaz ağrısından farklıdır ve ağrı çok çabuk ortaya çıkabilir. Semptomlar yutkunma sırasında ağrı, ateş ve kırmızı ve şişmiş bademcikleri içerir - bazen beyaz lekeler veya irin çizgileri ile birlikte.

Kızılın ilk belirtileri, yüksek ateş, boğaz ağrısı ve boyun bezlerinin şişmesi gibi grip benzeri belirtiler olabilir.

12 ila 48 saat sonra göğüs ve midede başlayan ve sonra yayılan bir döküntü belirir. Dilde ayrıca beyaz bir kaplama belirir ve dil kırmızı, şiş ve genellikle "çilek dili" olarak adlandırılan küçük tümseklerle kaplı kalır.

İmpetigo, kırmızı yaralar veya kabarcıklarla başlayan ve daha sonra patlayarak huysuz, altın renkli lekeler bırakan bir deri enfeksiyonudur.

Çok nadiren, strep A bakteri vücudun genellikle bakteri içermeyen bölgelerine girdiğinde ciddi hastalığa neden olabilir. Buna invaziv grup A streptokok hastalığı denir.

Strep A nedir, nasıl bulaşır? - Resim : 4

NASIL KORUNULUR?

Bu hastalıktan korunmak için pandemi dönemine benzer önlemler almak gerekiyor. Sosyal mesafe, maske, hijyen bunların başında geliyor.

A grubu strep'in neden olduğu enfeksiyonlar

Grup A bakterileri, en yaygın olarak çeşitli enfeksiyon türlerine neden olur:

Boğaz ağrısı
Kızıl
İmpetigo
Akciğer iltihaplanması
Nekrotizan fasiit
Orta kulak iltihabı (kulak enfeksiyonları)
Sinüzit
Selülit
Toksik şok sendromu

Uzmanından tavsiyeler: Çocuklar ikinci döneme sporla hazırlansın Türkiye'de 3 yaşındaki Aras Strep A'dan öldü Sağlıkta şiddette yeni konum: Eczane MHRS üzerinden alınan randevuların gerçekleşme oranı arttı