Sarımsağın faydaları nelerdir? Sarımsak neye iyi gelir?

Sarımsağın faydaları saymakla bitmez. Pişmiş veya çiğ olarak yenilebilen sarımsak, doğal antibiyotik olarak bilinir. İçeriği nedeniyle sarımsak birçok hastalığa iyi gelir. Ayrıca sarımsağın kansere, cinsel sağlığa, kronik hastalıklara ve saç bakımına iyi gelir. Sarımsak yutmak, soğuk algınlığına karşı vücudu savunur. Peki, sarımsağın ve sarımsak yutmanın faydaları nelerdir? Sarımsak neye, hangi hastalıklara iyi gelir?  

Sarımsağın faydaları nelerdir? Sarımsak neye iyi gelir?

Sarımsak, dünyada en yaygın kullanılan tıbbi bitkilerin başında gelir. Sarımsağın kullanımının Antik Mısır’a kadar dayandığı, piramit işçilerine güç ve enerji vermesi için tüketildiği tarihsel verilerde geçmektedir. Anadolu’da sarımsak, yara iyileştirme, tansiyon düşürücü, saçkıran tedavisinde kullanılmaktadır. Doğal bir antibiyotik olan sarımsağın, soğuk algınlığı ve grip tedavisinde veya önleyici olarak etkisi bilinmektedir. İşte sarımsağın faydaları, sarımsak yutmanın faydaları, sarımsağın iyi geldiği hastalıklar... 

SARIMSAĞIN İÇERİĞİ VE TIBBİ ETKİLERİ 

Sarımsak; allisin, beta-karoten, kalsiyum, selenyum, demir, fosfor, potasyum, B1-B2-B3 vitaminleri, C vitamini ve diğer faydalı besinler açısından zengindir. Yeraltı kısımları, yaprakları ve sapları kokulu yağ içerir. Bu içeriği ile sarımsak için antibakteriyel, antifungal, antiprotozoal ve antiviral denilebilir. 

Sarımsağın faydaları nelerdir? Sarımsak neye iyi gelir? - Resim : 1

SARIMSAĞIN FAYDALARI NELERDİR? 

Kalp basıncını dengeler: Sarımsak ile yapılan bir çalışmada kan basıncını yüzde 10 oranında düşürdüğü bulunmuştur. Katılımcılara, günde dört diş sarımsağa denk gelen 600 ile 1500 mg sarımsak özü verilmiştir.  
Kolesterolü düşürür: Düzenli kullanım ile sarımsağın kolesterol düşürücü etkisi kanıtlanmıştır. Yapılan çalışmada beş aylık sürede katılımcılara verilen sarımsak takviyesi ile sarımsağın kolesterole iyi geldiği gözlenmiş.  
Kalp hastalıklarını önler: Yukarıda saydığımız iki maddede sarımsağın kalbe, kalp hastalıklarına iyi geldiği görülür. Düzenli sarımsak tüketimi sonrasında sertleşmiş kan damarları gevşer, pıhtılaşma önlenir ve böylece kalp hastalıklarının önüne geçilmiş olunur. Ayrıca sarımsak, trombositlerin kan pıhtılarını azaltan proteinlere bağlanmasını da önler. 
Soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir: Günlük düzenli sarımsak takviyesi almanın, soğuk algınlığını yüzde 63 kadar azalttığı yapılan çalışmada gözlenmiş. Doğal antibiyotik olan sarımsak, soğuk algınlığı ve grip belirtilerinin şiddetini ve süresini azaltır.  
Yorgunluğu azaltır, enerji verir: Antik dönemde performans artırmak, güç gerektiren işlerde çalışanlara enerji vermesi için sarımsak takviyesi yapılıyormuş. Günümüzde modern sporcular ve normal insanlar da egzersize bağlı yorgunluğu azaltmak için sarımsak kullanmaya başlamışlardır.  
Kemikleri güçlendirir: Sarımsak, kadınlarda östrojeni artırır ve kemik yoğunluğunu kaybını azaltır. Günlük olarak listenize sarımsak eklemeniz kemik sağlığınıza iyi gelir. Düzenli tüketim ile sarımsak, osteoporoz (kemik erimesi) ve osteoartrit (kireçlenme) riskini azaltır.  
Hafızayı güçlendirir: Sarımsak, S-allil sistein adında güçlü bir antioksidan içerir. Serbest radikallerin verdiği yaşlanmaya karşı antioksidan özellikli sarımsak iyi gelir. Kolesterolü ve kan basıncını düşüren sarımsak, beyindeki kan akışını artırır. Böylece başta Alzheimer gibi hastalıklara riskini azaltmış olur.  
Cildi güzelleştirir ve cilt sağlığını korur: Sarımsak, antioksidan, antibakteriyel, mantar enfeksiyon önleyici özelliğe sahiptir. Antioksidan özelliği ile serbest radikallerin cilde vereceği yaşlanma süreci gecikir. Sivilceler için çiğ sarımsak kullanmak iyi gelebilir fakat hassas bir cildiniz var ise dikkatli kullanmak gerekebilir.  
Kilo vermenize yardımcı olur: Sarımsak, iştahı düzenler ve tokluk hissi verir. Bunların yanında yağ yakımını da destekleyen sarımsak, kilo vermenize yardımcı olacaktır.  
Kansere karşı vücudu korur: Sarımsak, antioksidan özelliği ile kanserin etkilerini azaltabilir. Önemli antioksidan olan C, E vitamini ile selenyum minerali bakımından zengin olan sarımsak, hücreleri kansere karşı koruyucu görev görür. Bilimsel araştırmalarla birlikte, düzenli sarımsak tüketiminin beyin, kolon, yemek borusu, mide, prostat, deri ve tiroid bezi kanserlerini önlemeye yardımcı olduğu öne sürülmüştür. 

Sarımsağın faydaları nelerdir? Sarımsak neye iyi gelir? - Resim : 2

SARIMSAĞIN BESİN DEĞERİ VE İÇERDİĞİ VİTAMİNLER 

100 gram sarımsak genel olarak aşağıdaki enerji ve besin değerlerine sahiptir: 

BESİN MİKTAR
Kalori 149
Protei 6,36 g
Karbonhidrat 33,1 g
Kalsiyum 181 mg
Demir 1,7 mg
Magnezyum 25 mg
C vitamini 31,2 mg
B6 vitamini 1,24 mg
E vitamini 0,08 mg
K vitamini 1,7 mg

SARIMSAK NEYE İYİ GELİR? 

Bağırsak kurtlarını yok eder. Sindirimin daha kolay şekilde gerçekleşmesini sağlar. 
Kanın incelenmesinde yararları bulunur. Kan akışının daha iyi gerçekleşmesini destekler. 
Düzenli şekilde her gün sarımsak yutmak, kanser sorununun oluşmasını engeller. Aynı zamanda sarımsak yutmanın faydası, bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. 
Yaraları hızlıca iyileştirir 
Kolesterolü engeller 
Enfeksiyonla etkili şekilde mücadele eder 
Enerji verir 

Sarımsağın faydaları nelerdir? Sarımsak neye iyi gelir? - Resim : 3

SARIMSAK NASIL TÜKETİLMELİ? 

Besin olarak en yüksek düzeye çiğ olarak tüketilen sarımsak çıkar. Sarımsak, birkaç dakika bekledikten sonra ezilerek tüketilmeli. Ayrıca sarımsak, uzun süre pişirilirse besin değerini kaybeder. Bunun için yemeklere piştikten sonra eklemek daha iyi olur. 1-2 diş sarımsağı bıçakla küçük küçük kesin, bir bardak suyla bu sarımsakları hap gibi yutun. 

SARIMSAĞIN ZARARLARI VAR MIDIR? 

Sayısız faydası olan sarımsak, aşırı kullanımı nedeniyle birçok rahatsızlığa neden olabilir. Kramplara, gaza, kusmaya, ishale, baş ağrısına, böbrek ağrısına ve baş dönmesine neden olabilir.  
Çiğ sarımsak tüketimi; yeni doğan bebeklerde, ameliyatların iyileşme sürecinde ve düşük tansiyon, mide ağrısı, kanama ve kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda sıkıntı yaratabilir. Bu durumda sarımsak tüketimi öncesinde doktorunuza danışmanız en iyisi olacaktır.  

SARIMSAK ÇAYI YAPIMI 

Sarımsak çayı, her 100 ila 200 ml su için 1 diş sarımsak ile hazırlanmalıdır. Bunun için doğranmış veya dövülmüş sarımsağı, kaynayan suya atıp 5-10 dakika dinlendirmelisiniz. Ardından çayı ocaktan alın, süzün ve soğumaya bırakın. Çayın lezzetini arttırmak için rendelenmiş zencefil, birkaç damla limon veya 1 tatlı kaşığı balı karışıma ekleyebilirsiniz. 
 

Rahim kanserinde umut vaat eden gelişme Hindistan cevizi yağının faydaları nelerdir? Özel okullarda gözler yarına çevrildi Hurmanın faydaları nelerdir?