REZENE ÇAYI FAYDALARI: Rezene çayı neye iyi gelir? Rezene çayı nasıl demlenir?

Rezene çayı faydaları ile birçok hastalığın tedavisinden kullanılan bir bitkisel çaydır. Maydanozgiller familyasında olan rezene çayı, sinirlere iyi gelmesi, sakinleştirme ile daha çok bilinir. Rezene çayı faydalarından tam olarak yararlanabilmek için "Rezene çayı nasıl demlenir?" bilmek gerekir. İşte rezene çayı faydaları, iyi geldiği hastalıklar...

REZENE ÇAYI FAYDALARI: Rezene çayı neye iyi gelir? Rezene çayı nasıl demlenir?

Rezene, maydanozgiller familyasından; iki metreye kadar boylanan, iki yıllık, kokulu, otsu bitki türüdür. Rezene çayı, ezilmiş, kurutulmuş rezene tohumlarının kaynar suda demlenmesiyle yapılan bir içecektir. Rezene çayı, yüksek konsantrasyondaki mineraller, vitaminler ve uçucu yağlar içeriğiyle antioksidan, antibakteriyel, antispazmodik ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Peki, rezene çayı nasıl demlenir? Rezene çayı faydaları, iyi geldiği hastalıklar nelerdir?

REZENE ÇAYI FAYDALARI: Rezene çayı neye iyi gelir? Rezene çayı nasıl demlenir? - Resim : 1

REZENE NEDİR?

Maydanozgiller familyasından olan rezenenin yaprakları saplı ve tüysüz olup gövdesi dik, içleri boş silindir şeklindedir. İki metreye kadar uzayan rezene bitkisinin çiçekleri şemsiye şeklindedir. Meyveleri ise silindir şeklinde, tüysüz ve yeşilimsi esmer renktedir. Tohumları protein ve yağ bakımından zengin bir besi değerine sahiptir.

REZENE ÇAYI FAYDALARI: Rezene çayı neye iyi gelir? Rezene çayı nasıl demlenir? - Resim : 2

REZENENİN BESİN DEĞERİ

Rezene meyvelerinin 100 gramlık referans miktarı 345 kcal gıda enerjisi sağlar ve zengin bir kaynaktır. Günlük Değerin(GD) %20'si veya daha fazlası protein, diyet lifi, B vitaminleri ve birkaç diyet mineralleri, özellikle kalsiyum, demir, magnezyum ve manganez bunların tümü %100 günlük değeri aşar. Rezene meyveleri %52 karbonhidrat, (%40 diyet lifi dahil),%15 yağ,%16 protein ve %9‘u sudur.

REZENE ÇAYI FAYDALARI: Rezene çayı neye iyi gelir? Rezene çayı nasıl demlenir? - Resim : 3

REZENE ÇAYININ FAYDALARI

Rezene çayı, kas spazmlarını önlemeye ve hafifletmeye, sindirimi iyileştirmeye ve irritabl bağırsak sendromu, ishal, mide ekşimesi, şişkinlik ve mide krampları gibi gastrointestinal sorunları tedavi etmeye yardımcı olabilecek lezzetli ve popüler bir çay çeşididir. Ayrıca kan basıncını düşürmeye, kilo vermeye, solunum sistemini korumaya, vücudu detoksifiye etmeye, hormonları dengelemeye ve libidoyu artırmaya yardımcı olabilir.

1- Mide Yanmasına İyi Gelir

Rezene çayı, fitoöstrojen varlığı nedeniyle mide ekşimesini tedavi etmeye yardımcı olabilir. Bu, kas spazmlarını engelleyebilir, sindirimi iyileştirebilir ve asit reflüsünü önleyebilir. Mide ekşimesi yaşadığınızda bu çaydan bir fincan içmek ağrıyı ve yanma hissini hafifletmeye yardımcı olabilir.

2- Sindirimi İyileştirebilir

Rezene çayı anti-enflamatuar ve gaz giderici etkilere sahip olabilir. Bu çayı içmek gaz oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir, böylece şişkinlik ve krampları ortadan kaldırabilir. Ayrıca sindirim sürecini hızlandırmaya, maksimum besin alımını sağlamaya ve kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir. Rezene binlerce yıldır sindirime yardımcı olarak kullanılmaktadır ve hatta hasarlı dokuların yeniden yapılandırılmasına yardımcı olabilir ve sindirim sisteminin daha fazla zarar görmesini önleyebilir.

REZENE ÇAYI FAYDALARI: Rezene çayı neye iyi gelir? Rezene çayı nasıl demlenir? - Resim : 4

3- Huzursuz Bağırsak Sendromunu (IBS) Tedavi Edebilir

Huzursuz bağırsak sendromu, kalın bağırsağı etkileyen bir işlevsel sindirim problemidir. Rezene çayı, şişkinlik ve mide kas kramplarının tedavisine yardımcı olabileceğinden, irritabl bağırsak sendromu (IBS) semptomlarının hafifletilmesinde potansiyel olarak yardımcı olabilir. Kafeinsiz çay, bağırsak kramplarını hafifletmeye ve sıkışmış gazı serbest bırakmaya yardımcı olabilecek bir kas gevşetici olarak hareket edebilir.

4- Gaz Sancısına İyi Gelir

Rezene çayı geleneksel olarak bebeklere onları sakinleştirmek ve koliği (gaz sancısı) önlemek için verilir. Bebeklerde kolik spazmlarını önlemeye yardımcı olabilir ve şişkinliği önler.

Not: 4 aylıktan küçük bebeklere rezene çayı vermek güvenli değildir. Bebeklere herhangi bir bitkisel ürün uygulamadan önce bir tıp uzmanına danışılması tavsiye edilir.

REZENE ÇAYI FAYDALARI: Rezene çayı neye iyi gelir? Rezene çayı nasıl demlenir? - Resim : 5

5- Spazm Giderici Etkisi Vardır (Anti-spazmodik)

Rezene çayının doğal yatıştırıcı etkileri bağırsaklardaki ve vücudun diğer bölgelerindeki spazmları azaltabilir, böylece muhtemelen stres hormonlarını azaltır ve genel sisteminize daha az zarar verir. Mideyi ve diğer organları sakinleştirmek, iltihaplanmayı ve mide rahatsızlığını ortadan kaldırmada önemli bir ilk adım olabilir.

6- Bağışıklığı Artırır

Rezene çayı potansiyel olarak güçlü antibakteriyel, antiseptik ve antifungal etkilere sahiptir, bu da onu muhtemelen mükemmel bir bağışıklık sistemi güçlendiricisi yapar. Ayrıca soğuk algınlığı ve gribi tam olarak bir enfeksiyona dönüşmeden önce önlediği de bilinmektedir. Bu nedenle, bu çayı içmek potansiyel bir önleyici tedbir ve sizi sağlığınızın doğru tarafında tutmak için bir tedavi olabilir.

REZENE ÇAYI FAYDALARI: Rezene çayı neye iyi gelir? Rezene çayı nasıl demlenir? - Resim : 6

7- Kilo Vermeye Yardımcı Olabilir

Rezene çayının kilo vermenize yardımcı olabileceği birkaç yol olabilir. Her şeyden önce, muhtemelen idrara çıkmayı teşvik ederek, su tutma ve şişkinliği ortadan kaldırabilir. İkinci olarak, potansiyel bir metabolizma güçlendirici olarak, vücudunuzun daha hızlı yağ ve kalori yakmasına yardımcı olabilir ve egzersiz çabalarınızı daha ödüllendirici hale getirebilir. Son olarak, belki de iştahınızı ve hormonlarınızı düzenleyerek aşırı yeme ve obeziteyi önleyebilir.

8- Vücudu Zararlı Toksik Maddelerden Arındırır

Rezene çayı bir kan temizleyici ve potansiyel bir idrar söktürücü olarak çalışarak böbreklerinizin ve karaciğerinizin sağlıklı kalmasını ve tam kapasiteyle çalışmasını sağlayabilir. Ayrıca kandan ve böbreklerden alınan fazla toksinlerin atılmasına da yardımcı olabilir. Böbrek taşları için doğal bir çare olabilir.

REZENE ÇAYI FAYDALARI: Rezene çayı neye iyi gelir? Rezene çayı nasıl demlenir? - Resim : 7

9- Adet Sancılarına İyi Gelir

Kadın üreme sağlığı ve zindeliğinin korunması söz konusu olduğunda, çok az bitki rezene kadar önemlidir. Rezene çayında bulunan bileşikler östrojen benzeri niteliklere sahiptir, yani menstrüasyonun ağrılı semptomlarının çoğunu hafifletebilir, aynı zamanda hormonları düzenleyebilir, libidoyu artırabilir ve emziren annelerde anne sütü üretimini uyarabilir. Çay ayrıca menopoz semptomlarını yatıştırmaya da yardımcı olabilir.

10- İltihaplanmayı Azaltır

Artrit, gut ve diğer iltihaplanma sorunlarından muzdarip olanlar, nesiller boyunca rezene çayından ağrı kesici bulmuşlardır. Vücudunuzu detoksifiye ederek doku ve kaslarınızın daha normal çalışmasına yardımcı olabilir ve gereksiz enflamatuar tepkilerin olasılığını azaltabilirsiniz. Bu, daha iyi uyumanıza ve günlük görevlerinizi yerine getirmek için daha fazla enerjiye sahip olmanıza yardımcı olabilir.

REZENE ÇAYI FAYDALARI: Rezene çayı neye iyi gelir? Rezene çayı nasıl demlenir? - Resim : 8

11- Göz Sağlığına İyi Gelir

Rezene çayının hızlı anti-enflamatuar tepkisi şişmiş veya kabarık gözlerin tedavisine yardımcı olabilir. Bir pamuğu çaya batırabilir ve yorgun gözleri yatıştırmak için göz kapaklarına uygulayabilirsiniz. Ayrıca, olası antibakteriyel ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri gözleri konjonktivit ve glokom gibi diğer durumlardan da koruyabilir.

12- Kalp Sağlığına İyi Gelir

Rezene çayının kalp üzerindeki etkisi büyük ölçüde mineral içeriğine, yani bu bitkide bulunan potasyuma dayanmaktadır. Potasyum bir vazodilatör olarak hareket edebilir, yani arterlerdeki ve kan damarlarındaki gerginliği azaltabilir, böylece belki de aterosklerozun oluşmasını daha zor hale getirebilir. Bu, koroner kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olabileceği gibi kalp krizi ve felç riskinizi de azaltabilir.

REZENE ÇAYI FAYDALARI: Rezene çayı neye iyi gelir? Rezene çayı nasıl demlenir? - Resim : 9

13- Kan Basıncını Düşürmeye Yardımcı Olur

Rezene çayı muhtemelen yüksek potasyum içeriği ile yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilir ve hipertansiyonu önler. Bitki çayında bulunan nitritler de kan damarlarını genişleterek yine kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.

14- Kötü Nefesi Ortadan Kaldırır

Rezene sadece yemeğin sindirimi için harika olmakla kalmaz, aynı zamanda nefesinizdeki izleri de ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Rezenenin anason tohumuna benzerliği, nefesinize ferahlatıcı ve temizleyici bir etki verirken, muhtemelen antifungal ve antibakteriyel etkileri nedeniyle diş etlerinizi ve dişlerinizi de korur. Rezene çayı içmek diş eti iltihabını hafifletmeye de yardımcı olabilir.

REZENE ÇAYI FAYDALARI: Rezene çayı neye iyi gelir? Rezene çayı nasıl demlenir? - Resim : 10

15- Solunum Sıkıntısının Giderilmesine Yardımcı Olur

Rezene çayı içmek astım, bronşit, öksürük ve virüs enfeksiyonlarından muzdarip insanlara rahatlama sağlayabilir. Solunum sistemi tıkanıklığı söz konusu olduğunda, balgam söktürücü olarak çalıştığı için mükemmel bir çözüm olabilir, böylece muhtemelen bulaşıcı patojenlerin yerleşip çoğalabileceği balgam ve mukusu ortadan kaldırır. Ayrıca, anti-enflamatuar etkileri boğaz ağrılarını ve sinüs basıncını hafifletmeye yardımcı olabilir, böylece normal nefes almanızı sağlar.

16- İç Parazitleri Öldürür

Çayda kullanılan rezene tohumları bitkisel kurt dökücü olarak işlev görebilir ve iç parazitleri ortadan kaldırmak için başarıyla kullanılabilir. Çayın müshil etkisi vardır ve bağırsak hareketini teşvik edebilir, bu da tenyaların vücuttan atılmasına yardımcı olabilir.

REZENE ÇAYI FAYDALARI: Rezene çayı neye iyi gelir? Rezene çayı nasıl demlenir? - Resim : 11

17- Akne Tedavisine Yardımcı Olur

Rezene çayı akne ve rosacea gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olabilir, çünkü tohumlar iltihap azaltıcı olan anethole, myrcene ve limonene gibi uçucu yağlar içerir. Ayrıca, mikropları öldürebilen ve dolayısıyla cilt enfeksiyonlarını önleyebilen chavicol adlı uçucu bir yağa sahiptir. Ayrıca, rezene tohumlarındaki fitoöstrojenler cilt tonunu iyileştirmeye yardımcı olabilir ve yaşlanma karşıtı bir etkiye sahip olabilir.

18- Cinselliği Artırır

Rezene çayı hem erkeklerde hem de kadınlarda cinsel arzuları uyarabilir ve artırabilir. Erkekler için orgazm süresini uzatmaya, mesane ve prostat sorunlarını hafifletmeye ve cinsel dayanıklılığı artırmaya yardımcı olabilir.

19- Uykuyu İyileştirir

Rezene çayı, iyi bir uyku için hayati önem taşıyan bir kimyasal olan melatonin açısından potansiyel olarak zengin olduğu için mükemmel bir gece çayı olabilir. Çayı akşam yemeğinden hemen sonra içmek en iyisidir.

REZENE ÇAYI FAYDALARI: Rezene çayı neye iyi gelir? Rezene çayı nasıl demlenir? - Resim : 12

REZENE ÇAYI NASIL DEMLENİR?

İçindekiler
1 su bardağı su
1 çay kaşığı rezene tohumu
1 çay kaşığı bal isteğe bağlı

Talimatlar
Rezene çayı yapmak için 1 çay kaşığı rezene tohumunu havan ve havan tokmağı ile hafifçe ezerek yağlarını açığa çıkarın. Bir kaşığın arkasını da kullanabilirsiniz.

Ezilmiş tohumları bir tencereye veya sürahiye ekleyin.
Bu arada, 1 bardak (8 oz.) kaynar sıcak suyu kaynatın ve ezilmiş rezene tohumlarının bulunduğu tencereye dökün. Piştikten sonra bir kapakla kapatın. Rezene tohumlarını asla kaynatmayın çünkü besinlerini kaybedebilirler.

Çayın 10 dakika demlenmesini bekleyin ve ardından bir fincana süzün. Gerekirse bir çay kaşığı ham bal ekleyebilirsiniz.

REZENE ÇAYI FAYDALARI: Rezene çayı neye iyi gelir? Rezene çayı nasıl demlenir? - Resim : 13

REZENE ÇAYI ZARARLARI VE YAN ETKİLERİ

Rezene çayının yan etkileri olabilir. Şunlar için tavsiye edilmez:

Havuç, pelin otu veya kerevize alerjisi olan kişiler: Baş dönmesi, yutma güçlüğü veya yüzde şişme yaşayabilirler.

Kan basıncı için ilaç kullanan kişiler: Çok fazla rezene çayı içmek kan basıncı seviyenizi bozabilir.

Endokrin bozuklukları: Rezenede bulunan fitoöstrojenler endokrin sistemin düzgün çalışmasını engelleyebilir.

Meme veya yumurtalık kanseri hastaları: Rezenenin östrojen benzeri etkileri tehlikeli komplikasyonlara neden olabilir.

Ayrıca, rezenede bulunan estragol potansiyel bir kanserojen olabilir, bu nedenle kanser hastaları tarafından kaçınılması en iyisidir.

Diğer yan etkiler şunlardır:

Artan güneş hassasiyeti
Düşük
Aşırı emzirme
Kanın pıhtılaşmasını önler; hemofili veya diğer kanama bozukluklarından muzdarip olanlar bundan kaçınmalıdır.

 

 

Sağlık Bakanı Koca'dan Eris varyantı sorularına yanıt Cips, çocuklarda bakın hangi hastalıklara sebep oluyor? DSÖ'den çocuklar için aşı önerisi Çocuğunuzun aşırı terlemesini hafife almayın