Muayene katkı payı 20 TL’ye çıkarıldı: İşte yeni sağlık düzenlemeleri
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kanun teklifiyle sağlık hizmetlerinde önemli değişiklikler yapıldı. Muayenelerde alınan katkı payı 2 TL’den 20 TL’ye yükseltilirken, aile hekimliği hizmetlerinin ücretsiz olması kararlaştırıldı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşülen “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif” yasalaştı. Düzenlemeyle sağlık ve sigorta alanında önemli değişikliklere imza atıldı.
AİLE HEKİMLİĞİ HİZMETLERİ ÜCRETSİZ OLACAK
Yapılan düzenlemeyle, aile hekimliği hizmetleri tamamen ücretsiz hale getirildi. Ancak bu kuralın istisnaları arasında, mesai saatleri dışında yapılan geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ile özel amaçlı raporlar bulunuyor.
Yabancılara sunulan sağlık hizmetleri de kapsam dışı bırakıldı.
MUAYENE KATKI PAYI 20 TL’YE YÜKSELDİ
Yeni yasa ile ayakta tedavilerde hekim ve diş hekimi muayeneleri için alınan katkı payı 2 TL’den 20 TL’ye çıkarıldı. Düzenleme, vatandaşlar için muayene maliyetlerini artırırken, daha fazla klinik araştırmanın yapılmasına yönelik bir teşvik paketi olarak değerlendiriliyor.
SGK PRİM İNDİRİMİNDE GÜNCELLEME
Özel sektör işverenleri için uygulanan 5 puanlık malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası prim indirimi, 4 puana düşürüldü. Ancak imalat sektöründe yer alan iş yerleri için 5 puanlık indirim 31 Aralık 2026’ya kadar sürecek. Cumhurbaşkanı, bu süreyi 31 Aralık 2027’ye kadar uzatma yetkisine sahip olacak.
YAŞLILIK AYLIĞI İÇİN YENİ ŞARTLAR
31 Aralık 2008’den önce sigortalı olanlar için yaşlılık aylığına erişim şartlarında da güncelleme yapıldı. Çalışma gücü kayıp oranı yüzde 40-49 arasında olanlar 18 yıl sigortalılık süresi ve 4.100 gün prim ödeme şartıyla, yüzde 50-59 arasında olanlar ise 16 yıl sigortalılık süresi ve 3.700 gün prim ödeme şartıyla yaşlılık aylığından yararlanabilecek.