MPV nedir, değeri kaç olmalı?

MPV, kan testinde bakılan değerlerden biridir. Açılımı Mean Platelet Volume olan MPV, pıhtılaşmayaı sağlayan elemanların boyutuna dair bilgi verir. MPV düşüklüğü ve yüksekliği, bazı hastalıklara işarettir. PLT ile değerlendirilmesi daha kesin sonuç verir. Peki, MPV nedir, değeri kaç olmalı, düşüklüğü veya yüksekliği ne anlama gelir?

MPV nedir, değeri kaç olmalı?

MPV, genelde komple kan sayımı testlerinin sonucunda karşımıza çıkar. Ortalama trombosit hacmi ölçümü yapılan MPV, kesin bir sonuç almak için trombosit (PLT) ile birlikte değerlendirilmelidir. Kanın pıhtılaşmasına görev yapan trombositlerin hacmi ve sayısı önemlidir. Bu yüzden MPV düşüklüğü veya yüksekliği bazı hastalıklara işaret edebilir. İşte MPV değeri, düşüklük veya yükseklik anlamı, işaret ettiği hastalıklar ile tüm bilgiler...

MPV NEDİR, NE ANLAMA GELİR?

MPV, İngilizce “mean platelet volume” yani “ortalama platelet (trombosit) hacmi”nin kısaltmasıdır. Trombosit ise kanın pıhtılaşmasını sağlar ve böylece kan kaybını önler. Trombositlerin ömrü 4 gündür. Bu süre içinde bir kısım trombositler kan dolaşımı sağlarken bir kısmı ise dalakta depolanır.

Tam kan sayımı sırasında ölçülen MPV değeri, normal değerlere göre daha düşük ya da yüksek olursa kişide pıhtılaşma sorunu olduğunu gösterir. Bu durum hastanın kan kaybı yaşaması halinde ciddi bir sorun haline gelmesine yol açar.

MPV nedir, değeri kaç olmalı? - Resim : 1

MPV DEĞERİ NORMALDE KAÇ OLMALI?

Normal şartlarda MPV değeri 7,5 fL – 11,5 fL aralığındadır. Bu aralıktaki trombositler 2,65 ila 2,8 mikrometre çapındadır.

MPV TESTİ NEDEN YAPILIR?

CBC yani tam kan sayımı sırasında MPV değerinin ölçülmesinin istenmesi şu belirtiler nedeniyle istenebilir;

Küçük bir kesik veya yaralanma sonrası uzun süreli kanama
Burun kanamaları
Ciltte küçük kırmızı lekeler
Ciltte morumsu lekeler
Açıklanamayan morarma

MPV DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELİR?

Düşük MPV trombositlerin ortalamadan daha küçük olduğu anlamına gelir. Çoğunlukla, daha yaşlı olan trombositler daha küçük olma eğilimindedir, bu nedenle düşük MPV, kemik iliğinin yeterince yeni trombosit üretmediği anlamına gelebilir. Bununla birlikte, düşük bir MPV tek başına yeterince bilgilendirici değildir ve trombositle ilişkili durumları teşhis etmek için PLT testi ile birlikte incelenmelidir.

MPV nedir, değeri kaç olmalı? - Resim : 2

MPV DÜŞÜKLÜĞÜ NEDENLERİ

MPC düşüklüğü nedenleri arasında iltihaplı hastalıklar, böbrek yetmezliği, kan kanseri, kemik iliği yetmezliği, bağışıklık sistemi hastalıkları, lupus hastalığı, Crohn hastalığı, HIV virüsü, bazı ilaçlar ve Wiskott Aldrich sendromu sayılabilir.

MPC DÜŞÜKLÜĞÜ BELİRTİLERİ

MPV değeri 7,5 fl'den düşük ise MPV düşüklüğü kabul edilir. Bu ise trombositlerin ortalama boyutlarının normalden küçük olduğunu gösterir. MPV düşüklüğü belirtileri şunlar;

Ağız ve burun kanaması, halsizlik, kas ve eklem ağrısı, adet kanamasının uzun sürmesi, küçük kesiklerde kanamanın durmaması, deride küçük kırmızı-morumsu noktalar, sık enfeksiyon geçirme, uyku problemleri, dalak büyümesi, uyuyamama.

MPV DÜŞÜKLÜĞÜ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tam kan sayımı sonrasında MPV değeri düşük çıktı ise alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak gerekir. MPV değerini yükseltmek için B12, C ve D vitamini açısından zengin besinleri bol bol tüketmek yardımcı olabilir.

MPV nedir, değeri kaç olmalı? - Resim : 3

MPV YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

MPV yüksekliği, 12 fl üzerinde olması demektir. Bu ise trombositlerin boyutlarının normalden büyük olması demektir. MPV yüksekliği, kemik iliğinde platelet üretimi veya platelet çöküşü ile ilgili problemleri ortaya çıkartabilir. MPV değeri, tek başına kesin bir sonuç belirtmez. PLT değerine de bakmak gerekebilir.

MPV YÜKSEKLİĞİ NEDENLERİ

MPV yüksekliği lösemi, tiroit hormonu yüksekliği, B12 vitamin eksikliği, valvüler kalp hastalıkları, kemik iliği rahatsızlıkları, hamilelik, şeker, kronik myeloid lösemi, folat yetmezliği, obezite, sigara içilmesi, miyeloproliferatif hastalıklar, şiddetli kanama, diyabet, 21q11 silinme sendromu gibi durumlardan kaynaklanıyor olabilir.

MPV YÜKSEKLİĞİ BELİRTİLERİ

MPV yükselikliği belirtileri arasında; baş ağrısı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, güçsüzlük, ciltte çabuk morarma, yoğun adet kanaması, halsizlik, kanlı veya koyu renk dışkı, idrarda kan, deride küçük kırmızı-morumsu noktalar (peteşi), dalak büyümesi, el ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma sayılabilir.

MPV YÜKSEKLİĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

MPV değeri yüksek çıktı ise normal değerine düşürmek için fazla kilolardan kurtulmak ve sigarayı bırakmak gerekir. Bunun yanında D vitamini eksikliği varsa tedavi etmeniz MPV değerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Süper grip uyarısı Ölü sayısı her geçen gün artıyor MHRS'den randevu bulamayanlar, dikkat! Kefirin faydaları nedir, nelere iyi gelir?