Mide ağrısına ne iyi gelir?

Mide ağrısı, herkes tarafından yaşanan bir rahatsızlıktır. Mide ağrısının birçok nedeni olabilir. Ülser, gastrit gibi rahatsızlıkların da habercisi olan mide ağrısı evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler ile geçebilir. Peki, mide ağrısına ne iyi gelir? İşte mide ağrısı için doğal yöntemler...

Mide ağrısına ne iyi gelir?

Mide ağrısı, hafif bir şekilde olabileceği gibi kramp şeklinde ve çok ağrılı da olabilir. Gün içinde yaşam kalitesini düşürebilecek mide ağrısına ne iyi gelir araştırırız. Mide ağrısı için evde ne yapılabilir? Mide ağrısına ne iyi gelir? İşte mide ağrısı hakkında bilinmesi gerekenler

MİDE AĞRISI NEDENLERİ NEDİR?

Mide ağrısının hafif bir hazımsızlıktan ciddi bir ülsere kadar birçok nedeni olabilir. Bunun dışında yediğiniz herhangi bir şey dokunmuş olabilir. Bazen mide ağrısı, psikolojik bir sıkıntıdan dolayı kaynaklanabilir. Bunların dışında reflü, gastrit, bakteri kaynaklı enfeksiyon, ilaç kullanımı, fıtık, alkol ve sigara gibi nedenleri olabilir.

MİDE AĞRISI BELİRTİLERİ

Hafif mide ağrısı ve hazımsızlığın yaygın belirtileri arasında aşağıdakiler yer alır:

Mide ekşimesi veya asit reflüsü
Mide bulantısı
Şişkinlik
Gaz çıkarma ihtiyacı
Ağız kokusu
Hıçkırık veya öksürük

Bu belirtilerin uzun süre devam etmesi halinde bir doktora görünmeniz gerekir.

MİDE AĞRISINA NE İYİ GELİR?

Alkol ve sigaradan uzak durmak: Sigara ve alkol tüketimi mide ağrısını artırabileceği için bu durumda uzak durmak en iyisi olacaktır.

Bol su içmek: Su içmek, midede sindirime yardımcı olur. Susuz kalmak da sindirimi zorlayacabileceği gibi mide ağrısına neden olabilir. Bu yüzden günde en az 8 bardak su içilmesi tavsiye ediliyor.

Civanperçemi: Midedeki asit miktarını azaltmaya yardım eden civanperçemi, içerdiği maddeler ile vagus siniri denilen ana sindirim sinirine etki ederek asit salgılanmasını azaltır. Mide asidi seviyelerinde azalma olduğunda mide ekşimesi ve hazımsızlık şikayeti de azalır.

Karanfil: Midedeki gazın azaltılmasına yardımcı olacak maddeleri içeren karanfil, mide ağrısına iyi gelir. Mide ağrısı olan bir kişi yatmadan önce günde bir kez bir çay kaşığı toz ya da çekilmiş karanfille, bir çay kaşığı bal karıştırıp içmeyi deneyebilir. Bulantı ve mide ekşimesi için, karanfil suda kaynatılıp çay şeklinde tüketilebilir.

Limon suyu, karbonat ve su karışımı: 1 bardak suya 1 yemek kaşığı limon suyu ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyerek yavaş yavaş içmek mide ağrısına iyi gelir.

Meyan kökü: Mide ve zarının iltihabını azaltmaya yardımcı olacak maddeler içeren meyan kökü, mide ağrısına iyi gelir. Mide ağrınızı geçirmek için, semptomlarınız iyileşene kadar günde birkaç kez meyan kökü çayı içmeyi deneyebilirsiniz.

Nane: Kusma ve ishalin önlenmesine, bağırsaklardaki kas spazmlarını azaltmaya ve ağrı gidermeye yardımcı olabilir. Nane yaprağını ham veya pişmiş olarak tüketebileceğiniz gibi nane şekeri yemek de mide ağrısına iyi gelir.

Papatya çayı içmek: anti-enflamatuar özelliğiyle mide ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu anti-enflamatuar özellikler, mide kaslarınızın gevşemesine yardımcı olarak kramp ve spazm ağrısını azaltabilir.

Zencefil kürü ya da zencefil çayı: Gingerol ve shogaol adlı kimyasallar içeren zencefil, mide bulantısını, kusmayı ve ishali azaltmaya yardımcı olabilir. Mide ağrısı olan insanlar yiyeceklerine zencefil eklemeyi ya da çay olarak içmeyi deneyebilir. 

Sıcak su torbası koymak: Isı, gergin kasları gevşetir ve hazımsızlığı kolaylaştırır. Bu nedenle ılık bir banyo yapmak mide rahatsızlığını hafifletebilir. Mideye 20 dakika ya da soğuyuncaya kadar ısıtılmış bir sıcak su torbası uygulamak da faydalı olabilir.

Vücudun üst kısmını yukarıda tutmak: Mide ağrısı olan kişiler, ağrı veya yanma geçinceye kadar en az birkaç saat yatmaktan ve uzanmaktan kaçınmalıdır. Yatması gereken birinin başını, boynunu ve üst göğsünü yastıklarla, ideal olarak 30 derecelik bir açıyla desteklemesi gerekir.

Balla tatlandırılmış elma sirkesi
BRAT diyeti (Elma püresi, pirinç, muz ve tost ekmeği)
Kimchi, yoğurt veya kefir gibi probiyotik,
Nişasta diyeti

Hekimlerden korkutan açıklama İlaç sorunu çözümünde ikinci adım Baş ağrısına iyi gelen doğal yöntemler Ses teli yırtılması neden olur?