Maymun çiçeği virüsü Afrika'da yayılıyor! Maymun çiçeği hastalığı nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir?
Maymun çiçeği virüsü Afrika'da yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü, Afrika'da etkisini göstermeye ve hızlı yayılmaya başlayan Maymun Çiçeği Virüsü için acil durum ilan etmeye hazırlanıyor. Peki, Maymun çiçeği hastalığı nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir?
Maymun çiçeği, insanlar da dahil olmak üzere bazı hayvanlarda ortaya çıkabilen maymun çiçeği virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Kongo’daki sözcüsü, şu ana kadar 13 binden fazla mpox vakası görüldüğünü ve toplam vaka sayısının 1000’den fazla ölümle birlikte yaklaşık 27 bine ulaştığını söyledi.
MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI NEDİR?
Maymun çiçeği ilk olarak 1958'de Danimarka'nın Kopenhag kentindeki laboratuvar maymunları arasında tanımlanmıştır. İnsanlarda ilk vakalar 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde bulunmuştur. Maymun çiçeği, monkeypox veya kısaltılmış hali ile mpox, insanlar da dahil olmak üzere bazı hayvanlarda ortaya çıkabilen maymun çiçeği virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Semptomlar ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, şişmiş lenf düğümleri ve yorgunluk hissi ile başlar. Bunu, üzerinde kabarcıklar ve kabuklar oluşturan bir döküntü izler. Bulaşmadan semptomların başlamasına kadar geçen süre yaklaşık 10 gündür. Semptomların süresi tipik olarak iki ila dört haftadır.
NASIL BULAŞIR?
Maymun çiçeği, Afrika'daki vahşi hayvan eti, hayvan ısırığı veya tırmalaması, vücut sıvıları, kontamine nesneler veya enfekte bir kişiyle yakın temastan yayılabilir. Virüs normalde belirli kemirgenler arasında dolaşır. Tanı, virüsün DNA'sı için bir lezyon test edilerek doğrulanabilir. Hastalık suçiçeğine benzer görünebilir.