Lenf kanseri nedir? Lenf kanseri nedenleri, belirtileri, tedavisi

Lenf kanseri, Özkan Uğur'un hayatını kaybetmesiyle merak konusu oldu. Lenfoma olarak da adlandırılan lenf kanseri, bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenf sisteminde gelişen 70’den fazla kanser türünün genel adıdır.

Lenf kanseri nedir? Lenf kanseri nedenleri, belirtileri, tedavisi

MFÖ grubunun üyesi Özkan Uğur'un hayatını kaybetmesi sonrasında lenf kanseri nedir araştırılmaya başlandı. Lenf kanseri, beyaz kan hücrelerinin mutasyon geçirmesi ile gelişir. Vücudun önemli savunma mekanizmalarından olan lenf bezlerinde çok görülen lenf kanseri nedenleri, belirtileri, tedavisine dair detaylar haberimizde.

LENF KANSERİ NEDİR?

Lenfoma, lenfositlerde oluşan bir kanser türüdür. Lenfositler vücudun enfeksiyon ve hastalıklara karşı savaşmasına yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Lenfoma, lenfosit hücrelerinin kontrolsüz şekilde çoğalması ya da normalden uzun yaşadıklarında oluşur. Hodkin Lenfoma ve Non-Hodkin Lenfoma olarak 2 ana gruba ayrılır.

Lenf kanseri nedir? Lenf kanseri nedenleri, belirtileri, tedavisi - Resim : 1

LENF KANSERİ NEDENLERİ

Lenfoma’nın hücre büyümesini kontrol eden genler artık düzgün çalışmadığında gerçekleşebileceği saptansa da buna neyin sebep olduğu kesin bilinmemektedir.

Lenfoma risk faktörleri:

  • Bağışıklık sisteminin bastırılması: Organ veya kemik iliği nakli, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlarla tedavi ve otoimmün hastalıkların varlığı belirli lenfoma tipleri için risk oluşturabilir.
  • Bazı enfeksiyonlara maruz kalmak: Hepatit C, HIV, AIDS, HTLV-1, Epstein-Barr virüslerinden kaynaklanan enfeksiyonlar bunların bazılarıdır.
  • Otoimmün hastası olmak: Romatoid artrit ve çölyak hastalığı gibi belirli otoimmün hastalığı olan kişilerde lenfoma riski artmıştır.
  • Kimyasal ve radyasyona maruz kalmak: Özellikle tarım ve boya sektöründe çalışanların bu hastalığa yakalanma riskinin yüksek olduğu belirlenmiştir.
  • Obezite: Genelde yüksek kilo tüm kanser türleri için bir risk oluşturmaktadır.

Lenf kanseri nedir? Lenf kanseri nedenleri, belirtileri, tedavisi - Resim : 2

LENF KANSERİ BELİRTİLERİ

  1. Ateş, Gece terlemeleri
  2. Açıklanamayan kilo kaybı
  3. Kalıcı yorgunluk,
  4. Kaşıntı ve kaşıntılı döküntü
  5. Öksürük, Nefes darlığı
  6. Kemik ağrısı
  7. Büyümüş dalak
  8. Boyun, koltuk altı, üst göğüs, mide ve kasıkta elle dokunulduğunda büyüyen bir kitle bu kitle ağrı yapmaz ama cilt altından basınç yaparak kendini hissettirebilir
  9. Cilt kıvrımlarında döküntü
  10. Karın ağrısı ve ishal ya da kabızlık gibi sindirim sorunları 

Lenf kanseri nedir? Lenf kanseri nedenleri, belirtileri, tedavisi - Resim : 3

LENF KANSERİ TEDAVİSİ

Lenfomada tedavisinde; lenfomanın tipi, hastalığın evresi, büyüme ve yayılma hızı, hastanın yaşı, hastanın diğer sağlık problemleri sayılabiliyor.

Yavaş ilerleyen ve belirtisi olmayan kimi çeşit lenfomlarda hasta, hastalığın ilerlemesi, belirtilerin ortaya çıkması ve tedavi gerekliliğinin doğması açısından düzenli aralıklarla kontrol ediliyor. Belirtileri olan yavaş seyirli lenfomalarda; kemoterapi, biyolojik tedaviler (monoklonal antikorlar) ve radyoterapi kullanılabiliyor.

Lenf kanseri nedir? Lenf kanseri nedenleri, belirtileri, tedavisi - Resim : 4

Hızlı seyirli lenfoma tedavisinde genellikle kemoterapi ve biyolojik (monoklonal antikorlar) tedaviler tercih ediliyor. Gerektiği durumda radyoterapi tedaviye eklenebiliyor.

Hastalık tedaviye dirençli olduğunda ya da tedaviden sonra hastalık tekrarının (nüks) geliştiği durumlarda kullanılan tedavi şekilleri ise; kemoterapi, biyolojik tedaviler, radyoterapi, yüksek doz tedavi ve kök hücre veya kemik iliği nakilleri ve Car T Cell tedavisidir.

Saçkıran nedir, neden olur? Meğer yemek yerken boğazına... Alzheimer tedavisinde kritik adım DUS 1. Dönem sonuçları açıklandı