Kuşburnu faydaları nedir, neye iyi gelir? Kuşburnu çayı faydaları ve iyi gelen hastalıklar nelerdir?

Kuşburnu, yalancı bir meyve olup C vitamini açısından çok zengindir. Bu nedenle kuşburnu ve kuşburnu çayı faydaları çoktur. Kuşburnu ile sadece çay değil reçel, marmelat, şurup gibi faydalı birçok ürün yapılır. Peki, kuşburnu ve kuşburnu çayı faydaları nedir, hangi hastalıklara neye iyi gelir?

Kuşburnu faydaları nedir, neye iyi gelir? Kuşburnu çayı faydaları ve iyi gelen hastalıklar nelerdir?

Çok eski zamanlardan beri kullanılan kuşburnu, zengin C vitamini içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk algınlığı ve gribe karşı çok faydalı olan kuşburnu, ülkemizde daha çok kuşburnu çayı ve kuşburnu marmelatı olarak tüketilir. Bağırsak ve mide rahatsızlıklarına iyi gelen kuşburnu; ishal, kabızlık, safra kesesi, boşaltım sistemi gibi birçok hastalığı da iyi gelmektedir. İşte kuşburnu ve kuşburnu çayı faydaları...

Kuşburnu faydaları nedir, neye iyi gelir? Kuşburnu çayı faydaları ve iyi gelen hastalıklar nelerdir? - Resim : 1

KUŞBURNU NEDİR?

Kuşburnu veya itburnu, çeşitli gül türlerin verdiği 'yalancı' meyvedir. Tipik olarak kırmızı ila turuncu renktedir, ancak bazı türlerde koyu mordan siyaha kadar renk farklılığı olabilir. İlkbaharda veya yaz başında çiçeklerin tozlaşmasından sonra kuşburnu oluşmaya başlar ve yaz sonundan sonbahara kadar olgunlaşır.

Kuşburnu faydaları nedir, neye iyi gelir? Kuşburnu çayı faydaları ve iyi gelen hastalıklar nelerdir? - Resim : 2

KUŞBURNU İÇERİĞİ

Kuşburnu meyveleri, 100 g başına 426 mg oranla C vitamini açısından özellikle zengindir. Bununla birlikte, taze kuşburnu ve ticari olarak temin edilebilen birkaç ürünün RP-HPLC analizleri, %0.03 ila %1.3 arasında değişen geniş bir C vitamini içeriğini ortaya çıkardı.

Kuşburnu; beta-karoten, lutein, zeaksantin ve likopen içerir.

Kuşburnunda bulunan vitamin ve mineraller; Kalsiyum, C vitamini, Demir, E Vitamini, Selenyum, Manganez, B kompleks vitamini, A vitamini, K vitamini, tiamin, riboflavin, Niasin

Kuşburnu faydaları nedir, neye iyi gelir? Kuşburnu çayı faydaları ve iyi gelen hastalıklar nelerdir? - Resim : 3

KUŞBURNU VE KUŞBURNU ÇAYI FAYDALARI

Kuşburnu, antioksidan özelliklere sahip olan yüksek düzeyde polifenoller, karotenoidler ve C ve E vitaminleri içerir. Antioksidanlar, serbest radikal adı verilen moleküllerin neden olduğu hücre hasarını koruyan veya azaltan maddelerdir. Bu zengin içeriği ile kuşburnu ve kuşburnu çayı birçok hastalığa iyi gelmektedir.

  • Kanserle mücadele noktasında kanser hücrelerinin büyüme ve gelişmesini de engellemeye yardımcı olur.
  • Kuşburnu gibi antioksidan bakımından zengin yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi kalp hastalığı, kanser ve tip 2 diyabet gibi kronik hastalıklara karşı koruma sağlayabilir.
  • Kuşburnu, antioksidan içeriği ile vücuttaki hücreleri serbest radikallerden koruyan ve C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kalp ve damar sağlığına, kan şekeri düzenlemesine, mide hastalıklarına, ağrı ve iltihap tedavisine katkıda bulunur. Kuşburnunun en önemli faydası kalp ve damar sağlığını koruyan etkisidir.
  • Araştırmalar kuşburnunun osteoartrit (kireçlenme) ağrısını azalttığını gösteriyor. Kuşburnunun bu faydası, antienflamatuvar özelliklerinden kaynaklanmaktadır.
  • Kuşburnunun faydaları arasında insülin duyarlılığını artırma, kan şekerini düzenleme, demir eksikliğine bağlı kansızlık sorununu önleme, gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıklarının önlenmesi ve ağrı ve iltihabı azaltma sayılabilir.
  • Düzenli olarak tüketildiğinde kabızlığı giderir ve sindirimi kolaylaştırır. Bağırsak parazitlerini düşmesine yardımcı olur.
  • Öksürük ve gribal enfeksiyonlara karşı destek verir.
  • Kuşburnunun cildi besleme ve gençleştirme etkisi de vardır. Cildinize faydalı olması için kuşburnu yağını tercih edebilirsiniz. Kuşburnu yağı cildinizi aydınlatmaya, kırışıkları ve ince çizgileri azaltmaya, antioksidanlar ile serbest radikallerle savaşmaya ve hasarlı cildi onarmaya yardımcı olur.
  • Kolajen ve elastinin parçalanmasından sorumlu olan MMP-1 enziminin üretimini azaltarak cildinize parlak bir ışıltı ve yumuşak ve pürüzsüz bir görünüm kazandırır. Kuşburnu çayı bu vitamin açısından zengin olduğu için içilmesi cildinize fayda sağlayabilir. Ek olarak kuşburnu çayı, kolajen bozulmasını önlemeye yardımcı olduğu için yaşlanma karşıtı etkilere sahip olabilen karotenoid astaksantin içerir.
  • Çeşitli bilimsel araştırmalar kuşburnu çayının kilo vermeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bu bilimsel araştırmalar, Rosa canina bitkisinden elde edilen kuşburnunun, yağ yakma özelliklerine sahip olabilen tilirosid adı verilen bir antioksidan bakımından zengin olduğunu gösteriyor

Kuşburnu faydaları nedir, neye iyi gelir? Kuşburnu çayı faydaları ve iyi gelen hastalıklar nelerdir? - Resim : 4

KUŞBURNU NELERE İYİ GELİR?

Kuşburnu çayının sağlığa faydaları bulunmaktadır. Kuşburnu nelere iyi gelir, şöyle açıklanabilmektedir:

  1. Kan şekerini düzenlemede etkilidir
  2. Kalp ve Damar hastalıklarına karşı korur
  3. İltihap ve ağrı gibi durumların tedavisine yardımcı olur
  4. Cildi sağlığını güzelleştirir
  5. Bağışıklık sistemini güçlendirir
  6. Gribal hastalıklara ve öksürüğe karşı destek niteliği görür
  7. Sindirim sisteminde etkilidir.

Kuşburnu faydaları nedir, neye iyi gelir? Kuşburnu çayı faydaları ve iyi gelen hastalıklar nelerdir? - Resim : 5

KUŞBURNU ÇAYI KİMLER İÇEMEZ?

Kuşburnu çayının fazla tüketimi olduğu durumlarda ishal, mide yanması, kusma gibi yan etkileri görülebilir. Alerjik yapıda olanlar, emziren anneler ve hamilelik sürecinde olanları kuşburnu çayını tüketmeden önce mutlaka uzman bir doktora danışmaları gerekir.

KUŞBURNU ÇAYI TARİFİ

Malzemeler:
5-6 adet kurutulmuş yumuşak kuşburnu
1 su bardağı su

Nasıl yapılır?

1 su bardağı suya yaklaşık 5-6 adet olacak şekilde malzemeleri hazır edin. Daha çok kişi için yapacaksanız malzemeleri aynı oranda artırmanız yeterli. Kuşburnu çayını hazırlamak için önce suyu kaynatın, ardından kurutulmuş ama yumuşak olan kuşburnu tanelerini bu suya atıp 10-15 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Son olarak süzüp içinden taneleri ayırın ve dilerseniz içine bal, tarçın gibi bir tatlandırıcı da ilave ederek afiyetle tüketin.

Kuşburnu faydaları nedir, neye iyi gelir? Kuşburnu çayı faydaları ve iyi gelen hastalıklar nelerdir? - Resim : 6

KUŞBURNU VE KUŞBURNU ÇAYININ ZARARLARI

Birçok faydasını sıraladığımız kuşburnu ve kuşburnu çayının bazı yan etkileri de olabilir. Aşırı tüketim sonrasında mide bulantısı, mide ekşimesi, ishal ve baş dönmesi gibi rahatsızlıklar görülebilir.

Hamilelerin tüketim öncesinde mutlaka bir uzmana danışmaları gerekmektedir. Tüketme miktarları normal bireylere göre değişiklik gösterebilir.

Nadir de olsa bazı kişilerde cilt kaşınmalarına ve kızarıklıklara neden olan alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir.

Kişiden kişiye tüketim miktarı değişiklik göstereceği için herkeste farklı bir etki görülebilir.

Bitki çayları, tip 2 diyabet için olanlar da dahil olmak üzere bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Ciddi bir tıbbi durumunuz varsa kuşburnu çayı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız.

Çok miktarda C vitamini almak da böbrek taşı geliştirme riskini artırabilir. Böbrek rahatsızlığınız varsa kuşburnu çayı içmeden önce tıbbi yardım alın.

Kuşburnu faydaları nedir, neye iyi gelir? Kuşburnu çayı faydaları ve iyi gelen hastalıklar nelerdir? - Resim : 7

NE KADAR TÜKETİLMELİ?

Kuşburnu çayı günlük olarak tüketim dozu iyi belirlenmelidir. 2 fincan kuşburnu çayı tüketimi ideal bir seçim olacaktır. 2 fincandan fazla içilmesi yan etkilere sebep olabilir. Bu yüzden mutlaka doktorunuza danışarak kuşburnu çayı tüketimi yapmanız gerekir.

Koronavirüsten sonra fiziksel rahatsızlıklarda artış Evlilik öncesi SMA taramalarıyla ilgili açıklama 14 yaşındaki çocuk kamburluk ameliyatı oldu Bir kaşığı karaciğerdeki bütün zehri atıyor