Küçük yaşlarda yaşanan uyku problemleri ileriki yaşlarda MS hastalığını yüzde 50 artırıyor!
Koronavirüs pandemisinde birçok kişinin uyku düzeni bozuldu. Bunun sonucunda uyku ihtiyacı da az karşılanınca beraberinde sağlık sorunları ortaya çıktı. Çocukların dengeli ve kaliteli uyku uyumasının önemine değinen uzmanlar, yapılan araştırmalar sonucunda iyi bir gece uykusu alamayan gençlerin, yetişkinlikte multipl skleroz (MS) geliştirme riskiyle karşı karşıya kalabileceklerini ifade etti. Peki MS hastalığı nedir? MS hastalığını uyku neden tetikler?

Araştırmanın yazarı Dr. Anna Karin Hedström, çok az uyumanın veya gençken kötü uyku kalitesi yaşamanın daha sonra MS geliştirme riskini yüzde 50'ye kadar artırdığını ifade etti.

Vücudun merkezi sinir sistemini hedef alan, esasen vücut ve beyin arasındaki iletişimi kısa devre eden MS, engelleyici bir nörodejeneratif hastalıktır.

UPI'nin haberine göre MS Derneği, uykusuzluk, çok fazla uyuma, narkolepsi veya uyku apnesi gibi uyku sorunlarının MS'li kişilerde sağlıklı yaşıtlarına kıyasla daha yaygın olduğunu belirtmektedir.

MS Derneği uzmanları, uyku güçlüğünün MS'in neden olduğu fiziksel sınırlamalara dayanabileceğini belirtiyor.

Bunlar, dermansız bacaklar, ağrı, vücut ısısı dalgalanmaları ve idrar/bağırsak rahatsızlığı gibi kronik semptomların yanı sıra artan yorgunluk ve azalan fiziksel aktivite kapasitesini içerebilir.

MS, stres veya kaygıdaki artış ve artan depresyon riski nedeniyle uykuyu engelleyen faktörler de ortaya çıkarabilir.