Koronadan sonra organ bağışı azaldı, doktorlar vatandaşlara çağrıda bulundu

On Dokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev alan ve birçok hastaya karaciğer nakli yaparak hayata tutunmalarını sağlayan doktorlar, korona sonrasında organ bağışının azaldığına dikkat çekerek vatandaşlara organ bağışı yapmaları konusunda çağrıda bulundu. Doktorlar, yılda sadece 10 kadar nakil gerçekleştirebildiklerini belirtti. Türkiye genelinde ise yaklaşık 8 bin karaciğer yetmezliği hastasının organ nakli beklediği biliniyor.

Koronadan sonra organ bağışı azaldı, doktorlar vatandaşlara çağrıda bulundu

OMÜ Tıp Fakültesi Gastroentoloji Cerrahi Bilim Dalı Başkanı ve Karaciğer Transplantasyonu Sorumlu Uzmanı Doç. Dr. Oğuzhan Özşay, Orta ve Doğu Karadeniz'in tek karaciğer nakli merkezi olan OMÜ'de 50'den fazla karaciğer nakli bekleyen hastanın olduğunu, ancak yılda sadece 10 kadar organ nakli gerçekleştirebildiklerini açıkladı. Türkiye genelinde ise yaklaşık 8 bin karaciğer yetmezliği hastasının organ nakli beklediği biliniyor.

Doç. Dr. Oğuzhan Özşay, karaciğer yetmezliği olan hastaların hayatta kalabilmesi için tek şanslarının karaciğer nakli olduğunu vurguladı. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki hastaların büyük bir bölümünün bu hizmetlere erişebildiğini belirten Özşay, Karadeniz Bölgesi'nde de benzer bir hizmetin önemli olduğunu ifade etti. OMÜ Tıp Fakültesi Gastroentoloji Cerrahi Bilim Dalı olarak, bu bölgede nakil bekleyen hastalara karaciğer nakli hizmeti sunduklarını ve aynı zamanda başka yerlerde nakil olan hastaların ameliyat sonrası takip işlemlerini gerçekleştirdiklerini aktardı.

Karaciğer nakli için iki seçenek olduğunu belirten Doç. Dr. Özşay, bunların kadavradan karaciğer nakli ve canlı vericiden karaciğer nakli olduğunu açıkladı. İdeal durumun kadavradan yapılan nakiller olduğunu belirten Özşay, maalesef canlı vericiden yapılan nakillerin hala gerekliliğini koruduğunu ve bunun nedeninin ise organ bağışlarının azalması olduğunu dile getirdi. OMÜ'de şu anda 50 kadar hastanın karaciğer nakli beklediğini belirten Özşay, maalesef yılda sadece 10 kadar organ nakli gerçekleştirebildiklerini ve özellikle koronavirüs salgınından sonra organ bağışlarında belirgin bir azalma olduğunu ifade etti.

Hepatopankreatobiliyer Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Kağan Karabulut da organ naklinin önemine dikkat çekerek, bir kişinin beyin ölümü gerçekleştiğinde bağışladığı organlarla 7 kişiye umut olduğunu belirtti. Bu nedenle halktan organ bağışında bulunmalarını ve organ bağışı için başvuranlara yardımcı olmalarını istedi.

Ayrıca Hepatopankreatobiliyer Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmetcan Aydın da organ bağışının önemini vurgulayarak, canlı vericiden karaciğer nakli yapılan hastaları merkezlerine beklediklerini ve organ bağışını herkese şiddetle tavsiye ettiklerini söyledi.

Organ nakli bekleyen binlerce hastanın umudu olan bu önemli konuyla ilgili OMÜ Tıp Fakültesi uzmanları, daha fazla organ bağışının yapılmasını ve bu konuda farkındalığın artırılmasını istiyor.

Kaynak: İHA

Yazın gelmesiyle beraber alerjik rinitte artış yaşandı Takma dişi ciğerine saplandı Kansere karşı ücretsiz tarama yapılacak Sağlık Bakanı'ndan "TUS" kontenjan açıklaması