Kefirin faydaları nedir, nelere iyi gelir?

Kefir, fermente bir süt ürünü olup çok faydalı bir içecektir. Mükemmel bir probiyotik kaynağı olan kefirin enfeksiyona karşı ve sindirim sistemine destekleme gibi yararları vardır. Peki, kefirin faydaları nelerdir, nelere iyi gelir? Evde kefir nasıl yapılır?

Kefirin faydaları nedir, nelere iyi gelir?

Gençlik iksiri olarak kabul edilen kefir, probiyotik bir süt ürünüdür. Bağışıklık sistemini güçlendiren kefirin faydaları arasında kansere karşı koruyuculuk, kalp hastalıkları riskini azaltma, metabolizmanın yenilenmesi sayılabilir. Evde kefir yapımı, kefirin faydaları, kullanımı ve nelere iyi geldiğini haberimizde derledik.

KEFİR NEDİR?

Kefir; Balkanlar, Doğu Avrupa ve Kafkasya orijinli, kefir tanelerinden yapılan ince yoğurt veya ayran benzeri fermente bir süt içeceği. Kefir, beyazımtrak renkte, karnabaharı andırır biçimde ve genellikle bezelye veya fındık büyüklüğünde tanelerden oluşur. Kefir yapımında inek, koyun, keçi, manda sütleri yağlı veya yağsız olsun kullanılabilir.

KEFİRİN BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?

Kalsiyum %20
Kalori 104 Kcal
Karbonhidratlar 7 g
Yağ 6 g
Magnezyum% 5
Protein 6 g
Fosfor %20
Riboflavin %19
B12 Vitamini %14

Kefirin faydaları nedir, nelere iyi gelir? - Resim : 1

KEFİRİN FAYDALARI NELERDİR?

Hepatit A ve hepatit B tedavisine katkı sağlar.
Hücrelerin onarımı ve bakımına yardımcı olur.
Kansere yakalanma riskini azaltır.
Kalp hastalıkları riskini azaltır.
Gençlik iksiri olarak bilinen kefirin yaşlanmayı geciktirmesi, kefirin faydaları arasında en çok bilinenidir.
Metabolizmanın yenilenmesine yardımcı olur.
Vücuttaki yaraların hızlı iyileşmesini sağlar.
Çeşitli hormonların dengeli seviyede kalmasına katkıda bulunur.
Serotonin (mutluluk), üreme ve adrenalin hormonları üzerinde olumlu etkisi vardır.
Sindirim hastalıklarında iyileştirici rol oynar.
Sinirsel depresyon ve uykusuzluğun ortadan kaldırılmasında etkilidir.

KEFİR NELERE İYİ GELİR?

SİNDİRİM SİSTEMİ: Bağırsakların genel sağlığını korumak için kefir gibi fermente süt ürünleri tüketilmelidir. Kefir, sindirime yardımcı olur. Ayrıca ishale de iyi gelir. Kefir içeriği ile düzensiz bağırsak hareketlerini düzenlemeye de yardımcı olur.

ENFEKSİYON: Kefir, hastalığa sebep olan bakteri ve virüslere savaşarak vücudun korunmasına yardımcı olur. Kefirin düzenli kullanımı ile antibiyotik kullanımına gerek kalmaz ve vücudun direnci artırılmış olur. Günlük olarak tüketildiği zaman kefirde bulunan besinler, bakterilerle etkili bir şekilde savaşır ve sizi viral enfeksiyonlardan yüksek oranda korur.

PROBİYOTİK KAYNAĞI: Probiyotikler, farklı tarz vücut fonksiyonlarını hızlı bir şekilde yerine getirebilen önemli mikroorganizmalar olarak bilinir. Vücudumuzun ihtiyacı olan probiyotikleri, kefirden sağlayabiliriz. Probiyotikler bakımından zengin olan kefirin, enfeksiyöz kaynaklı bakterilerle alakalı belirtileri ortadan kaldırabilir.

Kefirin faydaları nedir, nelere iyi gelir? - Resim : 2

KANSERİ ÖNLEMEDE YARDIMCI OLUR: Kefir ile yapılan çalışmalar, bu içeceğin içindeki yararlı bakterilerin tümör gelişimini önlediğini ortaya çıkarmıştır. Ayrıca, kefir proyobiyotik özelliği ile elirli olabilen bileşenlerin vücut içerisinde kanserojenlere dönüşümünü büyük oranda yavaşlatma işlevi de görür.

KEMİK ERİMESİ (OSTEOPOROZ): Kemik erimesini (osteoporoz) önlemek için günlük kalsiyum ihtiyacını kefirden sağlayabilirsiniz. Uzmanlar, D vitamini ve kalsiyum alımının osteoporoz hastalığı riskini azaltır. Çok bol miktarda kalsiyum içeren kefirin haftada 2 ya da 3 porsiyon tüketilmesi, kemikleri güçlendirir.

ALERJİYE KARŞI: Yapılan çalışmalar, kefirin alerji semptomlarıını ortadan kaldırabilecek antienflamatuar etki içerdiğini göstermiştir. Ayrıca kefirin düzenli kullanımı ile astımın yaygın
belirtileri arasında yer alan alerjen ve iltihapların önüne geçilebilir.

DETOKS: Kefir ile yapılan çalışmalar, bu sağlıklı içeceğin zararlı toksik maddeleri temizleyici özelliğini ortaya çıkarmıştır. Vücudun toksinleri, zehirli atıkları ve kimyasalları vücuttan atmak için duyduğu detoksu kefir içimi ile sağlayabilirsiniz. Düzenli olarak içilen kefir, toksinlerin giderilmesine yardımcı olur ve sağlığa yararlı özellikleri iç vücudunuzu da güçlendirmek için işlev görür.

CİLT BAKIMI: Cilt için faydalı olan laktik asit, kefirde bulunur. Laktik asit, gözeneklerin derinliklerine inip serbest radikallerin hasar verdiği hücreler ile dokuları da gençleştirir. Serbest radikaller, ciltte kırışıklık ve cilt sarkmasına neden olabilir. Düzenli kefir tüketimi ise cildin pürüzsüz ve yumuşak bir hale gelmesine yardımcı olur.

Kefirin faydaları nedir, nelere iyi gelir? - Resim : 3

YARALARI İYİLEŞTİRİR: Antienflamatuar ve antimikrobiyal özelliklerle zenginleştirilmiş olan kefir, yaraları etkili bir şekilde iyileştirebilir. Bu besinin içeriğinde olan maddeler, etkilenmiş alandaki enfeksiyonun yayılmasını da hızlıca durdurabilir.

GIDA ZEHİRLENMESİ: Kefirin antibakteriyel özelliği ile salmonella ve E.coli gibi tehlikeli patojenleri ortada kaldırır. Böylece bu tip bakterilerin vereceği zararlar ortadan kaldırılmış olur.

KEFİR NASIL YAPILIR?

Kefir yapımı için gereken malzemeler:

1 litre süt: Kefir keçi, koyun ve inek sütü ile yapılabilmektedir. Bizim önerimiz bulabiliyorsanız taze keçi sütü ile yapılmasıdır. Taze keçi sütü bulunamıyorsa taze veya pastörize keçi, koyun veya inek sütü kullanılabilir.
Güvenilir kaynaktan alınmış 30-50 gram kefir mayası.
Cam kavanoz.
Plastik süzgeç.(Kefir tanelerinin metal ile temas etmemesi gerekir.)

Kefirin faydaları nedir, nelere iyi gelir? - Resim : 4

Kefir yapımı:

Kaynatılan çiğ süt soğumaya bırakılır. Üzerinde oluşan kaymak alınır.
Soğuyan sütün sıcaklığı 20-25 dereceye geldiğinde kefir mayası ilave edilir.
Kavanozun ağzı hava alacak fakat toz girmeyecek şekilde bir bez parçası veya peçeteyle kapatılır.
Kavanozun etrafı güzelce sarılarak mevcut sıcaklığını koruyabileceği bir ortamda bırakılır.
18-24 saat kadar sütün pıhtılaşması beklenir. Bu bekleme süresinde kavanozu çalkalamayın, oynatmayın ve örtüsünü açmayın.
Süre dolduğunda kefir buzdolabına alınır ve 6-7 saat olgunlaşması beklenir.
Daha sonra kefir bir PLASTİK süzgeç yardımıyla süzülür.
Artık kefir hazırdır. Kefirinizin buzdolabında bekleme süresi 2 gündür.

GÜNLÜK NE KADAR KEFİR İÇİLMELİ?

Kefir çok faydalı bir içecektir. Fakat kefirin de günlük bir tüketim miktarı vardır. Kefir, günlük en fazla iki bardak içilmesi gerekir. En ideal tüketim ise günlük bir bardaktır. Fazla tüketimi ile kefirin yan etkileri olabilir.

Hindistan'da panik! 100 kişiden 2'sine test zorunlu 14 yaşındaki kızın böbreğinden 9 santim kitle çıktı Bir milyondan fazla insan ölebilir! Artık cezası var