Keçiboynuzunun faydaları nelerdir? Keçiboynuzu neye, hangi hastalığa iyi gelir?
Keçiboynuzu, içerdiği mineraller, vitaminler nedeniyle çok faydalıdır. Keçiboynuzu genellikle keçiboynuzu ağacının meyvesini veya kabuklarını ifade eder. Kuvvetli bir antioksidan olan keçiboynuzu, bağışıklığı güçlendirir. Sağlıklı atıştırmalık olan keçiboynuzu faydalarından tam olarak yararlanabilmek için nasıl tüketileceği, günde ne kadar yenebileceği bilinmesi gerekir. İşte keçiboynuzu faydaları, iyi geldiği hastalıklar...
Keçiboynuzu ya da bilinen diğer ismiyle harnup, baklagiller ailesinden bir ağaçtır. Bu ağacın meyvesi sayılan keçiboynuzu, sağlık bir besin olup içeriği ile çok faydalıdır. Keçiboynuzu bağışıklık sistemini güçlendirmeye, sindirimi iyileştirmeye, kanser olasılığını azaltmaya, kalp ve damar hastalıklarını önlemeye, yaşlanmayı yavaşlatmaya ve diyabeti önlemeye yardımcı olur.
KEÇİBOYNUZU NEDİR?
Keçiboynuzu veya harnup, baklagiller familyasından olup Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde doğal olarak yetişen ve baklaları (meyveleri) yenen, her dem yeşil çalı ya da ağaç formunda olan bir bitki türüdür. Keçiboynuzu kabukları yaş veya kuru olarak tüketilebilir. En çok tüketilen şekli ise keçiboynuzu pekmezidir.
KEÇİBOYNUZU İÇERİĞİ NEDİR?
1 fincan keçiboynuzu unu (103 gram) 229 kalori içerir. 50,6 gram şekere sahiptir, bu da 4 yemek kaşığı normal şekere eşittir. 41 gram toplam diyet lifi ve 91,5 gram karbonhidrat içerir.
Sağlığa faydaları temel olarak diyet lifi, polifenoller ve amino asitlerin önemli içeriğine atfedilebilir. Aynı zamanda 100 gram keçiboynuzu ununda 300 mg'ın üzerinde bulunan iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Bu, bir bardak inek sütündeki kalsiyum miktarına eşdeğerdir. İçindeki diğer mineraller arasında potasyum ve demir bulunur.
KEÇİBOYNUZU FAYDALARI - İYİ GELDİĞİ HASTALIKLAR
Sindirim sağlığına faydaları
Keçiboynuzu, geleneksel tıpta gastro-intestinal rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan tıbbi bir bitkidir. Keçiboynuzunun yaprakları ve baklaları üzerinde yapılan çalışma, yüksek karbonhidrat, mineral, diyet lifi, flavonoid, polifenol ve düşük lipid ve protein içeriği göstermiştir. Bitki gastrointestinal sistemde antimikrobiyal, anti-enflamatuar, antioksidan, anti-diyareik, anti-kabızlık, anti-ülser ve glikoz emilimini önleyici aktivitelere sahiptir. Bu türün kimyasal ve farmakolojik özelliklerine dayanarak sindirim sisteminde tedavi edici ve önleyici özelliklere sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Kolesterolü düşürür
Keçiboynuzu posası, çözünür diyet lifi gibi hayvanlarda kan lipitlerini etkilediği bilinen çözünmez lif içerir. Çalışma, keçiboynuzu posası preparatının insanlarda serum kolesterolü üzerindeki yararlı etkisini araştırmak için yapılmıştır. Keçiboynuzu lifi bakımından zengin gıda ürünlerinin düzenli olarak alınması, kötü kolesterol seviyesini düşürerek ve LDL / HDL kolesterol oranını iyileştirerek insan kan lipit profili üzerinde yararlı etkilere sahiptir. Çalışma, keçiboynuzu lifi tüketiminin hiperkolesterolemiyi tedavi etmenin yanı sıra etkili bir şekilde önlediği sonucuna varmıştır. Ateroskleroz, yüksek tansiyon, felç ve kalp krizi gibi kardiyovasküler problemlerin riskini azaltabilir.
Antioksidan aktivite
Çalışma, keçiboynuzu kabuğundan ekstrakte edilen polifenollerin beta-karotenin renk değişimine karşı güçlü serbest radikal temizleme inhibisyonu sergilediğini göstermektedir. Yapılan bir çalışma keçiboynuzu kabuklarının alımı antioksidan aktiviteler sunduğunu göstermiştir.
Kanserli hücrelere karşı koyar
Yapılan çalışma Keçiboynuzu ağacının metanol ekstraktlarının fitokimyasal içeriğini, sitotoksik aktivitelerini ve antioksidan yeteneklerini ortaya koymuştur. Çalışma, keçiboynuzu ekstraktlarının, vücuttaki serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını onararak antioksidan aktivitelere sahip olan ve aynı zamanda serviks kanseri (rahim ağzı kanseri) hücrelerine karşı koyan yüksek fenolik bileşik içeriğine sahip olduğunu göstermektedir. Keçiboynuzu rahim ağzı kanseri hücreleri için toksiktir. Polifenollerin antioksidan aktiviteleri vücuttaki zararlı serbest radikalleri ortadan kaldırır.
İshal tedavisi
Akut başlangıçlı ishalin tedavisi için tanenden zengin keçiboynuzu baklası üzerinde yapılan çalışmada, tanenden zengin keçiboynuzu baklası tozunun iki günlük tedaviden sonra bebeklerde ishal durumunu iyileştirdiği bildirilmiştir. Dışkılamayı ve vücut ısısını normalleştirmiş ve kusmayı azaltmıştır. Çalışma keçiboynuzu baklası tozunun bebeklerde ishale karşı hızlı tepki verdiğini göstermektedir.
Diyabet tedavisi
Keçiboynuzu düşük şeker, 1/3 kalori ve çok az yağ içeriğine sahiptir. Kan şekerindeki ani yükselmelerin önlenmesine yardımcı olur ve diyabet hastaları için güvenli bir diyet seçimi olarak kabul edilir. Bu nedenle çikolata yerine daha iyi bir alternatiftir ve ayrıca protein eksikliği olan lif ve protein sağlar. Diş sağlığını etkilemeden biraz kilo vermeye çalışan insanlar için mükemmel bir seçimdir.
Kilo vermeye yardımcı olur
Keçiboynuzu, vücuda aç olduğunu bildiren ve yemekten sonra ara sıra salgılanan bir hormon olan postprandial ghrelin salgılanmasını engelleyen lif içerir. Keçiboynuzu aşırı tüketim olasılığını azaltabilir ve kilo verme aktivitesini destekler.
Çocuk felci ve osteoporoz tedavisi
Keçiboynuzu, çocuk felci ve osteoporozu önleyen yüksek kalsiyum, fosfor ve gallik asit içeriğine sahiptir. Çocuk felci geçiren çocuklar için faydalıdır.
Soğuk algınlığı için tedavi
Keçiboynuzu, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların tedavisinde yardımcı olan antioksidan, E vitamini ve bitkisel besinler ile yüklüdür. Keçiboynuzu, anti-alerjik, antiseptik ve anti-bakteriyel özellikler sunan gallik aside sahiptir. Ayrıca öksürük ve anemiyi de tedavi eder. İstisnai durumlarda akciğer kanseri ile karşılaşır.
Cinsel aktiviteyi artırır
Keçiboynuzu, cinsel yaşama enerji katar. Keçiboynuzu tam bir enerji kaynağı niteliğindedir. Cinsel gücü arttırarak erkeklerde sperm miktarını çoğalttığı gözlemlenmiştir.
KEÇİBOYNUZU NASIL TÜKETİLİR?
Keçiboynuzu, pekmez, toz, kür, nektar gibi birçok seçenekle tüketilebilir.
Aldığınız keçiboynuzu çok sertse, taze değilse ılık ve temiz suda bir süre bekleterek tüketebilirsiniz.
Keçiboynuzunun sık sık doğal haliyle tüketimi pek fazla tavsiye edilmemektedir. Daha rahat kullanmanız için pekmez olarak tüketebilirsiniz.
KEÇİBOYNUZU NE KADAR TÜKETİLMELİDİR?
Keçiboynuzunun bilinen yaygın bir yan etkisi olmamasına rağmen uzmanlar, bu bitkinin günlük sınırlı miktarda tüketilmesini öneriyor. Çünkü meyvenin içerdiği yüksek etkili bileşenler, gerekenden fazla tüketildiğinde pek çok doğal besin gibi istenmeyen etkilere yol açabiliyor. Bu nedenle keçiboynuzu meyvesinin günlük tüketimini iki ila üç adet ile sınırlamak daha uygun oluyor. Diğer keçiboynuzu ürün çeşitlerinin ideal tüketim miktarı için ise ambalajlı ürün etiketlerindeki uyarıları dikkate almak gerekiyor.