İshale ne iyi gelir?

İshal, insan hayatını olumsuz olarak etkileyen ve zor durumda bırakan bir hastalıktır. İshalin sebepleri arasında ilk sırada enfeksiyon ve besinden kaynaklı sayabiliriz. Peki, ishale ne iyi gelir? İshal en kısa sürede nasıl geçer? İshale iyi gelen besinler ve doğal çözümler...

İshale ne iyi gelir?

İshal, sulu dışkı, sık dışkılama ve dışkıda artış durumu olarak tarif edebiliriz. Sürekli tuvalete gitme ihtiyacı, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi belirtileri vardır. Evde veya ofiste ishal olmanız halinde ne yapmanız gerekir? Bunun için ishale iyi gelen yiyecekler ve ishali geçiren doğal yöntemleri bilmeniz gerekir. İşte ishale dair bilmeniz gerekenler...

İSHAL VE İSHAL NEDENLERİ NEDİR?

İshal, tıbbi adı ile diyare, normalden fazla sayıda sulu dışkılama durumudur. Virüsler, bakteriler ve parazitler en sık görülen ishal nedenleri arasındadır. Bunun dışında bazı ilaçların yan etkisi arasında ishal de vardır. Ayrıca Çölyak, Crohn, İrritabl bağırsak sendromu gibi ciddi bağırsak hastalıkları kronik ishale sebep olmaktadır.

İshal sebepleri olarak;
Bakteri ve parazitlerin yol açtığı enfeksiyonlar
Gıda zehirlenmesi
Antibiyotikler (faydalı bakterilerin yok olması sonucu bağırsak florasının bozulması)
Çeşitli ilaçlar
Virüsleri sayabiliriz.

İSHAL BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kronik veya akut ishalin belirtileri arasında ilk sırada sıvı şeklinde dışkılama sayılabilir. Bununla birlikte sık dışkılama ihtiyacı, dışkı tutmada güçlük, susuzluk, ağız kuruluğu, bulantı, kusma, yüksek ateş, halsizlik, karında şişkinlik, gaz sancısı gibi birçok belirtisi vardır. bu belirtilerin uzun sürmesi durumunda bir doktora görünmeniz gerekir.

İSHAL NASIL GEÇER?

İshal genellikle kendiliğinden kısa sürede geçmektedir. Ancak bu süreçte dikkat edilebilecek bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlar;

Beslenmede kısıtlamalara gidilmesi gerekebilir.
İshale iyi gelebilecek yiyecekler tüketilebilir.
Sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Yeterli sıvı alındığından emin olunmalıdır.
Probiyotik takviyeleri kullanılabilir.

İSHALE İYİ GELEN YİYECEKLER

Pirinç: Pirinç kişinin bağırsaklarının aşırı miktarda çalışmasına önleyerek ishalin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra kişinin bozulmuş olan sindirim işleminin tekrar normale dönmesini sağlamaktadır. Çiğ olarak tüketilebildiği gibi pirinci suda belirli bir miktar bekletip daha sonra da suyunu içebilirsiniz.

Muz: İshal sorunu yaşayan bir kişinin mutlaka muz yemesi gerekir. Çünkü muz ishale iyi geldiği gibi aynı zamanda da kişinin kaybetmiş olduğu vitamin ve mineralleri tekrar kazanmasına yardımcı olmaktadır.

Elma: İshal için elma yiyen bir kişinin mutlaka kabuklarını soyarak yemesi gerekir. Çünkü elma kabuğu bağırsakları hızlandırıcı bir etki gösterebilir.

Böğürtlen: İshale iyi gelen meyvelerden bir tanesi de böğürtlendir. Böğürtlen kişinin ishalini düzenlemek ile görevli olan bir meyvedir.

Kahveli limon: Kuru kahvenin üzerine damlatılmış olan birkaç damla limon ishale oldukça iyi gelir. Kişinin hızlı çalışan bağırsaklarına çözüm yolu olarak kullanılır.

Bal: Bir bardak suyun içerisine bir tatlı kaşığı bal koyarak karıştırın. İsteğe bağlı olarak zencefil bal karışımı da yapabilirsiniz.

Patates: Haşlanmış patates yemekte ishale oldukça iyi gelmektedir. Aynı zamanda patatesin bağırsakları düzenleyici ve normal hale döndürücü bir etkisi bulunmaktadır.

Limonlu kahve: Bir tatlı kaşığı türk kahvesinin içerisine birkaç damla limon damlatarak yutmaya çalışın. Bu hem bağırsaklarınızı toparlayıp ishale iyi gelecek hem de ishalin meydana çıkardığı kusma hastalığını da engelleyecektir.

Karanfil: Yemeklerden 1 saat evvel kuru karanfili direk yutun. 3-4 gün uygulayacağınız bu yöntem ishali keser. Direk yutmak yerine karanfilleri 2 parçaya böldükten sonra su bardağının içine atın ve yemeklerden önce için.

Karbonatlı su: Bir çay kaşığı tuz, bir çay kaşığı yemeklik karbonat 3 çorba kaşığı şeker ve 1 litre su ile karışım hazırlayarak ishali kısa süre içerisinde geçirebilirsiniz.

İSHALDEN KORUNMANIN YOLU

Viral ishali önlemek için el hijyenine dikkat edilmelidir. Eller sık sık su ve sabun ile yıkanmalıdır.
Çiğ et gibi pişmemiş ve bakteri üretebilecek gıdaları tüketmekten kaçınılmalıdır.
Dışarıda yenilen çiğ sebze ve meyvelerin iyi yıkandığından emin olunmalıdır. Emin olunmadığı durumlarda çiğ sebze ve meyve tüketilmemelidir.
Musluk suyundan elde edilen buzun koyulduğu içecekler tüketilmemelidir.
İntoleransı olduğu bilinen gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır.
Gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır. Hekim reçete etmediği sürece antibiyotik kullanılmamalıdır.
İshal belirtileri başladığında ishale sebep olabilecek besinler tüketilmemelidir.

"Üreticiyle anlaşmaya vardık" Mide ağrısına ne iyi gelir? Hekimlerden korkutan açıklama İlaç sorunu çözümünde ikinci adım