Her yere yayıldılar: Büyük tehlike kapıya dayandı bölgede alarm durumuna geçildi
Yunanistan'ın başkenti Atina'da son günlerde artış gösteren Asya kaplanı sivrisineği için alarm durumuna geçildi. Attika Bölgesi Halk Sağlığı ve Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan açıklamada, iklim koşullarından kaynaklı Asya kaplanı sivrisineği popülasyonunda artış olduğu ve alarm durumuna geçildiği belirtildi.

Yunanistan'ın başkenti Atina'nın da içinde bulunduğu Attika bölgesinde Asya kaplanı sivrisineği için alarm durumuna geçildiği bildirildi.

Attika Bölgesi Halk Sağlığı ve Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan açıklamada, iklim koşullarından kaynaklı Asya kaplanı sivrisineği popülasyonunda artış olduğu ve alarm durumuna geçildiği belirtildi.

Attika bölgesinin birçok noktasında Asya kaplanı sivrisineği sayısının önceki yıllara göre belirgin bir artış gösterdiği kaydedilen açıklamada, bu artışın son haftalardaki yüksek nem, yağış ve sıcak hava gibi iklim koşullarından kaynaklı olduğu ifade edildi.

Açıklamada, ilaçlama çalışmalarının devam ettiği bildirilerek, sivrisinek ısırıklarından kaynaklanan rahatsızlıkların artmasını önlemek amacıyla korunma talimatlarına uyulması tavsiye edildi.

ASYA KAPLAN SİVRİSİNEĞİ NEDİR?
Asya kaplan sivrisineği veya Aedes albopictus; Güneydoğu Asya’ya özgü, gövdesinde ve bacaklarında bulunan beyaz renkli şeritlerle diğer türlerden ayırt edilebilen, kan emici bir sivrisinek türüdür.

ASYA KAPLANI SİVRİSİNEĞİ NEDEN TEHLİKELİDİR?
Asya kaplan sivrisineğinin sağlık açısından tehlikeli olmasının en büyük sebebi bu sivrisineğin ısırığıyla bazı ciddi viral enfeksiyonların insanlara geçme ihtimalinin bulunmasıdır.
Bu enfeksiyonlar, insanda çok ciddi hastalıklara neden olan ve sivrisineğin diğer bölgelere yayılmasından önce genellikle karşılaşılmayan türden enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlar arasında Dang ateşi (Dengue Fever) virüsü, Batı Nil virüsü, sarı humma virüsü, Zika virüsü ve Chikungunya virüsü yer alır.

Viral enfeksiyonların dışında, bu sivrisinek türü, bazı filarya türündeki parazitlerin insana bulaşmasından da sorumludur.Asya kaplan sivrisineğinin Avrupa ve diğer bölgelere yayılması, bahsedilen viral enfeksiyonların insan sağlığını ciddi tehdit etmesi ve mevcut durumda etkili tedavi yöntemlerinin kısıtlı olması nedeniyle, bu sivrisinek türünün yol açtığı enfeksiyonlar, son yıllarda endişe yaratan önemli bir halk sağlığı sorunu olarak görülmektedir.

ASYA KAPLAN SİVRİSİNEĞİ ÖLDÜRÜR MÜ?
Asya Kaplanı Sivrisineğinin taşıdığı virüs Sarı Humma Virüsüne sebebiyet verebiliyor. Sarı Humma Virüsü: Aedes veya Haemagogus türü sivrisinekler aracılığı ile bulaşan bu virüsün enfekte olduktan sonra 3 ila 6 gün arasında bir kuluçka dönemi vardır. İlk dönemde çoğunlukla ateş, baş ağrısı, titreme, iştahsızlık, kas ve sırt ağrısı ile kusma gibi semptomlar görülür. Akut faz genelde 3-4 gün sürer ve iyileşir ancak hastaların %15’i toksik faz olarak adlandırılan faza girer. Bu dönemde ateş tekrar yükselir, karaciğer ve böbrek başta olmak üzere organların fonksiyonları hasarlanır. Karaciğere etkisinden dolayı hastada sarılık görülür. Ciddi karaciğer yetmezliği, epileptik nöbetler, ve kalpte ritim bozukluğu da görülebilir. Hastalığın ölümcül sonuçlara yol açabileceği unutulmamalıdır.
