Gribe ne iyi gelir?

Grip, özellikle mevsim değişimlerde daha çok görülen ve çok hızlı bulaşan salgın bir hastalıktır. İlaç kullanmadan iyi gelen besinler ile doğal yollarla gribi atlatabiliriz. Peki, gribe ne iyi gelir, grip en hızlı nasıl geçer? Gribe iyi gelen besinler nelerdir?

Gribe ne iyi gelir?

Grip, halsizlik, baş ağrısı, yüksek ateş, boğaz ağrısı, kuru öksürük, burun akıntısı gibi belirtileri ile bizi yatağa düşürebilir. Gribe yakalandığımız zaman ne yapmalı? Gribe ne iyi gelir? Gribe iyi gelen besinler ile evde doğal yöntemler ile nasıl geçer?

GRİP NEDİR?

Grip, Galyalıların dilinde bulaşmak anlamına gelen 'gripan' kelimesinden köken almaktadır. Tıbbi olarak adı influenza, İtalyanca yıldızlardan gelen gizli kuvvet manasına gelen bir kelimeden türemiştir. Halk arasında ise flu, nezle ve paçavra hastalığı olarak adlandırılmış.

1918'de başlayan İspanyol gribi pandemisi, 20 milyonu aşan ölümle sonuçlanmıştır.

NASIL BULAŞIR?

İnfluenza virüsü taşıyan bir birey semptom göstermeye başlamadan 1 gün önce bulaşıcı olmaya başlar. Semptomlar başladıktan 7 gün sonra bulaşıcılık azalır. Influenza virüsünü taşıyan kişiler öksürme, hapşırma ve konuşma yoluyla hastalığı bulaştırır. Ayrıca virüsün bulunduğu bir yüzeye dokunduktan sonra ağız ve burun ile temas etmek de hastalığın bulaşmasına sebep olabilir.

Gribe ne iyi gelir? - Resim : 1

GRİBE NE İYİ GELİR? GRİBE DOĞAL ÇÖZÜMLER

KARBONATLI SU

Gribin semptomlarından biri olan boğaz ağrısı için İngiliz karbonatı iyi gelebilir. 1 su bardağı suya 1 çay kaşığı İngiliz karbonatı ekleyip içtiğinizde boğaz ağrınız hafifler. Karbonat mikropların güçlenmesini önleyerek hastalığı atlatmanızı kolaylaştırır.

PAPATYA BUHARI

Grip virüsü özellikle üst solunum yollarını tıkar. Üst solunum yollarını açmada etkin olan papatya kurusu ile nem ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Ilık su içerisine birkaç adet papatya kurusu koyup evinizde kullandığınız soba ya da kaloriferin üstüne asabilirsiniz. Buharlaşan papatya suyu evin nem dengesini sağlayarak burun tıkanıklığını engeller.

Havanın nemlenmesiyle birlikte varsa öksürük sorununuz da hafifleyecektir.

NEFES ALMAYI KOLAYLAŞTIRMAK

Burnun tıkalı olması nefes almayı zorlaştırır ve bu durum grip olan kişi için bunaltıcı olabilir. Ortamdaki havayı nemli tutmak, uyumadan önce sıcak bir duş almak ve sinüslerdeki baskıyı azaltmak için uyurken ek bir yastık kullanmak hastalık süresince nefes almanın bir nebze de olsa kolaylaşmasına yardımcı olur.

BOL SU İÇME

Su, gribe iyi gelen içecekler arasında ilk sırayı alır. Bol su içmek gribe iyi gelen önemli bir alışkanlıktır.
Grip başlangıcına ne iyi gelir diyenlerin de bol su içmesi tavsiye edilir. Böylece hastalık ilerlemeden mikropların vücuttan atılması kolaylaşabilir. Su tüketimi ile gribin etkilerini azaltabilir, iyileşme sürenizi kısaltabilirsiniz.

Gribe ne iyi gelir? - Resim : 2

BALLI ZENCEFİL

Griple birlikte gelen kuru ve gıcık öksürüğü engellemek için ise ballı ve zencefilli bir karışım hazırlayarak sabah ve akşam 2 şer tatlı kaşığı tüketebilirsiniz.

Zencefil, gribe ne iyi gelir evde yapılacak ne var diyenlerin genelde başvurduğu doğal şifa kaynağıdır. Vücudun savunma mekanizmasının harekete geçmesinde etkili olan zencefil biraz ateşi yükselterek bünyenin mikroplarla mücadele etmesini destekler.

Bal ise hem hastalıkla mücadeleyi kolaylaştırır hem de vücut direncini artırarak tekrar grip olma olasılığını minimuma indirir.

ÇAY UYGULAMASI

Gripte göz yaşarması durumundan kurtulmak için tozlu ve kirli ortamlardan kaçınabilir, uyku saatlerinizi arttırarak gözlerinizi dinlendirebilirsiniz.

İçtiğiniz çayın birkaç damlasını temiz bir pamuğa damlatarak gözlerinizde bekletebilirsiniz.

Alerjik gribe ne iyi gelir diyorsanız ve siz de kızarmış gözlerinizden şikayetçiyseniz çay pansumanı yapabilirsiniz.

BİTKİ ÇAYI TAKVİYESİ

Gribe ne iyi gelir bitkisel olarak neler kullanabilirim diyenler için birçok alternatif bulunmaktadır.

Vanilya çubuğu, tarçın kabuğu, kuşburnu, portakal kabuğu, ıhlamur ve adaçayı ile kendinize muhteşem bir çay demleyin.

Bu çayın kokusu gripten dolayı gelişen nefes alma sorununuzu çözer ve aynı zamanda vücut direncini artırır.

Gribe çözüm olarak gece uyumadan bu şifalı çaylardan içerseniz daha rahat bir uyku çekebilirsiniz.

Gribe ne iyi gelir? - Resim : 3

TUZLU SU

Tuzlu su burun ve boğazda biriken mukusun çözülmesine ve tıkanma hissinin azalmasına yardımcı olur. Grip sırasında oluşabilen burun ve boğaz tıkanıklığına karşı burnu tuzlu su ile yıkamak ve tuzlu su ile gargara yapmak oldukça işe yarar. Tuzlu su, 250 ml içme suyuna 1 çay kaşığı tuz ekleyip karıştırılarak hazırlanabilir. Gargara sırasında tuzlu suyu yutmamaya dikkat etmek gerekir.

ZENCEFİL ÇAYI

Taze veya kuru zencefilden hazırlanabilen zencefil çayı gribe ve beraberinde göğüs tıkanıklığına iyi gelmekte. Eğer dilimlenmiş zencefil kullanıyorsanız çayınız daha yoğun ve daha güzel olacaktır. Hazırladığınız bu çaya biraz limon sıkmak gribe karşı vücudumuzun istemiş olduğu c vitaminini de katmış olursunuz. Gribe iyi gelen bitkisel çaylar arasında şüphesiz en etkilisi zencefil çayı diyebiliriz. sorusuna verilecek en güzel cevaplardan birisinin zencefil çayı olduğu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Tarifi ; Dilimlenmiş zencefili küçük bir tencereye aldıktan sonra üstüne su çekip ocağa atıyoruz. Kaynamaya başladığında süzgeç yardımıyla bardağımıza boşaltıp isteğe göre limonumuzu ekliyoruz.

Gribe ne iyi gelir? - Resim : 4

NANE ÇAYI

Nane çayı, grip denilince en akla gelen bitki çayı olma ünvanını taşıyor (nane-limon). Bu bitki çayı öksürüğü kesmekle birlikte daha rahat nefes almayı sağlamakta. Göğüs tıkanıklıklarında etkili bir çözüm yoludur. Grip nasıl geçer sorularına karşılık en etkili yöntemlerden birisi de nane çayıdır.

Gerekli Malzemeler ;

Yarım litre su
2 yemek kaşığı nane
1 adet limon dilimi

Tarifi ;

Yarım litre suyu pişirme haznesine döküyoruz ve kaynamasını bekliyoruz. Kaynamış olan suyu bir cam kapaklı kaba alıyoruz. Suyun içine 2 yemek kaşığı naneyi döküp karıştırıyoruz. 5 dakika dinlendikten sonra çayı süzgeç yardımıyla süzüyoruz ve limonumuzu çayımıza sıkıyoruz.

MÜTHİŞ KARIŞIM İLE DOĞAL ÇÖZÜM

Gribe iyi gelen limon, ananas, zencefil, bal ve sarımsak ile müthiş bir doğal ilaç yapabilirsiniz. Bunun için limonun suyunu sıkın ve diğer malzemeler ile rondoda iyice karıştırın. Bu karışımı sabah ve akşam aç karnına ve haftada iki kez tüketiniz. Böylece hem gripten korunmuş olursunuz hem de yakalandığınız zaman hastalığı daha kolay geçirirsiniz.

GRİPTEN KORUNMAK İÇİN NE GİBİ TEDBİRLER ALINABİLİR?

Gripten korunmak için düzenli olarak grip aşısı olmak en etkili önlemler arasında yer alır. Gribe neden olan influenza virüsleri zaman içerisinde değişikliğe uğrar. Bu nedenle grip aşısı her sene virüslerdeki değişiklik ve görülme sıklıkları baz alınarak yeniden geliştirilir. Yapılan geliştirme ile grip aşısı uygulanan bireylerin vücutlarında güncel virüslere karşı antikor oluşumunu tetiklemek hedeflenir.

Özellikle grip salgınının yoğun olduğu dönemlerde, alınacak aşağıdaki bazı önlemler ile gribe karşı korunabilirsiniz. 

Gribe ne iyi gelir? - Resim : 5

Elleri su ve sabun ile yıkamak,
El yıkamanın mümkün olmadığı durumlar için alkol bazlı dezenfektan bulundurmak,
Sıkça temas edilen yüzeyleri deterjan ve su ile temizlemek,
Öksürürken ve hapşırırken ağız ve burnu bir mendil ile kapatmak ve sonrasında mendili atmak,
Kalabalık ortamlardan kaçınmak ve grip olanlardan olabildiğince uzak durmak,
Sağlıklı beslenmeye, yeterli seviyede uyumaya ve egzersiz yapmaya özen göstermek.

Duygusal stres kadınlarda sindirimi bozuyor Sağlık çalışanlarına promosyon ödemesi 8 yıllık hastalık küçük bir operasyonla son buldu İki çocuk daha yaşamını yitirdi