Gastroenterit enfeksiyon nedir, belirtileri neler?

Gastroenterit enfeksiyon merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birkaç gün önce canlı yayında rahatsızlanmış ve programına bir gün ara vermişti. Bugün, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın rahatsızlığını açıklaması ile gastroenterit enfeksiyon araştırılmaya başlandı. Peki, gastroenterit enfeksiyon nedir, neden olur, belirtileri nelerdir?

Gastroenterit enfeksiyon nedir, belirtileri neler?

Gastroenterit, kusma ve ishale neden olan ve çoğunlukla bebek ve çocuklarda görülen bağırsak enfeksiyonudur. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağlık durumu ile yapılan açıklama adı geçen enfeksiyon gastroenterit hakkındaki bilgiler merak ediliyor. İşte gastroenterit belirtileri, nedenleri...

GASTROENTERİT NEDİR?

Gastroenterit, ishale ve kusmaya neden olan ve çok yaygın görülen bir hastalıktır. Yapılan çalışmalar, hastalığın genel olarak bakteriyel veya viral olarak ortaya çıkabildiğini kanıtlamıştır. Hastalık her yaştan insanı etkiler.

Gastroenterit enfeksiyon nedir, belirtileri neler? - Resim : 1

GASTROENTERİT NEDEN OLUR?

Gastroenterite neden olabilecek birçok etken vardır. Bunların bir kısmı şu şekilde sıralanabilir:

Virüsler,
Bakteriler,
Parazitler,
Bakteriyel toksinler,
Kimyasallar,
İlaç tedavileri.

Gastroenterit enfeksiyon nedir, belirtileri neler? - Resim : 2

GASTROENTERİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gastroenterit belirtileri her yaştan bireyde benzer özellikler gösterir. Ancak tüm belirtilerin her hastada görünmesi her zaman söz konusu olmaz. Hastalık sebebiyle bazı belirtiler kombine olarak kendini gösterebilir. Hastalığın başlıca belirtileri şu şekilde listelenebilir.

İştah kaybı,
Şişkinlik hissi ya da şişkinlik,
Mide bulantısı ve buna eşlik edebilen kusma,
Karın krampları,
Karın krampları ile birlikte görülen karın ağrısı,
İshal,
Bazı durumlarda kanlı ishal (Dışkılama esnasında kan görülmesi),
Nadir de olsa dışkıda irin,
Halsizlik ve uyuşukluk,
Vücut ağrıları,
Genel rahatsızlık hissi.

GASTROENTERİT NE KADAR SÜRER?

Gastroenterit hastalığı çoğunlukla kendiliğinden iyileşebilen bir hastalıktır. Enfekte olan kişide hastalığın belirtileri, 12 ya da 48 saat sonra ortaya çıkar. Belirtilerin çok ciddi olmaması durumunda 1 hafta veya 10 gün sonra hastalık kendiliğinden iyileşir. İyileşmenin kendiliğinden olmaması veya semptomların şiddetlenmesi farklı hastalıkları da işaret edebilir. Böyle durumlarda hastaneye başvurmak ve muayene olmak gerekir.

Koronavirüs kabusu yeniden mi hortluyor? Dünyayı şimdi de köpek gribi sardı Sağlık Bakanlığı işçi alımı kurası ne zaman çekilecek? Bayram harçlığından abartıdan kaçının uyarısı