DSÖ: Rusya ve Türkiye sayesinde alkol tüketimi azalıyor
DSÖ'nün Avrupa'daki alkol tüketimine ilişkin yayımladığı endişe verici rapora göre her 3 yetişkinden 2'si içki içerken, her 10 yetişkinden biri alkolik sayılıyor. Kritik raporda DSÖ'nün Türkiye'yi bu konuda örnek gösterdiği ve alkol tüketimini azaltma hedeflerine ulaştığı kaydedildi.
Son Güncelleme:
Dünya Sağlık Örgütü, Rusya ve Türkiye'nin sürece ilişkin aldığı önlemler sayesinde Avrupa'da alkol tüketiminin düştüğünü bildirirken, öte yandan en çok alkol tüketen kıtanın halen Avrupa olduğunun da altını çizdi.
"SERT ÖNLEMLERİN ALINDIĞI RUSYA VE TÜRKİYE GİBİ..."
Örgütün yayımladığı yeni raporunda, Avrupa kıtasında bir bütün olarak kişi başına alkol tüketiminin azaltılması hedefine ulaşma yolunda ilerleme kaydedildiğine dikkat çekilirken, "Bunun başlıca nedeni, alkol üzerindeki tüketim vergilerini artırmak ve alkolün kolay ulaşılabilirliğini kısıtlamak adına sert önlemlerin alındığı Rusya ve Türkiye gibi en kalabalık birkaç ülkede tüketimin önemli ölçüde azalmasıdır" ifadelerine yer verildi.
DSÖ raporunda, kıtada alkol tüketiminin 2010 yılından bu yana yüzde 10 oranında azalmış olsa da Avrupa'nın halen dünyanın en fazla alkol tüketen bölgesi olarak tanımlandığı vurgulanırken, 18 yaşın üzerindeki her Avrupalının yılda ortalama 9.2 litre saf alkol tüketmekte olduğunun altı çizildi.
ERKEKLER DÖRT KAT DAHA FAZLA ALKOL TÜKETİYOR
Uzmanlar ayrıca Avrupalı erkeklerin kadınlara kıyasla dört kat daha fazla alkol tükettiğine de vurgu yaptı.
Rapora göre kıtadaki erkeklerin yıllık alkol tüketimi 14.9 litreye ulaşırken, kadınların ise yıllık alkol tüketim ortalaması 4 litre civarında yer alıyor.