Domino organ nakli nedir?
Domino organ nakli nedir merak ediliyor. Nadiren yapılan domino nakli, belli durumlarda yapılır. Genelde karaciğer nakillerinde uygulanan domino nakli, organ nakli hastaları için umut veriyor. Peki, domino organ nakli nedir, nasıl yapılır?
Organ nakli için sırada bekleyen kişiler için domino organ nakli ümit verici bir gelişme olarak gözüküyor. Domino organ nakli, çok nadir durumlar yapılıyor. Domino organ nakli tanımı ise duruma göre değişebiliyor. İşte domino organ nakli yapılışı ve gerektiren durumlar...
DOMİNO ORGAN NAKLİ NEDİR?
Organ naklinde domino nakil aynı anda bir kaç hastaya birbirine bağlı olarak yapılan organ nakil şeklidir. Domino organ naklinde bir veya daha fazla hastadan alınacak olan organın aynı ortamda diğer hastalara nakil edilmesi ile uygulanır.
Örneğin organ nakline izin verilen sağlıklı hastadan daha fazla hasta olan kişiye organ nakli yapılır,daha hasta olan kişinin organı ölmek üzere olan kişiye aktarılır.
Farklı bir domino organ nakli tarifi ise şöyle; Çapraz nakilde alıcı ve verici ameliyatı aynı anda başlar ve böbrekler aynı anda çıkartılarak nakil işlemi gerçekleştirilir. Herhangi bir yakını verici adayı olan hastaların, kan grubu uyumu olmasa dahi bu yöntemle nakil olmaları mümkündür.
Domino Transplantasyonlar; Bu operasyon her iki akciğerin de değişmesi gereken (genellikle kistik fibroz durumunda) hallerde uygulanır ve akciğerler ile kalbin blok halinde değiştirilmesinin teknik olarak daha kolay olduğu için tercih edilir. Bu arada alıcının kendi kalbi genellikle sağlam olduğu için bu da başka bir alıcıya takılır.
Toraks Bölgesi Organları
Kalp (Sadece kadavradan)
Akciğer (Kadavra ve canlı donörden)
Blok halde Kalp/Akciğer (Sadece kadavradan)
Karın bölgesi Transplantasyonları
Karaciğer (Kadavra ve canlı donörden)
Böbrek (Kadavra ve canlı donörden)
Pankreas (Kadavra ve nadiren canlı donörden)
İnce bağırsak (Kadavra ve canlı donörden)
Böbrek-Pankreas (Kadavra, canlı-Donör, ve kombine kadavra/canlı (örneğin canlı donörden böbrek,kadavradan pankreas))
Kombine Karaciğer-Böbrek (Genellikle sadece kadavradan)
Kombine Karaciğer-İnce Bağırsak (sadece kadavradan)
Diğer Organlar
El, kol ve bacak[bazen çift olarak](yalnızca kadavradan)
Kornea (yalnızca kadavradan)
Deri grefti Yüz transplantasyonunu da içerecek şekilde (Hemen hemen her zaman otogreft)
Penis (yalnızca kadavradan)
Rahim (yalnızca kadavradan)
Kemik iliği,lösemi tedavisinde kök hücre sağlanması için(canlı donörden)