Okul çağındaki çocuklarda dış çürüğü oranı yüzde 60 ila 90 arasında!

Sağlık Bakanlığı'nın pandemi öncesinde yayınladığı rapora göre diş çürüğü, global bazda en yaygın ağız sağlığı problemi olarak görülüyor. Dt. Fırat Toktamışoğlu, diş çürüğünün sebeplerini anlatarak, dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

Okul çağındaki çocuklarda dış çürüğü oranı yüzde 60 ila 90 arasında!

Okul çağındaki çocukların yüzde 60 ila yüzde 90’ında, yetişkinlerin ise neredeyse tümünde diş çürüğü olduğunu belirten Dt. Fırat Toktamışoğlu, “Diş çürüklerinden korunmak için dişleri günde en az iki kez fırçalamak gerekiyor. Ara yüz fırçası veya diş ipi kullanmak çok önemli. Dişleri düzenli olarak temizlemek, plak oluşumunu azaltır ve diş minesini güçlendirir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, dünya nüfusunun üçte birinden fazlası diş çürüğüyle yaşıyor. Bu sorunu önlemenin en kolay yolu ağız hijyenine özen göstermek” dedi.

Okul çağındaki çocuklarda dış çürüğü oranı yüzde 60 ila 90 arasında! - Resim : 1

"ÇÜRÜKLER ŞEKERLE BESLENİYOR"

Diş çürüğünün sebebini bakteriyel plaklar olduğunu söyleyen Toktamışoğlu, “Bu plaklar, yiyecek ve içeceklerdeki şekerle besleniyor ve diş minesine zarar veren asitler üretiyor. Diş çürüğünü önlemek için ağız hijyeni, sağlıklı beslenme alışkanlığı, florür kullanımı ve diş hekimine düzenli bir şekilde kontrole gitmek oldukça önemlidir” dedi. Şekerli içecek ve yiyecekleri sınırlamak gerektiğini ifade eden Dt. Fırat Toktamışoğlu, “Yiyecek ve içeceklerdeki şeker, diş çürüğünün oluşmasında bir önemli faktör olarak yer alıyor. Bu besinler, ağızdaki bakterilerin asit üretmesine neden oluyor. Bu da diş minesini zayıflatıyor. Meyve, sebze, tam tahıl, süt ürünleri ve proteinden oluşan dengeli bir beslenme planı uygulamak, bol su içmek ve şeker tüketimini azaltmak atılacak önemli adımlardan biri. Çünkü şeker tüketimi, diş çürüğünün başlıca risk faktörlerinden biri” ifadelerini kullandı.

Okul çağındaki çocuklarda dış çürüğü oranı yüzde 60 ila 90 arasında! - Resim : 2

DİŞ FIRÇALAMANIN NE SIKLIKLA OLMASI GEREKTİĞİNE DE DEĞİNDİ

Okul çağındaki çocukların yüzde 60 ila 90'ında, yetişkinlerin ise neredeyse tümünde diş çürüğü olduğunu belirten Dt. Toktamışoğlu, “65-74 yaş grubundaki insanların yaklaşık yüzde 30’unda doğal diş bulunmuyor. Çürüklerinden korunmak için dişleri günde en az iki kez fırçalamak gerekiyor. Ayrıca ara yüz fırçası veya diş ipi kullanmak çok önemli. Dişlerinizi düzenli olarak temizlemek, plak oluşumunu azaltır ve mineyi güçlendirir. Ayrıca ağız kokusu gibi rahatsız edici durumların da önüne geçer. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, dünya nüfusunun üçte birinden fazlası diş çürüğüyle yaşıyor. Bu sorunu önlemenin en kolay yolu ağız hijyenine özen göstermek” diye konuştu.

Okul çağındaki çocuklarda dış çürüğü oranı yüzde 60 ila 90 arasında! - Resim : 3

"HEKİM KONTROLÜNE GİDİLMELİ"

Doktora görünmenin ağız sağlığını korumanın en iyi yollarından biri olduğunu belirten Dt.Fırat Toktamışoğlu, "Hekimler, ağız muayenesi yaparak diş çürüklerini veya başka sorunları erkenden teşhis edebilir ve hastaya uygun tedaviyi sunabilir. Dolayısıyla yılda en az iki kez doktor kontrolüne gidilmesi gerekiyor” dedi.

Okul çağındaki çocuklarda dış çürüğü oranı yüzde 60 ila 90 arasında! - Resim : 4

Kaynak: DHA

Kurban Bayramı öncesi uzmanlardan dikkat çeken uyarı Kovid karantinası hafızayı hapis yatmak kadar etkiledi! Kene görünce yapılmaması gerekenler "Sigara kullanımı felç olasılığını yüzde 50 artırıyor"