Bruce Willis'in hastalığı Frontotemporal Demans nedir?

Dünyaca ünlü aktör Bruce Willis'in Frontotemporal Demans hastalığına yakalandığı açıklandı. Geçen sene afazi teşhisi konulan aktörün Frontotemporal Demans olduğu ailesi tarafından duyuruldu. Bu haber sonrasında Frontotemporal Demans hastalığı araştırılmaya başlandı. İşte Frontotemporal Demans hastalığı belirtileri, nedenleri, tedavisi hakkındaki bilgiler...

Bruce Willis'in hastalığı Frontotemporal Demans nedir?

Frontotemporal Demans hastalığı merak konusu oldu. Ünlü aktör Bruce Willis'in ailesi, oyuncuya Frontotemporal Demans teşhisi konulduğunu açıkladı. Bir çeşit bunama hastalığı olan Frontotemporal Demans nedir? Frontotemporal Demans belirtileri, nedenleri nelerdir? Tedavisi var mı? İşte Frontotemporal Demans hakkındaki bilgiler...

FRONTOTEMPORAL DEMANS NEDİR?

Frontotemporal demans (bunama) frontal ve temporal lobun kesiştiği bölgedeki nörodejenerasyon sonucu nöronların ölmesi veya ciddi hasar görmesiyle ortaya çıkar. Beynin bu bölgeleri genellikle kişilik, davranış ve dil ile ilişkilidir.

Belirti ve semptomlar, beynin hangi bölümünün etkilendiğine bağlı olarak değişir. Frontotemporal demansı olan bazı kişiler, kişiliklerinde çarpıcı değişiklikler yaşar ve sosyal olarak uygunsuz, dürtüsel veya duygusal olarak kayıtsız hale gelirken, diğerleri dili doğru kullanma yeteneğini kaybeder.

Frontotemporal demans, psikiyatrik bir sorun veya Alzheimer hastalığı olarak yanlış teşhis edilebilir. Ancak frontotemporal demans, Alzheimer hastalığından daha genç yaşta ortaya çıkma eğilimindedir. Frontotemporal demans genellikle 40 ila 65 yaşları arasında başlar, ancak daha sonra da ortaya çıkar. FTD, demans vakalarının yaklaşık %10 ila %20'sinin nedenidir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Frontotemporal demansın en yaygın belirtileri, davranış ve kişilikte aşırı değişiklikleri içerir. Bunlar şunları içerir:

Giderek uygunsuz sosyal davranış
Başkasının duygularına duyarlı olmak gibi empati ve diğer kişilerarası becerilerin kaybı
muhakeme eksikliği
İnhibisyon kaybı
Depresyonla karıştırılabilecek ilgi eksikliği (ilgisizlik)
Dudaklara vurma, alkışlama veya şapırdatma gibi tekrarlayan zorlayıcı davranışlar
Kişisel hijyende düşüş
Yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler, genellikle aşırı yeme veya tatlılar ve karbonhidratlar için bir tercih geliştirme
Yenmeyen nesneleri yemek
Zorunlu olarak bir şeyleri ağzına sokmak istemek

NEDENLERİ

Frontotemporal demansta beynin frontal ve temporal lobları küçülür. Ayrıca bazı maddeler beyinde birikir. Bu değişikliklere neyin sebep olduğu genellikle bilinmemektedir.

Frontotemporal demans ile bağlantılı olan genetik mutasyonlar vardır. Ancak frontotemporal demans geliştiren kişilerin yarısından fazlasının ailesinde demans öyküsü yoktur.

Son zamanlarda araştırmacılar, frontotemporal demans ile amiyotrofik lateral skleroz (ALS) arasındaki ortak genetik ve moleküler yolları doğruladılar. Bununla birlikte, bu koşullar arasındaki bağlantıyı anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

FRONTOTEMPORAL DEMANS TEDAVİSİ

Pick hastalığının spesifik tedavisi mevcut değildir. Genellikle destekleyici bakım sağlanır.

Hızlı ve güvenilir kimlik tespiti: Diş Kronik hasta raporları 30 Haziran'a kadar uzatıldı! Depremzede kadın, askeri gemide doğum yaptı Deprem bölgesi için 'yer altı suyu' uyarısı