Metehan Meşe isimli gencin araç satışlarında "al-sat" oyunu videosuna Bakanlıktan inceleme! 300 bin TL ceza kesildi

Ticaret Bakanlığı ikinci el araç piyasası için harekete geçmiş balon fiyatları düşürmek adına yeni düzenlemeler yapmıştı. Yarın devreye girecek düzenlemeler öncesi Metehan Meşe isimli bir sosyal medya kullanıcısının çektiği al-sat hilelerini anlatan video gündem oldu. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, ikinci el araç ticaretinde yapılan hilelerle ilgili videolar çeken Metehan Meşe'ye 300 bin TL idari para cezası kesildiğini duyurdu.

İkinci el araç piyasası gözünü para hırsı bürümüş kişiler tarafından her geçen gün biraz daha yükseliyor. Araç alım satımını ihtiyaçtan çok ticarete dökerek fiyat balonunu şişiren kişiler için Ticaret Bakanlığı'nın mevcutta çalışmaları bulunuyor. Bakanlığın neye karşı mücadele ettiğinin en somut örneği ise Metehan Meşe isimli bir sosyal medya kullanıcısının çektiği video ile görünür oldu.

Metehan Meşe isimli gencin araç satışlarında "al-sat" oyunu videosuna Bakanlıktan inceleme! 300 bin TL ceza kesildi - Resim : 1

BAKANLIĞI HAREKETE GEÇİREN PAYLAŞIM

Meşe'nin paylaşımı üzerinden birçok kullanıcı Bakanlığa çağrıda bulundu. Paylaşımların ardından Ticaret Bakanlığı, Metehan Meşe hakkında inceleme başlattı. Meşe’nin araç satış işlemlerinin mercek altına alındığı öğrenildi.

Metehan Meşe isimli gencin araç satışlarında "al-sat" oyunu videosuna Bakanlıktan inceleme! 300 bin TL ceza kesildi - Resim : 2

NOTERDE HİLE: SATIŞI DÜŞÜK GÖSTERME

Meşe, ikinci el otomobili 600 bin TL’ye satın alıyor. Daha sonra şehirdeki ikinci el araç pazarında bu aracı satışa çıkarıyor. Birkaç arkadaş pazarda hazır tutuluyor. Potansiyel alıcı geldiği zaman müşteri kılığındaki satıcının arkadaşları araçla ilgilenirmiş gibi yapılarak fiyat yükseltiliyor. 600 bin TL’ye alınan araç 745 bin TL’ye satılıyor. Ancak, noterde satış 601 bin TL olarak gösteriliyor. Böylece yüzde 18 olan KDV daha düşük tutuluyor. Al-sat’çı yakıt, ekspertiz ve noter masrafları çıkarıldığında 135 bin TL kâr elde ediyor.

Metehan Meşe isimli gencin araç satışlarında "al-sat" oyunu videosuna Bakanlıktan inceleme! 300 bin TL ceza kesildi - Resim : 3

SATIŞLARI İNCELENDİ

Hürriyet'in haberine göre Meşe'nin satışları inceleme altına alındı.

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, ikinci el araç ticaretinde yapılan hilelerle ilgili videolar çeken Metehan Meşe ile ilgili sosyal medyadan açıklama yaptı.

Gürcan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Sosyal Medya platformlarında taşıt satışına ilişkin video yayımlayan M.M. isimli şahsın kimlik bilgileri yapılan incelemeler sonucu belirlenmiştir. 2022 ve 2023 yılları arasında toplam 17 adet taşıt satışı gerçekleştirdiği Bakanlığımız İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Bilgi Sistemi kayıtlarından tespit edilmiş olup, yetki belgesi olmadan ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal ettiği anlaşılmıştır. Ayrıca anılan şahsın fiyatı sahte alıcılarla yükselterek alıcıyı aldattığı tespit edilmiştir.

Bu kapsamda, bahsi geçen şahıs hakkında Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında İç Ticaret Genel Müdürlüğümüzce idari para cezası üst sınırı olan 300 bin TL idari para cezası uygulanmıştır.


Ayrıca, 2022 ve 2023 yıllarındaki tüm satışlarının vergi ziyaı açısından incelenmesi amacıyla, bahsi geçen şahsın 2022 ve 2023 yıllarındaki taşıt alım satım bilgileri Gelir İdaresi Başkanlığıyla paylaşılacaktır.

Ticaret Bakanlığı olarak spekülatif ve aldatıcı eylemlerle tüketicilerimizi mağdur eden kişi ve kuruluşlara geçit vermeyecek, haksız kazanç sağlama girişimleri ve haksız ticari uygulamaları önlemeye yönelik denetimlerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz."

Yukarıdaki videonun içeriğinin bir senaryo olduğunu gerçekte böyle bir satış yapmadığını savunan Meşe, videoları tamamen ironi amaçlı çektiğini ve sistemdeki açıkları gösterdiğini iddia ederek şunları kaydetti:

TAMAMEN İRONİ

"Videolarımda araç ticaretindeki sorunları, sistemdeki çarpıklıkları ve aksaklıkları ironi yaparak insanlara aktarmaya çalışıyorum. ‘Al-Sat’ ismiyle çektiğim videolar tamamen ironi. Ancak, birçok insan bunu gerçek sandı ve bana tepki gösterdi. İroni yaptığımı anlayan kişiler ise sistemin ne kadar açıklarla dolu olduğunu, bir otomobilin fiyatının hiçbir zahmete girmeden organize şekilde nasıl artırılabildiğini görünce şaşırdılar."

Metehan Meşe isimli gencin araç satışlarında "al-sat" oyunu videosuna Bakanlıktan inceleme! 300 bin TL ceza kesildi - Resim : 4

SAHTE İLANLARLA GERÇEK İLANIN FİYATINI DÜŞÜK GÖSTERİYOR

Meşe’nin tepki çeken video serisinden birkaç örnek ise şu şekilde:

İkinci el otomobil satın alan Meşe, aldığı aracı ilan sitesine koyduğunda, aracı benzerlerinden daha yüksek bir fiyata aldığını fark ediyor. Bu şekilde aracını istediği fiyattan satamayacağını anlıyor. Satmak istediği araca benzer araçların fotoğraflarını bularak ilan sitesine onlarca sahte ilan veriyor ve fiyatları şişiriyor. Böylece kendi aracının fiyatı daha düşük kaldığı için hızla satılıyor.

Metehan Meşe isimli gencin araç satışlarında "al-sat" oyunu videosuna Bakanlıktan inceleme! 300 bin TL ceza kesildi - Resim : 5

VEKALET OYUNU

Şahısların senede 3’ün üzerinde araç satması yasak. Ancak, eş, dost ve akraba üzerine vekalet alarak sınır aşılıyor. Örneğin, 7 kişiye alınan vekalet senede 21 otomobil satışı anlamına geliyor. Vekalet üzerinden satış yöntemiyle ikinci el ticareti sene boyunca devam ettiriliyor.

Metehan Meşe isimli gencin araç satışlarında "al-sat" oyunu videosuna Bakanlıktan inceleme! 300 bin TL ceza kesildi - Resim : 6

İLAN SİTELERİNDE UYGULAMA YARIN BAŞLIYOR

Ticaret Bakanlığı tarafından ikinci elde otomobildeki balon fiyatları düşürmek adına yapılan yeni düzenlemeler yarın, yani 15 Temmuz 2023 itibarıyla devreye alınacak. Buna göre, ilan platformları ikinci el araca sıfır fiyattan daha yüksek bir etiket konulması engellenecek. Koyanlara 300 bin TL’lik ceza uygulanacak. Noterlerde bireysel satışlar titizlikle takip edilecek ve şahıslar üzerinden üçten fazla satış yapılamamasına yönelik sınırlamaya harfiyen uyulması sağlanacak. Gerekirse bakanlık tarafından ilave tedbirler de devreye alınacak.

Motorine yine zam! Fiyatlar tabelalara yansıdı Otomobil sahiplerinin kafası karışık! Bir zam daha geliyor Akaryakıt fiyatlarına KDV zammı geldi! Akaryakıta KDV zammı! Bu gece yarısından itibaren...