Sosyal medya içerik üreticilerine uygulanan kolay vergileme sisteminin kapsamı genişletildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yeni düzenlemesiyle, internet ortamları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içeriklerin paylaşılmasıyla elde edilen kazançlar basit usulde vergileme kapsamına dahil edildi.

Sosyal medya içerik üreticilerine uygulanan kolay vergileme sisteminin kapsamı genişletildi

Sosyal medya içerikleri üretenler için taşınan yeni usulde vergileme uygulaması, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden bireysel kurslar, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmet verenleri aracılığıyla.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, "Gelir Vergisi Genel Tebliği'nde değişiklik yapılmasına izin verilen Dair Tebliğ" i 1 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olmak üzere Resmi Gazete'de yayımlanarak kişilere girdi.

Tebliğ, sosyal içerik üreticisi ile mobil uygulama geliştiricilerine yönelik vergileme usullerini düzenliyor.

Buna göre, sosyal içerik üreticileriyle mobil uygulama geliştiricilerinin kazançları ticari kazanç kapsamında vergiye tabi tutuluyor. Vergilendirmede verimlilik, etkinlik ve vergiyi artırmak amacıyla bazı faaliyetler ve kazanç unsurları için daha basit vergileme yöntemleri belirlenebiliyor.

Bu yetenek, sosyal içerik geliştirmenin kazançlarıyla mobil uygulama geliştirme alanında faaliyet gösterenlerin elde ettikleri kazançlar, 1 Ocak 2022'den itibaren basit bir çalışmayla vergilendiriliyor.

Sosyal medya içerik üreticilerine uygulanan kolay vergileme sisteminin kapsamı genişletildi - Resim : 1

METİN, GÖRÜNTÜ, SES, VİDEO...

Yapılan değişiklikle, vergilemede güvenliğin sağlanması ve gönüllülerin uyumlu olması amacıyla kolay vergilendirme imkanından faydalanabileceklerin kapsamı 1 Ocak 2024'den geçerli olmak üzere genişletildi.

İnternet sayfası-sitelerinde ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içeriklerin paylaşılması elde edilen kazançlar da kapsama dahil edildi.

Sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içeriklerin paylaşılması elde edilen kazançlar gelir vergisinden istisna tutuluyor. Yapılan düzenleme, söz konusu hizmetler sosyal ağ sağlayıcıları dışında internet sayfası-sitelerinde ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden bağlantı durumunda da istisnadan faydalanılmasına olanak sağlanması.

Sosyal medya içerik üreticilerine uygulanan kolay vergileme sisteminin kapsamı genişletildi - Resim : 2

BANKALARCA YÜZDE 15 TEVKİFAT

İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden bireysel kurslar, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmet verenlerin kazançları da serbest meslek kazançları veya ticari kazanç kapsamında vergiye tabi tutuluyor.

Düzenlemeyle, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden bireysel kurslar aracılığıyla, veri işleme ve iyileştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden elde edilen kazançlar da kolay vergileme usulünün kapsamına dahil edildi.

Böylece, vergileme sağlamaktan faydalanmak isteyen söz konusu kişilere de faaliyetlerinden elde ettikleri hasılatların tamamını tahsil etmek için Türkiye'de kuruluş bankalarda hesap açmaları ve bankaya yatırılan hasılat tutarları üzerinden saklanan yüzde 15 tevkifat yapılandırması vergilendirilmeleri imkanı sağlanmış oldu.

Sosyal medya içerik üreticilerine uygulanan kolay vergileme sisteminin kapsamı genişletildi - Resim : 3

İÇERİK ÜRETİCİLERİNİN VERGİ İŞLEYİŞİ 

Bu mükelleflerin, ikametgahlarının bulunduğu vergi dairesinden "193 Sayılı Kanunun Mükerrer 20/B Maddesi Uygulamasına İlişkin İstisna Belgesi" alınması ve bu istisna belgesiyle bir banka hesabının açılması gerekiyor. Mevcut bir banka hesabı da tanımlanarak bu amaçla kullanılabiliyor.

Bu durumun kapsamı içinde elde edilen hasılatın tamamı zorunlu olarak sürdürülüyor. Bankalar da bu hesaplara yatan paraların tamamı üzerinden yüzde 15 oranında vergi kesintisi yaparak bu kesintiyi vergi dairelerine iletiyor.

Bu koşulların sürdürülmesi halinde, sosyal içerik üreticisi ile mobil uygulama geliştiricilerinin kazançları istisna kapsamında kabul edilmektedir.

İçerik üreticilerinin hasılatları üzerinden ödedikleri vergi, nihai vergi oluyor, ayrıca beyanname vermelerine gerek kalmıyor.

Kazançları gelir tarifesinin 4. gelir diliminde yer alan bölümü (2024 yılı için 3 milyon lira) aşanların beyanname ödemesi ve tarifeye göre vergi ödemeleri gerekiyor.

Beyanname verenler, belgeli giderlerini de indirerek safi kazançları üzerinden vergiyi hesaplayabiliyor. Bankalar tarafından hasılatları üzerinden yapılan yüzde 15'lik kesintiyi de mahsup edebiliyor.

Bu yetenek, sosyal içerik üreticileri ile mobil uygulama geliştiricileri fatura düzenleme veya defter tutma ve sınırlamanın aşılanmaması durumunda beyanname verme gibi tevekküllere tabi olmadan, basit çalıştırmakifre edilerek vergilendirilmektedir.

Kaynak: AA

Bahar Dizisi Yeni Sezonuyla Geri Dönüyor! Telegram'da yeni politika Karadut: İlk Bölüm Yayında Kızıl Goncalar 2. Sezon Ne Zaman Yayınlanacak?