Dolandırıcılar çağ atladı: Kusursuz sistemle tarihi şebeke! Ünlülerin ismini kullanıyorlar

Ünlü ekonomistlerin, gazetecilerin isimlerini kullanan dolandırıcılar, sosyal medyada oldukça güçlendiler. Hürriyet'ten Ekonomist Sefer Levent, oturttukları sistemle binlerce insanı dolandıran şebekenin işleyişini kaleme aldı.

Dolandırıcılar çağ atladı: Kusursuz sistemle tarihi şebeke! Ünlülerin ismini kullanıyorlar

Hürriyet'in haberine göre dolandırıcılar verdikleri rakamlar ve vaatlerle dikkatleri çekiyorlar. 2 ayda 500 bin TL kazandıracaklarını söyleyen dolandırıcılar, sosyal medyada her yerde karşımıza çıkıyorlar. Paylaşımlarında ise tanıdık yüzler, ünlü ekonomistler, ekonomi gazetecileri var. Mahfi Eğilmez, Özgür Demirtaş, Tuncay Turşucu, Erdal Sağlam, Uğur Gürses ve daha birçok ünlü.

TARİHİ DOLANDIRICILIK

Hürriyet'ten Ekonomist Sefer Levent'in köşe yazısında; Son dönemde, sosyal medya platformları üzerinden organize edilen büyük çaplı bir dolandırıcılık şebekesi gündemde olduğu belirtildi. TikTok, Facebook ve Instagram'ın merkezinde yer aldığı bu olayda, milyonlarca insanın dolandırıldığı iddia ediliyor. Bu dolandırıcılık sisteminin tarihte benzeri görülmemiş bir boyutta olduğu ve buna önlem alınmadığı vurgulanıyor.

"KABUL EDİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİL"

Sosyal medyaları yasaklamanın çözüm olmayacağını belirten Levent, "Son dönemde sosyal medya platformlarını çok konuşuyoruz. Zararı faydası, vergisi algısı, kapanması açılması, şirketi merkezi... Teknolojinin geldiği noktada sosyal medya mecralarını kapatmak, yasaklamak çözüm değil, hangi birinin önünde durabileceğiz ki... Eyvallah. İyi de bu mecraların dolandırıcıların, dolandırıcılığın merkezi haline gelmesine ne diyeceğiz? Yukarıda adını saydığım ekonomistler ve ekonomi gazetecilerinin bir bölümüyle dün konuştum. İsimlerinin böylesine basit bir şekilde dolandırıcılık işlerine bulaştırılmasından öyle rahatsızlar ki... Üstelik çaresizler. Kendi adına açılan sahte dolandırıcılık hesabını şikâyet etmiş birisi, “Topluluk kurallarımıza uygun” diye mesaj almış. Bazı sosyal medya platformları sahte hesapları kapatmış, dolandırıcılar bu kez ilan vermeye başlamışlar. Bir diğeri sahte ilanı şikâyet etmiş ama hiç geri dönen olmamış. Bir sürü dolandırıcı sizin isminizi, fotoğrafınızı onlarca sahte hesaptan ilan olarak duyuruyor ve anlı şanlı sosyal medya platformları sadece seyrediyor. Üstelik teknoloji bu kadar gelişmiş, yapay zekâ başımızın üstünde dönüp duruyorken... Sizce de durum vahim değil mi? Onlarca hesaptan benim adım ya da fotoğrafım yayınlanacak, yapay zekâ bunu yakalayamayacak, sosyal medya platformu gerçek bana sormak zahmetine girmeyecek? Kusura bakmayın ama bu kabul edilebilir bir durum değil..."

ÖNE ÇIKAN YÖNTEMLER

Sefer Levent'in yazısında bahsettiği dolandırıcıların izlediği yollar;

"Dolandırıcılar bazı sığ hisseleri satın alıyorlar. Sonra ünlüleri sahte hesap ve ilanlarda kullanıp Telegram, WhatsApp gibi gruplara vatandaş topluyorlar. Bu gruplara yeterli sayıda vatandaşı çektiklerinde kendi ellerinde olan hisselere ‘AL’ tavsiyesi veriyorlar. Hisseler talep görünce fiyatları başlıyor yükselmeye. Hisse belli bir fiyata yükseldiğinde önce kendileri satış yapıp çıkıyor. Hisse yükseldi mi yükseldi... Vatandaş satmaya kalktığında alıcı olmadığı için hisse hızla değer kaybediyor. Hatta panik zararı daha da büyütüyor. 

Dolandırıcılar ünlü sahte hesapları üzerinden yüksek kazanç vaadiyle fon oluşturuyor. Belli bir sürede çok kazanacağını sanan bazı vatandaşlar bankalarda açılan hesaplara para yatıyor. Bu hesapların dolandırıcıların değil sıradan insanların kimlikleriyle açıldığına şüphe yok. Belli bir süre para toplanıyor. Sonra dolandırıcılar parayı çekip sırra kadem basıyor.

Dolandırıcılar doğrudan para talep etmiyor. Ön aşama altında size form doldurtuyor. TC kimlik no, ad soyad, telefon numarası, adres bilgileri vs. ne toplayabilirlerse... Sonra bu bilgileri alıyor ya kendileri kullanıyor ya da başka dolandırıcılara satıyorlar. Ne için... Tabii ki daha farklık dolandırıcılık yöntemleri için..."

TRT'nin ödüle layık gördüğü gençlerden biri de Haberet'ten! İsrail'de TRT Haber ekibine taciz Popüler Kanallarda Bu Akşam Hangi Diziler Var? Kızıl Goncalar, Hudutsuz Sevda, Kirll Sepeti Gibi Dizilerin Kanalı NOW'dan Apar Topar Final Kararı