Pakistan'da Türk mimar Vedat Dolakay imzasını taşıyan Faysal Camisi güzelliğiyle büyülüyor
Ankara'da Kocatepe Camii için yapılan yarışmayı kazanan Vedat Dolakay'ın tasarımı çok modern bulunduğu için yerine şu anki Kocatepe Camii yapıldı. Vedat Dolakay'ın eseri ise Pakistan'ın başkenti İslamabad'da yapıldı. 1974 yılında inşası başlayan cami 10 yılda tamamlandı. 74 bin kişi kapasiteli cami, dünyanın en büyük camileri arasında yer alıyor.

Türk mimar Vedat Dalokay tarafından projesi çizilen ve dünyanın en büyük camileri arasında yer alan İslamabad'daki Faysal Camisi, Pakistan'ın sembolü olarak dikkati çekiyor.

Beş bin metrekare alan üzerine inşa edilen Faysal Camisi, sıra dışı mimarisiyle klasik İslam mimarisinden farklılık gösteriyor.

1976'da inşasına başlanan 74.000 kişi kapasiteli caminin yapımı 10 yıl sürmüş. Etrafı dört minareyle süslenmiş dev kubbesi han çadırı şeklinde tasarlandığı için caminin içi, ışık, hava ve ısı almaya uygundur.

1966 yılında Suudi Arabistan Kralı Faysal bin Abdül Aziz'in, İslamabad'ı ziyaretinde, önerisi ile gündeme gelen proje için, 1969 yılında Proje Yarışması düzenlendi. 43 ülkeden gelen 17 proje arasından, Vedat Dalokay'ın 1957 yılında Kocatepe Camii Proje Yarışması'nda da seçilen fakat yapılamayan projesi, Pakistan hükûmetinin Proje yarışmasını kazandı.

Daha önce cami mimarisinde kullanılmamış olan sıra dışı bir mimariyle inşa edilmiştir. Kubbesi köşeli tasarlanıp han çadırı görünümüne sahiptir.

Bu sayede ışık ve havanın camiye girmesi sağlanmıştır. Caminin içi ve dışı modern bir anlayışla tasarlanmış ve caminin tabiatla uyumlu bir görünümde olması amaçlanmıştır.

1976 yılında Pakistan hükûmeti, Suudi Arabistan Devleti'nden alınan 130 milyon Suudi riyali (takriben bugünün 120 milyon $) ile inşasına başlandı ve 1986 yılında tamamlandı.

Kocatepe Camii için açılan yarışmayı Mimar Vedat Dalokay'ın hazırladığı proje kazanmış ve bu projeye göre caminin temeli atılmış fakat "fazla modern" bulunduğu için bu projeden vazgeçilmiştir.

Bunun yerine 1967 yılında Hüsrev Tayla ve Fatin Uluengin'in çizdiği projeye göre caminin temeli yeniden atıldı.

Bu proje, Mimar Sinan tarzını taklit etmesi nedeniyle eleştirildi.

Dalokay'ın projesi bazı değişikliklerle Pakistan'daki Faysal Camii'nde uygulandı.







