Ordu'da tarihi keşif! Bakan Ersoy detayları açıkladı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ordu'daki Aziz Konstantin ve Helana Manastırı'nda 'in-situ zemin mozaiği'ne ulaşıldığını açıkladı.

  • Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı fotoğraflı ve açıklamada, "Ordu'daki Aziz Konstantin ve Helana Manastırı'nda in-situ zemin mozaiğine ulaşıldı. Ordu Müzesi Müdürlüğümüzün başkanlığında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında rastlanılan eser Ordu ilinde açığa çıkarılan ilk in-situ zemin mozaiği olma özelliği taşıyor. Projede çalışan Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı ve kazı ekibimize gönülden teşekkür ediyorum" dedi.

MİLATTAN SONRA 5 İLE 6'NCI YÜZYILA AİT

  • Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Doç. Dr. Seçkin Evcim'in bilimsel sorumluluğundaki kazıda bulunan eser, üslup ve biçim dikkate alındığında, milattan sonra 5 ile 6'ncı yüzyıl arasına tarihlendiriliyor.
  • In-situ zemin mozaiği, üslup ve biçim bağlamında değerlendirildiğinde, mozaikteki geometrik ve bitkisel motiflerin Erken Bizans döneminde yaygın olarak kullanıldığı biliniyor.
  • Ayrıca genellikle bordürlerde tercih edilen kıvrımlı akantusun doğayı yansıtan meyve motifleri ve hayvan figürleriyle işlendiği görülüyor.

Ordu'da tarihi keşif! Bakan Ersoy detayları açıkladı - Resim : 1

Ordu'da tarihi keşif! Bakan Ersoy detayları açıkladı - Resim : 2

Ordu'da tarihi keşif! Bakan Ersoy detayları açıkladı - Resim : 3

İstanbul Festivali’nde Mabel Matiz rüzgârı! Genco Erkal hayatını kaybetti Hayatını kaybeden şair, yazar Afşar Timuçin hayatı, eserleri Edebiyat dünyasının acı kaybı