Kız Kulesi, ışık ve lazer şovuyla açıldı: Anıt müze olarak yoluna devam edecek olan tarihi yapı, mayıs ayının sonuna kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek
İstanbul'un simge yapılarından restorasyonu tamamlanan Kız Kulesi, 11 Mayıs akşamı saat 21.00'den itibaren yapılan ışık ve lazer şovuyla açıldı. 2. Mamud döneminde yapılan ve yaklaşık 2 bin 400 yıllık tarihi olan yapı, orijinal haline daha yakın restore edilerek vatandaşların ziyaretine açıldı. Mayıs ayının sonuna kadar ücretsiz olan Kız Kulesi, artık kuleden İstanbul'un izlendiği bir anıt müze olarak yoluna devam edecek.

Tarihi milatta önce 410 yıllarına kazan uzanan, İstanbul'un gözdesi Kız Kulesi'nin en son restorasyonu 1944 ve 1960'lı yıllarda yapılmış, son olarak ise 1999-2000 döneminde gerçekleştirilmişti.
2. Mamud döneminde yapılan kule, orijinal haline sadık kalınarak yeniden restore edildi.

Kız Kulesi, 11 Mayıs akşamı saat 21.00'da, sahip olduğu aşk hikayesinden esinlenerek senaryolaştırılan bir ışık ve lazer gösterisiyle açıldı.

Vatandaşların kullanımına açık hale getirilen Kız Kulesi'nin, turizm açısından da İstanbul'a turizm açısından da katkı sağlaması bekleniyor.
Açılışıyla birlikte vatandaşlar, mayıs ayının sonuna kadar Kız Kulesi'ni ücretsiz ziyaret edebilecek.

Kız Kulesi'nin restorasyonunda, üstü kapalı olan avlunun açıldığı ve böylece tarihi yarımadayı izleme imkanı sunduğu öğrenildi.

Kulenin açılışından önce yapılan bilgilendirmede, restorasyonun amacının, var olan tarihi bilgileri pekiştirmek ve bilinmeyenleri açığa çıkarmak olduğu belirtildi.
Öte yandan, yapılan restorasyonda, sonradan eklenen unsurların kaldırıldığı belirtildi.

Kulenin kale kısmındaki çelik yapı, seyir kotu üzerindeki ağır betonarme yapı tamamen kaldırıldı. Onun yerine ise betonarmeye göre çok daha hafif bir yapı oluşturularak yapı hafifletildi.

Çalışmalar sırasında, zaman içerisinde kulenin geçirdiği onarımlarda kullanılan beton ve çimento içeriğindeki tuzlar ve diğer kimyasallar nedeniyle zarar gördüğü, taşıyıcı kolon ve kirişlerin birbirine bağlı olmadığı anlaşılmıştı.
Yapının tarihi beden duvarları, paslanmaz çelikten görünmez gergilerle güçlendirildi ve kale bölümünün özgün duvarları ortaya çıkarıldı.

Balkon döşeme karkası üzerinde ahşap taşıyıcılarla duvar ve kubbe aslına uygun olarak oluşturuldu. Duvarların ahşap kaplamaları tamamlandı ve dekoratif ögelerin imalatı yapıldı.

Kubbe özgün malzemesi olan kurşun ile kaplanırken bakır alem ise konservasyon çalışmaları yapılarak altın varak ile kaplandı. Özgün aleme zarar vermeden, yanına yıldırımdan korunma amaçlı paratoner yapıldı.

Yapılan çalışmalar sonucu ziyaretçilerin avluda bulunan ahşap seğirdim terasında da dolaşarak merdivenlerden kuleye çıkabileceği ve İstanbul'u diledikleri gibi izleyebilecekleri alanlar oluşturuldu.

Tüm bu çalışmalar sonucunda bugüne kadar İstanbulluların İstanbul'dan izlediği Kız Kulesi, artık kuleden İstanbul'un izlendiği bir anıt müze olarak yoluna devam edecek.