Eğitimci-Yazar Ömer Şahan'dan gençlere ve çocuklara özel İstanbul kitapları: Gezerek öğreniyorum!

İstanbul’un tanınmış Eğitimci-Yazarı Ömer Şahan, Kadıköy’ün duayen eğitimcilerinden Ömer Şahan, İstanbul’un bilinmeyen önemli destinasyonlarını kaleme aldı. Anonim Yayınları’ndan çıkan 7 serilik kitapta Üsküdar, Beyoğlu, Fatih ve Beykoz gibi tarihi çok eskilere dayanan ilçeler bulunurken Ümraniye, Pendik ve Bağcılar gibi günümüzün hızla değişen ve dönüşen bölgeleri de yer aldı.

Eğitimci-Yazar Ömer Şahan'dan gençlere ve çocuklara özel İstanbul kitapları: Gezerek öğreniyorum!

7 ilçe için ayrı kitaplar yayınlayan Ömer Şahan, Münir Selçuk’un dediği gibi görmediğim, gezmediğim, sevmediğim hiç bir yer ömrüm oldukça gönül tahtıma keyfince kurul sade bir semtini sevmek bile bir ömre değer çocuklar ve gençlerin yaşadıkları, gezdikleri semtleri bilmediğini fark ederek yola çıktığını vurguladı ve ekledi:

“KİTAPLAR ÖNCELİKLİ OLARAK ÇOCUKLAR VE GENÇLERE HİTAP EDİYOR”

“İşim gereği çok fazla çocuk ve gençle bir aradayız, gözlemlerim doğrultusunda söyleyebilirim ki, gençler yaşadıkları İstanbul’u ne yazık ki tanımıyorlar. Tarihini bilmedikleri gibi bu gününe de yeteri kadar hakim değiller. Ben de hazırladığım bu 7 kitapla şehri özellikle gençlere ve çocuklara pratik bir şekilde resimlerle anlatmak istedim. Gezerek Öğreniyorum diye başlayan bir seri bu, ikincisi de olacak. Bu ilk 7 kitapta; Beyoğlu, Beykoz, Üsküdar ve Fatih gibi İstanbul’un eski ilçelerinin yanı sıra şehrin yeni ve modern ilçeleri Pendik, Ümraniye, Bağcılar’ı yoğun bir çalışma sonucu anlattım ve kitaplarımız çocuklarımıza ve gençlere kent rehberliği yapmak adına ortaya çıktı. Tabii ilçeleri gezmek isteyen yetişkinler için de ellerine alıp gezebilecekleri bir rehber. Kitaplarda bir ilçenin gezilip görülebilecek tüm önemli değerleri yer alıyor.”

İSTANBUL İLÇELERİNDE DÜNDEN BU GÜNE!

Kitaplarda sadece tarihi misyonu olan mekanların değil yeni yapılan alanlarında yer aldığının altını çizen Ömer Şahan sözlerini şöyle sürdürdü:

Üstad Necip Fazıl’ın dediği gibi güleni şöyle dursun ağlayanı bahtiyar diyor bu güzel İstanbul’u “Sadece eski mekanlar değil ilçeleri dünden bu güne anlatıyoruz. Örnek verecek olursak; Beyoğlu’nda Galataport ve Miniatürk gibi mekanlar henüz çok yeniler. Yine Beyoğlu’nun yenilenen AKM’si de var aynı zamanda yüzyıllar öncesinin Galata Kulesi de… Yani hem geçmiş hem de günümüz bu kitaplarda bir arada. Yine örnek verecek olursak Bağcılar dikkat çeken kitaplardan oldu. Osmanlı Dönemi’nden Cumhuriyet’e geçişte Bağcılar’ın çekirdeğini üç köy oluşturuyor. Bu köylüler tarımla uğraşıyor ve büyük çiftliklerin sahipler… Şimdi ise parkları ve kültür merkezleriyle modern ve gelişmiş bir kent görüyoruz ve yaklaşık 800 bin, 1 milyona yakın nüfusa sahip. Zira Ümraniye’nin de zamanında bir köy olduğunu biliyoruz, bugün ise yine İstanbul’un en kalabalık ve modern ilçelerinden.”

“KİTAPLAR BİR ÖĞRETMEN BAKIŞ AÇISIYLA KALEME ALINDI”

Bugün Milli Eğitim Bakanlığı’nın da İstanbul’u okuyorum isimli bir çalışması var. Bu doğrultuda o projede katkı sunacak kitap çalışmalarımız. İstanbul’u herkes bilsin ve tanısın istiyoruz. İnanın hala burada yaşayıp denizi görmeyen insanlar var. Üstelik İstanbul gezmesi en ucuz ve kolay şehirlerden. Bugün birçok tarihi binaya, bölgeye gitmenin bir maddi karşılığı yok. Bence tanıması kolay bir şehir. Bizim kitap serimiz de işte tam bu devreye giriyor. Bugün Anadolu’dan örneğin İstanbul Üsküdar’a gelecek biri. Kitabımız alıp okuduktan sonra burada belirtilen tüm yerlere giderse dündün bu güne Üsküdar’ı çok iyi tanıma fırsatı bulur. Kısacası bir İstanbul rehberi serisi… Bu kitabın bir öğretmen gözüyle yazılmasını da önemli buluyorum. Kentlerin ruhları vardır ve o ruhları incitmemeniz gerekir aynı şekilde çocukların da ruhları vardır ve öğretmenler daima çocukların ruhlarını incitmemek için özen gösterirler. Bu doğrultuda baktığımızda bu kente bir öğretmen bakış açısıyla yaklaşırsanız o kente zarar vermeniz çok zor. Biraz da bu bakış açısını ortaya koymak ve vurgulamak istiyoruz.”

Eğitimci-Yazar Ömer Şahan'dan gençlere ve çocuklara özel İstanbul kitapları: Gezerek öğreniyorum! - Resim : 1

“Daha önce Kadıköy’e dair ‘Bir Nefes Kadıköy’ isimli öykü kitabım yayınlanmıştı. Bu sebepli ikinci seride Kadıköy’ü biraz bekleterek önceliği Beşiktaş, Avcılar, Bakırköy, Adalar, Maltepe ve Kartal gibi ilçelere vereceğim.”

Gezerek Öğreniyorum!

Üsküdar

İstanbul’un incisi Üsküdar’ı öğrenmek istiyorsanız, bu ilçeyi karış karış ve de yaya gezmelisiniz. İnanın Üsküdar’ın çoğu yerlisi bile buranın gizli hazinelerini tam olarak keşfedebilmiş değil.

Beyoğlu

Beyoğlu için İstanbul’un kalbinin attığı yer derler. Gerçekten de kültürün, sanatın ve de eğlencenin merkezidir Beyoğlu. Başka hiçbir ilçede bu havayı asla soluyamazsınız.

Bağcılar

Bağcılar, İstanbul’un en genç ilçelerinden biri… Buna rağmen tüm sosyal ve alt yapı imkanlarıyla doya doya yaşanacak bir ilçe. Türkiye’nin 51 ilinden daha kalabalık olan Bağcılar’ın ilginç bir geçmişi var. Bugün ise İstanbul’un en modern ve güzel semtlerinden biri haline geldi.

Ümraniye

On dokuzuncu yüz yılın sonlarına doğru küçük bir köyden ibaret olan Ümraniye bugün İstanbul’un en kalabalık ilçelerinin başında geliyor. Kısa sürede köyden kente dönüşmeyi başaran Ümraniye, kendine özgü coğrafi özellikleri ve benzersiz konumu nedeniyle büyümeye devam ediyor.

Beykoz

Tarihi dokusu, yüksek eski binalarıyla öne çıkan Beykoz, sakinlerine eşsiz manzaralar içinde yaşama imkanı sunuyor. Sakinlerine aynı zamanda izole bir hayat vadeden Beykoz, İstanbul’un kalabalığından ve hareketli yapısından uzakta yaşamak isteyenler için ideal bir adres.

Fatih

Fatih başlı başına İstanbul denilebilecek bir ilçe. Tarihi Yarımada’nın tamamını kaplayan Fatih, adını 1453 yılında İstanbul’u fetheden Osmanlı Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed’ten alıyor. Fatih sahip olduğu özellikler dolayısıyla ‘İlk İstanbul’ veya ‘Asıl İstanbul’ olarak da anılıyor.

Pendik

İstanbul’un Anadolu’ya, Anadolu’nun da İstanbul’a açılan kapısı olan Pendik; uluslararası havalimanı, Türkiye’nin en büyük teknoloji merkezlerinden biri ve İstanbul’un üçüncü büyük marinasıyla Türkiye’nin önemli ilçelerinden biri olarak öne çıkıyor. Tarihî çarşısı, alışveriş merkezleri, uluslararası festivalleri, eğlence mekânları, donanımlı kültür ve spor merkezleri, 5 yıldızlı otelleri ve modern yaşam alanlarıyla Pendik, yaşanabilir kentler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Doğal güzellikleri, cıvıl cıvıl parkları, yemyeşil ormanları ve açık spor sahalarıyla Pendik, İstanbul’a gelen turistler için de çekim merkezi. İlçe halkının konukseverliğiyle beraber Türk mutfağının eşsiz lezzetlerini tatmak, Doğa Bilim Müzesi ve Aydos Kalesi gibi tarihî ve turistik yerleri gezmek için Pendik, ideal bir ortam sunuyor.

Eğitimci-Yazar Ömer Şahan'dan gençlere ve çocuklara özel İstanbul kitapları: Gezerek öğreniyorum! - Resim : 2

Erkin Koray'ın duyunca çok şaşıracağınız yönleri Erkin Koray hastaneye kaldırıldı Oyuncu Vekil'den Aras Bulut İynemli'ye sert sözler Barbie mi? Opphenheimer mı?