Ağaçlara yönelik büyük bir saygı duruşu: Her Şeyin Hikayesi İthaki Yayınları'ndan raflarda
Bilimle edebiyatı harmanlayarak yazdığı romanlarıyla tanınan, Amerikan edebiyatının son yıllardaki popüler isimlerinden Richard Powers’ın, Modern serisi editörünün tarifiyle “hem çok iyi bir roman ve edebiyat hem de ağaçlarla ilişkilerimiz için bir nevi uyarı. Paul Austervari bir hassasiyetle yazılmış ekoanarşist bir roman” “Her Şeyin Hikâyesi” raflarda… İthaki Yayınları, İthaki Modern serisinin 100. kitabı olan romanı çeviren Kıvanç Güney.
Romanlarında yüzlerce yıllık bilim veya coğrafya tarihlerini, edebi karakterlerinin kaderiyle birleştirerek, devasa konuları müthiş kurgusal yetenekleriyle ele alan Richard Powers, bugüne kadar Pen, Ulusal Kitap, Ulusal Kitap Eleştirmenleri gibi çeşitli ödüllere layık görülen çok sayıda romanın sahibi. Powers’ın on ikinci kitabı olan “Her Şeyin Hikâyesi” de 2019’da Pulitzer Ödülü’nü kazanmakla kalmayarak New York Times, Washington Post, Time, Newsweek, Kirkus Review ve Amazon tarafından yılın en iyi kitapları arasında gösterildi.
Ağaçlara yönelik büyük bir saygı duruşu olan “Her Şeyin Hikâyesi”, doğayı, insanları, uygarlığı birbirine bağlayan ağları tüm azametiyle göstermeye çalışıyor: Dünyanın farklı yerlerinden gelmiş insanların Amerika’ya köklerini salarken yanı başlarında her yere uzanmış ağaçların imkânlarından yararlandıklarını; buna karşılık kendi uygarlıklarını kurarken hayat veren ağaçların soyunu nasıl tükettiklerini anlatıyor. Çok farklı karakterde insanların birleşerek ağaçları kurtarmak için nasıl çırpındıklarını, kimi zaman heba olsalar da attıkları tohumların ne kadar etkili olacağını zarafetle işliyor. Sanattan bilime, çocukluktan aşka, doğadan sanal âleme, aile öykülerinden çevre mücadelelerine ağaçların dünyayı nasıl yaratıp etkilediğine dair modern bir şaheser. Tüketen insani hırsların karşısında ağaçların şefkatinden yana olanların hikâyesi.