ABD'nin UNESCO Kararı: Geri dönecek mi?
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO), üyelikten çekilen ABD'nin bu kuruma geri dönmeyi planladığını ve geçmişe yönelik borçlarını ödeyeceğini duyurdu. ABD, temmuz ayından itibaren 10 yıllık ayrılığın ardından UNESCO'ya geri katılacak.
ABD, Birleşmiş Milletler'e bağlı olan kültür kurumu UNESCO'ya temmuz ayından itibaren yeniden katılma kararı aldı.
UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, ABD’nin hem bu kararını hem de geçmişe yönelik örgüte vermesi gereken katkı paylarını ödeme planını kendilerine resmen ilettiğini kaydetti. Audrey Azoulay, "Joe Biden başkanlığındaki ABD, Donald Trump döneminde ayrıldığı UNESCO'ya yeniden katılmak için resmi bir talepte bulundu" dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yönetim ve Kaynaklardan Sorumlu Müsteşarı Richard Verma'nın ülkenin örgüte yeniden katılmasını talep eden mektubuna atıfta bulundu.
Metinde "ABD Dışişleri Bakanlığı adına, ABD'nin UNESCO'ya yeniden katılma planını sunmaktan onur duyduğunu bildirmek isterim" ifadeleri yer alıyor.
NEDEN AYRILMIŞTI?
Geri dönme planı Dışişleri Bakanlığı ile örgüt temsilcileri arasında yapılan uzun müzakereler sonucunda kabul edildi. ABD'nin, örgütün Filistin'i üye olarak kabul etmesi sonrası yaşanan 10 yıllık ayrılık kararından sonra, örgüte yeniden katılmayı ve 600 milyon dolardan fazla ödenmemiş borcunu ödemeyi planladığı da duyuruldu.
2020 Aralık ayı itibarıyla ABD'nin UNESCO'ya yaklaşık 616 milyon dolar ödenmemiş üyelik aidatı borcu olduğu bildirildi.