SU BÖREĞİ TARİFİ: Su böreği nasıl yapılır? Evde pratik ve kolay su böreği tarifi, gerekli malzemeler, püf noktası
Su böreği, Türk mutfağının en sevilen hamur işlerinden biridir. Günlerin aranılan lezzeti su böreği her vakit tüketilir. Hazır yufka ile de yapılan su böreğinin el açması yufka yapılanı daha makbuldür. Peki su böreği nasıl yapılır? İşte pratik evde su böreği tarifi, gerekli malzemeler, püf noktası...
Su böreği, Türk mutfağında bir tepsi böreği çeşididir. Haşlanmış yufka katmanları arasına su böreğinin çeşidine göre kıyma veya beyaz peynir harcı serpiştirilip en üstü yumurtalanmış bir şekilde fırınlanarak yapılır. Doğu Anadolu Bölgesinde ise genellikle civil peynirli yapılmaktadır. Has tereyağı kullanılarak hazırlanan börekler Erzurum ilinde rağbet görmektedir.
SU BÖREĞİ TARİFİ İÇİN MALZEMELER
Hamuru için:
3,5 su bardağı un
1,5 tatlı kaşığı tuz
6 adet yumurta
Haşlamak için:
1,5 litre sıcak su
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
Ara katları için:
1/2 çay bardağı sıvı yağ
125 gram tereyağı (8,5 yemek kaşığı)
İç harcı için:
600 gram beyaz peynir
SU BÖREĞİ TARİFİ NASIL YAPILIR?
Yumurtaları bir kase içerisine kırın. Üzerine tuzu ekleyip iyice karıştırın. Karışımın üzerine unu ekleyip tahta kaşıkla toplayın ve sonra yoğurmaya başlayın. Su böreği hamuru yapışkan bir hamur olmalıdır. Orta yumuşaklığa ulaştığında yoğurmayı bırakın.
Un serptiğiniz bir tezgaha alın ve elinizi unlayarak bezelerinizi ayırmaya başlayın. Bezelerinizi mandalina büyüklüğünde hazırlayabilirsiniz.
Bezelerinizi un serptiğiniz bir tabağa yerleştirip üzerine bir buzdolabı poşeti kapatarak yarım saat bekletin.
Tereyağına sıvı yağ ekleyip ocakta eritip böreğinizin katlarına sürmek üzere hazırlayın.
Yarım saat sonra ilk bezenizi açıp ince bir yufka haline getirin. Tepsinizin tabanına eritimiş yağı sürdükten sonra bir yağlı kağıt serip pişmemiş ilk yufkanızı serin.
Üzerine çok az eritilmiş yağdan sürün. Derin bir tencerenin içine bolca su, bolca tuz ve biraz da sıvı yağ ekleyip iyice kaynatın.
Kaynamış suya açtığınız bezelerden ikincisini atıp 30 saniye kadar kaynatın. Bu sırada, kenarlara yapıştığını fark ederseniz, bir kepçe yardımıyla yavaşça kenarlardan çıkarabilirsiniz.
Yufkanızı 30 saniye kadar kaynattıktan sonra hemen çıkarın ve buz gibi suyun içine atın.
Suyun içerisinde biraz beklettikten sonra yufkayı çekerek çıkarın ve fazla suyunu hafifçe sıkın.
Yufkayı ilk yufkanın üzerine serin ve tüm katmanların üzerine erimiş yağı sürmeyi unutmayın. Tepsinin ortasına ulaştığınızda araya peynirli harcınızı yerleştirin ve diğer katmanları da tamamlayın.
Böreğinizin en üst katına da erimiş yağı sürdükten sonra önceden ısınmış alt üst ayar 210 derece fırında 1 saat 15 dakika pişirin.
Fırından çıkan böreğin üzerine kağıt mutfak havlusu serip 10 dakika bekletin.
Ardından dilimleyerek servis edin. Afiyetler olsun!
SU BÖREĞİ TARİFİNİN PÜF NOKTALARI
Oklava ile açıp haşladığınız hamurlar fırında da pişmeye devam edeceğinden kabarık ve kat kat ayrılan bir börek hazırlamış olacaksınız.
Böreğin aromasının yoğun olması için; 1 çay bardağı zeytinyağı yerine aynı oranda eritilmiş tereyağı ile hamur katlarını yağlayabilirsiniz.
Yoğurduğunuz hamurun sıkı bir hamur olması gerekiyor. Cıvık olmamasına dikkat etmelisiniz. Duruma göre un ilave edebilirsiniz.
Hamurları haşlarken tek tek haşlamalısınız. Her 4 sırada 1 kere iç harcı koymalı ve en üst kısmı güzelce yağlamalısınız.
Bezeleri dinlendirirken kurumaması için üzerine nemli bez örtmeye dikkat etmelisiniz.
Tencerede kaynayan suyun içerisine tuz atmalısınız. Aksi halde yufkalarınız parçalanacaktır.
Kaynayan suda haşladığınız yufkaları daha sonra tekrar batıracağınız suyun soğuk olması gerekmektedir. 3 yufkadan sonra suyunuz ılıklaşacağı için suyu değiştirmelisiniz.
Böreği akşamdan yapıp sabah pişirebilirsiniz. Ancak serin bir yerde muhafaza etmelisiniz.