Elma sirkesinin faydaları nelerdir?

Elma sirkesi, evimizde kolayca yapabileceğimiz faydalı bir üründür. Cilt sağlığına, saç bakımına, mide ağrılarına iyi gelen elma sirkesi, zayıflama için de tercih edilmektedir. Peki, elma sirkesi nasıl yapılır? Elma sirkesi neye iyi gelir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?

Elma sirkesinin faydaları nelerdir?

Elma sirkesi, her evde olması gereken ürünlerden birisidir. Evimizde pratik tarifi ile yapabileceğimiz tamamen doğal, katkısız bir elma sirkesinin faydası çoktur. Şeker hastalığı, mide rahatsızlıkları ve tansiyon gibi hastalıklara iyi gelen elma sirkesinin kullanımına dikkat etmek gerekir. İşte elma sirkesi yapılışı, faydaları, kullanılışı...

ELMA SİRKESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Kas ağrılarına iyi gelir.
Kalp sağlığını korur. Kalp ile dosttur.
Gut hastalığına iyi gelir.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar.
Enerji verir, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.
Kan basıncını düzenler.
Kolesterolü düşürür.
Kan dolaşımını arttırarak varisleri yok eder.
Probiyotik bakterilerin artmasına yardım eder.
Menopoz dönemindeki kadınlar için de oldukça faydalı bir sirkedir.
Sebze ve meyveler, mikroplardan temizlemek için, sirkeli su ile yıkanır.
Yorgunluk ve uykusuzluk için yatmadan önce sirkeli su içilir.
Su ile kaynatılıp buharına durulursa; baş ağrısı, astım ve cilt lekelerine faydalıdır.
Bal karıştırılmış sirkeli su her gün içilirse, düzenli kilo verilebilir.
Mide üzerine sirkeli bez konulursa, bulantı ve kusmayı önler.
Sirkeli bez, varislere de oldukça faydalıdır.
Sirke, orta dereceli yanıklarda da kullanılır.
Nasırların ve sertliklerin üzerine sirkeyle ıslatılmış ekmek konulur.
Kepekli ve mat saçlar için durulama suyuna sirke ilave edilir.
Cildi yumuşatmak, parlatmak için banyo suyuna bir miktar sirke katılır.
Vücudumuzdaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Böbrekleri düzenler.
Kolesterolü dengeler.
Tansiyona iyi gelir.
Dezenfektan özelliği sayesinde elma sirkesi , meyve ve sebze temizliğinde oldukça etkilidir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Boşaltım sistemine yardımcı olur.
Sindirimi kolaylaştırır.
İltihaplanmayı önler ve iltihabın azalmasını sağlar.
Karaciğeri temizler.
Vücuttaki ve ağızdaki kötü kokuları ortadan kaldırır.
Cildin doğal pH’ını dengeler.
Yaşlılık lekelerine iyi gelir.
Cildi temizler ve yağlanmasını önler.
Kahvaltıdan önce tüketilmesi durumunda bedeni güçlendirir ve strese karşı dayanıklılık sağlar.
Bal ile birlikte tüketilen sirke öksürüğe iyi gelir.
Ses kısıklığının tedavisinde fayda sağlar.
Boğaz ağrısına iyi gelir.
Hemoroide karşı etkilidir.
İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir.
Kemikleri güçlendirir.
Gaz ve şişkinlik problemine iyi gelir.

ELMA SİRKESİ NEYE İYİ GELİR?

ŞEKER HASTALIĞI: Elma sirkesi, kan şekerini düzenleyerek diyabete fayda sağlar. İnsülin duyarlığını ve insülin tepkisini azaltır. Şeker hastalığı olan kişi kullandığı ilaç miktarını sirke tüketerek azaltabilir. 

KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR: Yapılan araştırmalar, sirkenin tokluk hissini artırarak kilo vermeye yardımcı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Yemekler ile birlikte tüketilen elma sirkesinin verdiği doygunluk hissi ile kilo kaybına neden olur.

KOLESTEROL: Elma sirkesi kandaki iyi kolesterolü(HDL) yükseltirken kötü olanı(LDL) düşürmeye yardımcı olur. Bu içeriğinde bulunan asit ve minerallerin sağladığı etki sayesinde kanın temizlenmesi anlamına da gelir. Kandaki kötü kolesterolün düşmesinin yanında toksinlerinde atılımını hızlandırır.

ENFEKSİYON: Elma sirkesi, enfeksiyona karşı etkili bir maddedir. Gribal enfeksiyon, idrar yolları enfeksiyonu, ödemler, bağırsak iltihapları gibi hastalıklarda kullanılabilir. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.

KABIZLIK: Elma sirkesi, suda çözünen pektin isimli bir lif içerir. Bu lif ise kabızlığın doğal tedavisini sağlar. Kabızlık çektiğiniz zaman bir bardak suya bir yemek kaşığı sirke katın ve günde üç defa için.

DİŞ SAĞLIĞI: Elma sirkesi, sararmış dişlerin beyazlatılmasına yardımcı olur. Bakterileri temizleyip mikropları yok eden elma sirkesinin dişlerini fırçalamadan önce bir yemek kaşığı ve bir yemek kaşığı su karışımı ile gargara yapmanız yeterli olacaktır.

CİLT SAĞLIĞI: Elma sirkesi, fermentasyon yoluyla oluşur. Böylece asetik asit ve malik asit içerir. bu meyve asitleri ise akne oluşumunda etken olan bakteriler için antibakteriyel özellik içerir. Diğer yandan elma sirkesinin cildi sıkılaştırıcı etkiye sahiptir. Ayrıca et benlerine düzenli olarak sürülmesi ile benleri kurutarak düşmelerine yardımcı olabilir.

CİLT TONİĞİ TARİFİ: Elma sirkesi, cilt bakımında tonik, yüz yıkama suyu ve leke tedavisi için kullanılabilir. Antibakteriyel özelliği ile yüzü yabancı maddelerden arındırıp gözenekleri sıkılaştırır. Cilt toniği olarak kullanmak için bir ölçü elma sirkesi, 2 ölçü arıtılmış su karışımı ile yapılır. Bu karışımı pamukla cilde sürerek uygulayabilirsiniz.

ELMA SİRKESİ NASIL YAPILIR?

Elma sirkesi yapımı için gerekli malzemeler; 5-6 litrelik bir cam kavanoz, 2 kilogram elma, bir çay kaşığı şeker, bir çay kaşığı tuz ve birkaç tane nohut ya da bir parça ekmek.

Elmalar dörde bölünür, büyükse biraz daha küçük kesilir. Çekirdekli kısımlar çıkarılır. Kavanozun yarısını kaplayana kadar yerleştirilir ve nohut eklenir.

Üzerine içme suyu doldurulur. Çıkacak gaz için bir parça boşluk bırakmak gerekir. 1 çay kaşığı şeker ve tuz ekleyip karıştırılır. Kavanozun üzeri tülbentle kapatıp bağlanarak sabitlenir. Mayalanma için karışımın hava alması gerekir.

30 – 45 gün beklemeye bırakılır. Arada bir tahta kaşıkla karıştırmak faydalı olur. Sirke sinekleri oluşmaya başladığı zaman, elma posası süzülüp atılır. Posayı ayırdıktan sonra sirkeye 1 çay kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı tuz daha eklenip karıştırılır.

Kavanoz kapağı kapatılıp serin ve ışık almayan bir yerde saklanır. Bir süre sonra sirkenin üzerinde sirke anası denen maya oluşur. Beyaz, şeffaf halka biçimli maya ve keskin koku sirkenin hazır olduğunu bildirir.

Evde salep nasıl yapılır? Ezogelin çorbası nasıl yapılır? Parmak hareketi ile sarkmış yüzünüzü toparlayın Gay koca isyanı!