Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi: Dostluğun Bilimdeki Yansıması

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi'nin Türk dünyası için önemini vurguladı.

Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi: Dostluğun Bilimdeki Yansıması

YÖK Başkanı Özvar'dan Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi Açıklamaları

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi (TAÜ)'nin açılışıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Özvar, üniversitenin iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşliğin bilime yansıyan en somut adımlarından biri olduğunu belirtti.

Proje İki Ülkenin Bilim İşbirliğinin Temsili

Özvar, üniversitenin Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti cumhurbaşkanları Recep Tayyip Erdoğan ve İlham Aliyev tarafından hayata geçirilen önemli bir proje olduğunu vurgulayarak, "Bu üniversite, bilim ve teknoloji alanındaki işbirliğimizin önemli nişanelerinden biridir" dedi.

Türk Dünyası İçin Örnek Bir Üniversite Modeli

TAÜ’nün kapsamıyla ilgili bilgi veren Özvar, üniversitede Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Hacettepe Üniversitesi programlarının yer alacağını duyurdu. ODTÜ’nün bilgisayar mühendisliği, İTÜ’nün endüstri mühendisliği ve Hacettepe Üniversitesi’nin gıda mühendisliği programlarıyla eğitim verileceğini ifade etti.

Azerbaycanlı Gençlerin İlgi Duyduğu Bir Kurum

Özvar, "Kapılarımıza yaklaşık 90 Azerbaycanlı genç yüksek puanlarla kayıt yaptırmış olması, bu projenin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir" diyerek, üniversitenin sadece Azerbaycan için değil, Türk dünyası için de önemli bir örnek teşkil edeceğine inandığını kaydetti.

Yükseköğretimde İşbirliklerinin Artırılması Hedefi

Özvar, Türk ve İslam dünyasındaki ülkelerle yükseköğretim alanındaki işbirliklerini geliştirmeyi arzuladıklarını vurgulayarak, bu ilişkilerin öğretim elemanı ve öğrenci hareketliliğini, ortak diploma programlarını artıracağına inandığını dile getirdi.

19 Şubat 2024'te Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanlığı arasında TAÜ'nün kurulmasına dair bir mutabakat zaptı imzalanmıştı. Üniversitenin, her iki ülkenin bilimsel araştırma kapasitelerini bir araya getirerek nitelikli insan gücü yetiştirmeyi amaçladığı belirtiliyor. YÖK tarafından belirlenen köklü Türk üniversitelerinin ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarının yürütüleceği Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi, uluslararası öğrencilere hitap etmekte.

Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan Sivas’a Ziyaret Azerbaycan’da Savunma Fuarı Açıldı Adana'da Yolcu Otobüsünde Yangın Olayı Sinop'ta Kaçak Balıklar Ücretsiz Dağıtıldı