Yeni Camii ne zaman, kimin tarafında yaptırıldı?

Eminönü'nde bulunan Yeni Camii uzun bir süredir restorasyonu devam ediyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tadilat, tamirat ve restorasyonu biten caminin açılışını cuma namazı sonrasında açtı. Peki, Yeni Camii ne zaman, kimin tarafında yaptırıldı? Yeni Camii restorasyonu kaç yıl sürdü?

Yeni Camii ne zaman, kimin tarafında yaptırıldı?

Tarihi Yarımadaki Yeni Camii'nin restorasyonu tamamlandı ve bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılışı yapıldı. 3,5 asırlık tarihe sahip Yeni Camii, uzun bir zamandır tadilat ve tamirat nedeniyle kapalıydı. Cuma namazı sonrasında açılan Yeni Camii'nin tarihi vatandaşların merak konusu oldu. Peki, Yeni Camii kim tarafından, ne zaman yaptırıldı?

YENİ CAMİİ TADİLATI NE KADAR SÜRDÜ?

Yeni Camii restorasyonu, Vakıflar Genel Müdürlüğünce yürütülüyordu. Restorasyon, 2016'da yılında başladı. Yeni Camii restorasyonu yaklaşık yedi sene sürdü.

YENİ CAMİİ KİMİN TARAFINDAN NE ZAMAN YAPTIRILDI?

Yeni Cami ya da Valide Sultan Camii, İstanbul'da 1597 yılında Sultan III. Murad'ın eşi Safiye Sultan'ın emriyle temeli atılan ve 1665'te zamanın padişahı IV. Mehmed'in annesi Turhan Hatice Sultan'ın büyük çabaları ve bağışlarıyla tamamlanıp ibadete açılan camidir.

Şehrin silüetine ve görselliğine önemli ölçüde katkı sağlayan Yeni Cami, İstanbul'da Osmanlı ailesi tarafından yaptırılan büyük camilerin son örneğidir. Osmanlı dönemi Türk mimarisinde yapımı en uzun sürede tamamlanabilen cami olarak bilinir. Mimar Davut Ağa tarafından yapılmaya başlanmış, Mimar Dalgıç Ahmed Ağa devam ettirmiş ancak Safiye Sultan'ın ölümü ile yarım kalan inşaat, başlangıcından 66 yıl sonra dönemin mimarbaşısı Mustafa Ağa tarafından IV. Mehmed zamanında bitirilebilmiştir.

Yeni Camii ne zaman, kimin tarafında yaptırıldı? - Resim : 1

Cami deniz kenarına inşa edilmiştir ancak denizle mesafesi sonradan denizin doldurulması sonucu artmıştır.

Caminin mimari üslubu, kubbedeki yükseklik vurgusu ve yan cephe revaklarıdır. Mimar Sinan'ın Şehzade Camii'nde ve Sedefkar Mimar Mehmed Ağa'nın Sultanahmet Camii'nde kullandığı kubbe planını tekrarlar. Ancak kubbenin piramidi andırır şekilde yükselmesi kendine has bir özelliktir.

Yeni Cami ile birlikte Valide Sultan Türbesi, Hünkâr Kasrı, sebil, çeşme, sıbyan mektebi, darülkurra, Mısır Çarşısı arastası inşa edilmiştir. Daha sonra külliyeye kütüphane, muvakkithane ve bir türbe ile çeşmeler de eklenmiştir.

Amaçları sivil darbe yapmak Kuraklık hutbenin de konusu oldu Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar Akşener'den 'ahmak' sözleri