Yarından itibaren başlayacak olan sıcaklıklar Türkiye'yi nasıl etkileyecek? Yüksek sıcaklık uyarısı geldi
Türkiye yüksek sıcaklıklarla mücadele ederken, dünya genelinde artan sıcaklık dalgaları ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava durumu vatandaşlara zor anlar yaşatıyor. Dışarı çıkmakta güçlük çeken vatandaşlar için 19-23 Temmuz tarihleri arasında dikkatli olunması uyarısı yapıldı. Sıcaklıklarla alakalı Sağlık Bakanlığı'ndan da açıklama geldi. İşte detaylar...
Son günlerde yaşanan yüksek sıcaklıklar vatandaşlara zor anlar yaşatırken, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden de peş peşe uyarılar geliyor.
Yapılan uyarılara göre bazı bölgelerde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olduğu belirtiliyor.
Özellikle Çarşamba gününden itibaren (19 Temmuz) etkili olacak olan yüksek sıcaklık değerleri uzmanları korkutuyor.
Yarından itibaren sıcaklık değerlerinde artış görüleceği bildirilirken bu konuda vatandaşların tedbirli olması gerektiği de belirtildi.
Dünya genelinde etkili olan sıcaklıklara meteorologlar "Kharoon" adını verdi.
Kharoon, Yunan mitolojisinde ruhları yeraltı dünyasına götüren kayıkçı olarak biliniyor. İtalyan meteorolog ve iklim uzmanı Giulio Betti, yaptığı açıklamada '19-23 Temmuz tarihleri arasında sadece İtalya'da değil, Yunanistan, Türkiye ve Balkanlar gibi bölgelerde de sıcaklıkların zirveye çıkacağını ve yerel sıcaklık rekorlarının kırılacağını' ifade etti.
Meteorologlar, dünya genelinde etkisini artırarak sürdüren sıcaklıkların, kuvvetli rüzgarın da etkisiyle orman yangını riskini artırdığı konusunda uyarılarda bulunarak gerekli tedbirlerin alınması gerektiği ifade ediyorlar.
Bu sıcak hava dalgaları ve yüksek sıcaklıklar, insanların sağlığını olumsuz etkileyebilir ve doğal afetlere yol açabilir.
Uzmanlar, vatandaşlara sıcaklık değişikliklerine karşı dikkatli olmaları, güneşten korunmaları ve sıcaklık uyarılarına uymaları konusunda uyarılarda bulunuyor.
KKTC'DE AÇIK HAVADA DURMAK YASAKLANDI
KKTC Çalışma Bakanlığı, aşırı sıcakların etkisi altındaki ülkede bir hafta süreyle 12.00-16.00 saatleri arasında güneş altında çalışma yasağı koydu. Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren kararın açık havada güneş altında çalışan işçilerin sağlığının korunabilmesi amacıyla alındığı belirtildi.
Yasak süresinin yeniden değerlendirilerek uzatılması bekleniyor. KKTC’de her yıl aşırı sıcakların yaşandığı dönemlerde açık havada çalışma yasağı uygulanıyor.
TELEFONLAR BİLE DAYANAMIYOR
Havaların ısınmasıyla telefonların ‘sıcak uyarısı’ yüzünden kapandığı vakalar arttı. Özellikle uzun video görüşmeleri sırasında kapanan cihazları buzdolabına atmak bir çözüm fakat önerilmiyor. Peki ısınan telefon sorunu nasıl aşılır?
Washington Post gazetesi, yapılması ve yapılmaması gerekenleri şöyle sıraladı:
ISINAN TELEFON İÇİN ÇÖZÜMLER NELERDİR?
• Video çekmekten kaçının. Telefonu en hızlı ısıtan şeylerin başında bu gelir.
• Bir başka cihaza internet paylaşımı yapıyorsanız durdurun.
• Kılıf kullanıyorsanız çıkarın. Çoğu telefon kılıfı ısı çıkışını zorlaştırır.
• Düşük güç modunu etkinleştirin ya da en iyisi soğuyana kadar tümden kapatın.
ISINAN TELEFONLARA NE YAPILMAMALI?
• Aşırı sıcaklık uyarısı çıkan telefonları buzdolabına atmak yaygın. Ancak nemli bir ortamda hızlı soğutma, yoğuşmaya ve cihazın kısa devre yapmasına neden olabilir. Ayrıca çok sıcaktan çok soğuğa kısa sürede geçmek kendi başına riskli.
•Birçok model su geçirmiyor diye soğuk su altına tutanlar da var. Bu da buzdolabına benzer riskler taşıyor.
• En güvenlisi kuru bir havluya sardığınız telefonu, bir buz torbasına doğrudan temas ettirmeden yakın tutmak.
SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN UYARI GELDİ
Bakanlıktan yapılan yeni açıklamada “Aşırı Sıcak Havadan En Çok Etkilenen Kişiler – Kronik hastalığı olanlar – 65 ve üstü yaştakiler – Dört yaşından küçük çocuklar – Obeziteden etkilenenler – Gebeler Özellikle bu gruplardaki kişiler, aşırı sıcak havada çok mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalıdır.” uyarısında bulunuldu.