Yargıda Can Atalay krizi! Yargıtay'dan AYM üyeleri hakkında suç duyurusu

Yargıtay, AYM'nin Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararına uyulmamasına hükmetti. Karara imza atan üyeler hakkında da suç duyurusunda bulunuldu.

Yargıda Can Atalay krizi! Yargıtay'dan AYM üyeleri hakkında suç duyurusu

Can Atalay, Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Nisan 2022’den bu yana cezaevinde bulunan Can Atalay, 14 Mayıs seçimlerinde Hatay'dan Türkiye İşçi Partisi milletvekili seçildi.

Milletvekili seçilen Atalay'ın, "milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle yapılan başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesince reddedilmişti.

AYM'YE BAŞVURDU

Atalay'ın avukatları da milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazanan başvurucunun yargılamada durma kararı verilmesi talebinin reddedilerek yargılamaya devam edilmesi nedeniyle "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiğini öne sürerek Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

Yargıda Can Atalay krizi! Yargıtay'dan AYM üyeleri hakkında suç duyurusu - Resim : 1

YARGITAY CEZAYI ONAMIŞTI

Başvurunun ardından süreç devam ederken Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı.

AYM Genel Kurulu, 12 Ekim'de başvurunun görüşülmesini, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine ertelemişti.

AYM HAK İHLALİ KARARI VERDİ

Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliye ve hakkındaki yargılamanın durdurulması istemi, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) gündemine geldi.

AYM, Atalay'ın seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yönlerinden hak ihlali olduğuna karar verdi.

MAHKEME YARGITAY'A GÖNDERDİ

Geçtiğimiz hafta İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaşan dosya, mahkeme tarafından karara bağlanması için Yargıtay'a gönderdi.

AYM'nin bu kararına Yargıtay'dan itiraz geldi.

Yargıtay, Can Atalay hakkında ihlal kararıyla yetkisini aştığı gerekçesiyle AYM hakkında suç duyurusunda bulundu.

Haberet yayınında AK Gençlik'ten çok konuşulacak soru Selçuk Bayraktar Karabağ Zaferi'nin 3. yılını kutladı! Gazze'ye gemiyle sağlık malzemesi CHP'nin AYM başvurusu reddedildi