Uzmanlar moloz yığınlarının yaratabileceği kirlilik nedeniyle endişeli

10 ilde yıkıma yol açan depremlerin ardından uzmanlar, moloz yığınlarının yaratabileceği kirlilik nedeniyle endişeli. Çukurova Üniversitesi'nde plastik kirliliği uzmanı Sedat Gündoğdu atıkların, kurşun, mikroplastikler veya asbest gibi birçok farklı kimyasal içerebileceğini söyledi.

Uzmanlar moloz yığınlarının yaratabileceği kirlilik nedeniyle endişeli

Türkiye'de 42 binden fazla kişinin ölümüne yol açan Kahramanmaraş merkezli depremlerde toplamda 118 binden fazla bina yıkıldı veya ciddi şekilde hasar gördü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çevreye ve insanlara zarar vermeden enkazların kaldırılacağına ve işleneceğine açıkladı.

Uzmanlar, yalıtkan ve kanserojen bir madde olan asbestin neredeyse kesin olarak enkazlarda bulunduğunu savunuyor.

BİRÇOK KİMYASAL İÇERİYOR
AFP'nin haberine göre, enkazdaki tehlikeler ile ilgili açıklama yapan Adana Çukurova Üniversitesi Plastik Kirliliği Uzmanı Sedat Gündoğdu, "Atıklar, kurşun, mikroplastikler veya asbest gibi birçok farklı kimyasal içerebilir" dedi.

YILLIK ATIK MİKTARININ YEDİ KATI
Gündoğdu, deprem nedeniyle ortaya çıkan 200 milyon ton molozun Türkiye'nin yıllık ürettiği atık miktarının yedi katı olduğunu da tahmin ediyor.

GÖZENEKLİ ZEMİNE DİKKAT EDİLMELİ
Önce geçici olarak bir alana taşınan depreme bağlı molozlar, daha sonra ikinci bir alana nakledilecek ve gömülmeden önce ayrıştırılacak.

Gündoğdu, yetkililerin çöp çukurlarının zeminlerinin gözenekli olmadığından emin olması gerektiğini, aksi takdirde yeraltı suyunun kirlenmesini önlemek için geçirimsiz bir tabaka ile örtülmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Bozdağ'dan imar affı açıklaması Lütfü Savaş istifa tartışmalarına yanıt verdi Kimliği tespit edilemeyen kaç çocuk var? Adıyaman'daki binaların çökmesine neden olan hata