Konu: Üniversiteler.... 'Siz de kaybetmelisiniz' gibi sunulamamalı

Merkez üssü Kahramanmaraş olan iki büyük depremin ardından 2022-2023 eğitim-öğretim yılı ile ilgili alınan kararlar tepki çekti. KYK yurtlarının depremzedelere açılacağı gerekçesiyle üniversitelerin ikinci yarı yılda kapalı olacağı açıklamasına vatandaşlardan ve siyasi isimlerden itirazlar sürüyor... Haberet, bu durumun yaratacağı tüm psikolojik unsurları Psikiyatrist Dr. Muzaffer Uyar'la konuştu...

Konu: Üniversiteler.... 'Siz de kaybetmelisiniz' gibi sunulamamalı

Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremler, 10 ilde yıkıma sebep olurken tüm ülkede seferberlik yarattı. Binlerce insanın ölümüne sebep olan depremlerin oluşturduğu enkazlarda arama-kurtarma tüm hızıyla devam ediyor. Tüm dünyanın kenetlendiği Türkiye'de yetkililer, depremzedelere yönelik birçok kritik kararlar almaya başladı. Bunların başında ise eğitim-öğretime ilişkin alınan üniversiteleri ikinci dönem kapatarak, çevrimiçi eğitime geçirme kararı var.

Öğrenciler başta olmak üzere birçok vatandaş bu karara sosyal medyadan tepki gösterdi. Biz de bu durumun öğrenciler üzerinde yaratacağı psikolojik durumları, Psikiyatrist Dr. Muzaffer Uyar'a sorduk....

"ONLARA YENİ BİR TRAVMA EKLENMESİ DOĞRU DEĞİL"

Haberet'e konuşan Panik Atak Derneği Kurucusu Psikiyatrist Dr. Muzaffer Uyar, "Mevcut göç hareketine yeni bir ters göç hareketi ekleyecek. Umarız deprem bölgesinde ikameti çocuklar muaf tutulur. Öğrenciler de tüm ülke insanları gibi depremin travmasını yaşamakta. Onlara yeni bir travma eklenmesi doğru değil. Eğitim bilimi açısından bakıldığında, pandemide yüz yüze eğitim yapamamış olan üniversiteler için ikinci bir uzaklaştırma fazla gelecektir. Kırgın, umutsuz gençler deprem sonrası provokasyonlara daha açık hale gelir." dedi.

"BEYİN GÖÇÜNÜ YÜKSELTİR"

Üniversitenin bir ideal olduğunu ve kurs düzeyine indirgenmemesi gerektiğini söyleyen Uyar, "Turizm de ülkeye gelir getirir, daha uzun vadede üniversiteler de insan kaynakları yaratarak gelir getirir... Üniversite öğrencilerinin gelecek umutlarının kırılması beyin göçünü yükseltir. Depremde bazı insanların kaybı öğrencilere 'siz de kaybetmelisiniz' gibi sunulmamalı" ifadelerini kullandı.

Kaynak: haberet.com

'Arı Mucizesi' depremzedelerin yanında! Kahramanmaraş'ta cezaevinden firar etti Amasya'da yakalandı! Düzce'de deprem! "Psikodestek" çadırlarında çocukların yüzü gülüyor!