Türkiye'nin ABD'den F-16 talebine ilişkin son durum ne? Yunanistan ile ilişkiler düzelecek mi? Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar açıkladı

Hatay'da bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, deprem bölgesinde yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verirken dış politikada devam eden gelişmeleri değerlendirdi. Bakan Akar, deprem sonrası yardıma koşan ilk ülkelerden olan Yunanistan ile olumlu ve yapıcı görüşmeler yaptıklarını kaydetti.

Türkiye'nin ABD'den F-16 talebine ilişkin son durum ne? Yunanistan ile ilişkiler düzelecek mi? Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar açıkladı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Hatay'da açıklamalarda bulundu. CNN TÜRK canlı yayınına katılan Akar, deprem bölgesindeki gelişmeleri ve savunma sanayiinde gelinen son noktayı anlattı.

"MEHMETÇİK 5.45'TE KIŞLADAN ÇIKTI"
"Asker kışladan geç çıkarıldı" iddialarıyla ilgili konuşan Bakan Akar, "İlk andan itibaren TSK görevinin başında ve vatandaşın yanındadır. 5'i 10 geçe Cumhurbaşkanıma raporu verdik. 2. Ordu Komutamız 4.45'te masasında, hazırlıklar gözden geçiriliyor. 5.45'te Mehmetçik 2. Ordu Karargahı'ndan enkaza gitmek için hareket etti. Bir anda her enkazın başında olmak mümkün değil. Hava koşullarını ve yol şartlarını değerlendirmek lazım. Bir geç çıkma durumu söz konusu değil, çıkış emri verildi" dedi.

Bakan Akar'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
NATO HANGİ YARDIMLARI YAPTI?
"Bunları tabii gündeme getirdik getirmeye devam ediyoruz. Bu tür depremlere karşı tedbir alma konusunda NATO'nun hazırlığı var. NATO Sekreteri buraya ziyarette bulundu. NATO 4 bin çadırın Türkiye'ye sevki konusunda karar aldı. Antakya'ya 1600 çadır kuruldu. Diğerleri kuruluyor. 4 bin daha çadır gönderilecek. Çadırlarla 8 binlik bir barınma kapasitesi sağlanacak.

"103 KAYBIMIZ VAR"
İlk raporda 3 silah arkadaşımız şehit olmuştu. 1'i hastanede şehit oldu. 99 vefat da evlerinde. Toplam 103 kaybımız var. 70 arkadaşımız yaralandı, 62'si taburcu oldu.

YUNANİSTAN'LA İLİŞKİLER
Yunanistan'la olumlu ve yapıcı görüşmeler yapıyoruz. Diyalogdan yana olduğumuzu kendilerine söyledik. Yunanistan'da tren kazası oldu, üzüntülerimizi ilettik. İyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde, barışçıl yollarla sorunlara çözüm bulunmasını temenni ediyoruz.

F-16 TALEBİ
Sorumluluklarımızı yerine getirdik, benzer şekilde müttefiklerimizden de bunu bekliyoruz. Sayın ABS Başkanının olumlu görüşte olduğunu müşade ettik. Şu ana kadar ki beyanlar olumlu açıklamalar. Beyaz Saray ve Pentagon'da olumlu açıklamalar yapılıyor. Bazı Kongre üyelerinin yaptığı olumsuz açıklamalar var. Aklı selimin hakim olmasını istiyoruz. Rasyonel bir şekilde soruna yaklaşmaları lazım. Türkiye'nin güçlü olması demek NATO'nun güçlü olması demek. Herkesin aklı başına toplaması lazım.

Hukuka aykırı şekilde F-35 programının dışına çıkarıldık. Bu ahlaki de değil. Görüşmeler konuşmalar devam ediyor. 18 Ocak'ta Washington'da bir görüşme yapıldı.

"DEVLET VE MİLLET OLARAK EL ELE YARALARI SARACAĞIZ"
Buraya kadar geldiğiniz için size ve heyetinize teşekkür ediyorum. Biz tarih boyunca birçok felaketle karşı karşıya kaldık. Felaket ne kadar büyük olursa olsun devletimiz ve milletimiz güçlü. Hiçbir şekilde ümitsizliğe yer yok. Devletimiz milletimizden aldığı güçle her türlü zorluğu çözmek için gayret içinde. Devlet ve millet olarak el ele yaralarımızı saracağız. Depremde hayatını kaybedenlere, şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum."

Depremle ilgili Dezenformasyon Bülteni yayımlandı! Depremzede vatandaşlar yeni adres beyanları 17 Mart saat 23.59'a kadar yapabilecek! Seçime hangi siyasi partiler girecek? Ege Denizi'nde peş peşe deprem!