Türkiye'de yaşanan deprem felaketleri sonrası gözler uzmanların yaptığı uyarılarda! Büyük yıkıma neden olacak depremler hangi illerde meydana gelecek?
Türkiye, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve büyük yıkıma yol açan deprem felaketlerinin açtığı yaraları sararken bir yandan da gözler uzmanların yaptığı uyarılara çevrildi. Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin başka alanlarda da deprem riskini artırdığını belirten uzmanlar, KKTC ve 3 yıl önce büyük bir deprem yaşayan İzmir'in yanı sıra Türkiye'deki 2 noktayı daha işaret etti. Peki deprem tehlikesi altındaki bölgeler nereler? İşte ayrıntılar...
Türkiye 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin yaralarını sarmaya çalışırken 2 hafta sonra bu kez Hatay'da 6,4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Devamında yaşanan artçıyla bölgede bulunan vatandaşlar bir kez daha korkuya kapıldı. Tüm Türkiye'yi teyakkuza geçiren depremler sonrası hangi bölgelerin deprem riski altında olduğu merak konusu oldu.
3 İLİ SAYDILAR
Uzmanlar yaşanan büyük depremlerin başka noktaları da tetiklediği görüşünü paylaştı. Prof. Dr. Süleyman Pampal ve Prof. Dr. Samet Arslan'ın Show Haber'e yaptığı değerlendirmelere göre İzmir, Bingöl ve Bolu deprem riski altındaki bölgelerde yer alıyor.
"MAALESEF TOPUN AĞZINDA"
Prof. Dr. Süleyman Pampal bu deprem sırasında civarda meydana gelen örselenmeye dikkat çekerken "Şu anda Hatay'dan güneye doğru, Ölüdeniz fayı, Ortadoğu, Suriye, Lübnan ve İsrail maalesef topun ağzında" diye konuştu.
"HEM ZEMİNİ İYİ DEĞİL HEM DE KIRILMAMIŞ PARÇA VAR"
Pampal'ın dikkat çektiği diğer iller ise Bolu ve İzmir oldu. "Bolu'nun hem zemin olarak iyi değil hem de kırılmamış bir parça var" diyen Pampal buradaki riske karşı uyardı.
"EN ÇOK KORKTUĞUMUZ YERLERDEN BİRİ"
Öte yandan Pampal, İzmir'deki tehlikeye de dikkat çekti. "Şu anda en çok korktuğumuz yerlerden biri İzmir" diyen Pampal, "Körfez'den, Mustafakemalpaşa'dan doğuya doğru uzanan İzmir fayı var" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Samet Arslan ise Hatay merkezli depremin Kahramanmaraş merkezli depremlerden bağımsız, tetiklenen bir deprem olduğunu ifade ederken başka bir fayda yaşandığını söyledi ve şöyle konuştu:
"Adana'ya çok yakından geçip, Akdeniz'e gidip, Kıbrıs'ın güneyinden Ege bölgesine doğru gidiyor. Kıbrıs'ta kayıtlarda 7.2, 7.3'e kadar depremler olmuş."
Depremin kuzey batı yönünde bir hareket başlattığını belirten Arslan, Bingöl ve çevresinin risk altında olduğunu kaydetti.