Türkiye, KFOR Komutasını İtalya'ya Devretti

Türkiye, NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü'nün komutasını 10 Ekim 2023'te İtalya'ya devretti.

Türkiye, KFOR Komutasını İtalya'ya Devretti

Türkiye, 10 Ekim 2023'te, NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR) komutası devrini İtalya'ya gerçekleştirdi. Bu, Türkiye'nin ilk kez üstlendiği bir görev oldu.

Tören Detayları

KFOR'un Priştine'deki merkezinde düzenlenen törende, bir araya gelenler arasında Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Başbakan Albin Kurti, Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto yer aldı. Ayrıca, NATO'nun Napoli'deki Mütteffik Müşterek Kuvvetler Komutanı Amiral Stuart Benjamin Munsch ile Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı da davetliler arasındaydı.

Komutanlığın Devri

Törende, KFOR'un komutası Türk Tümgeneral Özkan Ulutaş'tan İtalyan Tümgeneral Enrico Barduani'ye devredildi. Türkiye ve İtalya'nın milli marşlarının okunmasıyla başlayan etkinlik, KFOR'un yeni komutanının göreve başlamasıyla devam etti.

Kosova'ya Dair Mesajlar

Cumhurbaşkanı Osmani, Kosova'da barış ve güvenliği sağlamak için KFOR ile çalışmaya devam edeceklerini vurguladı. Ulutaş, görev süresi boyunca gösterdiği çaba ve özveri için Türkçe olarak "Tümgeneral Ulutaş, her şey için içtenlikle çok teşekkür ederim." diye dile getirdi.

Ulutaş, Kosova'daki gerilimlere rağmen tarafların iş birliği ile engelleri aşabileceğini belirtti ve "Ulusumun barışı koruma kararlılığından gurur duyuyorum" ifadesini kullandı.

KFOR'un Misyonu

KFOR, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararıyla 12 Haziran 1999'da Kosova'da görev yapmaya başlamış olup, 29 ülkeden yaklaşık 4,500 uluslararası askeri personeli bulunmaktadır. Türkiye, 1999'dan bu yana KFOR bünyesinde aktif olarak görev almıştır ve komutayı ilk kez devralmıştır.

Türkiye, 10 Ekim 2023'te ilk defa üstlendiği, NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü'nün (KFOR)...

Türkiye, 10 Ekim 2023'te ilk defa üstlendiği, NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü'nün (KFOR) komutasını İtalya'ya devretti. Türkiye ve İtalya'nın milli marşlarının okunmasıyla başlayan törende KFOR'un komutanlık görevi, Türk Tümgeneral Özkan Ulutaş'tan (solda) İtalyan Tümgeneral Enrico Barduani'ye devredildi.

Kaynak: AA

Yusuf Akkaş'tan yeni açıklama: Kimler neden yapıyor? Canlı yayın tacizcisi gözaltına alındı Kayıp Rojin'le ilgili yeni gelişme! Cumhurbaşkanı Erdoğan Sırbistan'da konuştu