Sosyal medyada yeni dönem: Çocuklara koruma, ailelere kısıtlama geliyor
Çocukların dijital güvenliğini artırmayı hedefleyen sosyal medya düzenlemesinde sona gelindi. Yeni düzenlemeyle 13 yaş altına sosyal medya yasağı gelirken, 13-16 yaş arası için ebeveyn izni zorunlu olacak. Aileler de çocuk mahremiyetine yönelik eğitim alacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı öncülüğünde Aile ve Sosyal Hizmetler, İçişleri ve Adalet bakanlıklarının koordinasyonuyla yürütülen sosyal medya düzenlemesinde son aşamaya gelindi. Yeni yasal düzenleme kapsamında, Türk Ceza Kanunu’nun "Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar" başlığı altında yer alan maddelere, çocuklara karşı işlenen suçlara özel ağırlaştırılmış cezalar eklenecek.
PLATFORMLARA YAŞ SINIRI ZORUNLULUĞU VE İÇERİK FİLTRELERİ GELİYOR
Sosyal medya ve oyun platformlarına yönelik teknik düzenlemeler de gündemde.
Instagram, TikTok ve Facebook gibi platformlarda içerik yükleyen kullanıcılar, artık yükleme öncesinde yaş sınıflandırması yapmak zorunda olacak.
YouTube’daki gibi “Çocuklara Özel” veya “Çocuklara Özel Değil” etiketlemeleri zorunlu hale gelecek.
Ayrıca, videolar televizyonlardaki gibi "7+", "13+", "18+" gibi yaş etiketleriyle yayınlanacak.
Oyunlarda ise yaşa uygunluk denetimleri artırılacak; özellikle çocuklar için chatbox gibi iletişim araçları devre dışı bırakılacak.
DİJİTAL BAĞIMLILIKLA MÜCADELEYE YASAL ZEMİN VE ÜCRETSİZ DESTEK
Dijital bağımlılığın fiziksel ve ruhsal etkileri göz önünde bulundurularak yeni bir Ruh Sağlığı Yasası hazırlanacak. Bu kapsamda Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) aracılığıyla dijital bağımlılıkla mücadele eden yetişkinlere ücretsiz psikolojik destek sunulacak.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın "Başarabilirsin" kampanyası benzeri sosyal medya projeleriyle farkındalık artırılacak.
AİLELERE DİJİTAL MAHREMİYET EĞİTİMİ GELİYOR
Çocukların dijital ortamda korunmasına yönelik sadece bireyleri değil, ebeveynleri de kapsayan bir eğitim süreci başlatılıyor. Ailelerin çocuklarına ait fotoğraf ve bilgileri sosyal medyada paylaşmasının (sharenting) olumsuz etkilerine dikkat çekilecek. Bu kapsamda ailelere mahremiyet ve güvenli paylaşım konularında rehberlik sunulacak.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın geliştirdiği "İlk Öğretmenim Ailem" uygulamasıyla ebeveynlere gebelikten ilkokula kadar rehberlik edecek videolar ve içerikler sunuluyor. Ayrıca "Baba Oluyorum" gibi bölümlerle babalara özel dijital içerikler de yaygınlaştırılacak.