Son Dakika: TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil: KAAN'ın 6. Nesle dönüştürülmesi için çalışıyoruz
Son Dakika: Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı KAAN geçtiğimiz gün pist başı yaparak gökyüzüyle buluştu. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ilk uçuşun detaylarını anlatarak, çalışmaların 6. nesile yükseltilmesi için hızla devam ettiğini kaydetti. KAAN'ın birçok savaş uçağı teknolojisinden üstün olduğunu kaydeden Kotil, "Eurofıghter, F-16, Rafael uçakları KAAN'dan daha alt teknoloji" dedi. Yerli motor için de sürece ilişkin detaylara yer verdi.
Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı KAAN pist başı yaptı ve gökyüzü ile buluştu. KAAN, sabah saatlerinde Mürted Hava Meydanı'nda yeniden piste çıkarak motor çalıştırdı ve ilk kez havalandı.
Üretim çalışmaları Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından 2016 yılında başlanan KAAN, ilk kez 1 Mayıs 2023 tarihinde görücüye çıkmış, ardından da iniş takımı düşürme, koltuk fırlatma gibi pek çok yer ve taksi testlerini başarıyla tamamlamıştı.
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil TRT Haber yayınına katılarak KAAN'ın ilk uçuşu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
"ARKADAŞLAR ‘HAZIRIZ NE YAPALIM?’ DEDİ 'UÇUN' DEDİM"
Kotil, KAAN'ın ilk havalandığı anlarda ne hissettiğini şu şekilde anlattı:
"Ben ortada yoktum, Almanya’ya gidiyordum. Airbus görüşmesini iptal etmedik. İstanbul Havalimanı’ndan arkadaşlar beni aradılar ‘hazırız ne yapalım?’ uçun dedim. Havalimanındayken ilk uçuşu yaptı. Çok duygusaldı."
'5. Nesil Savaş Uçağı'nın bugün var olan bütün uçaklarla savaşabildiğini anımsatan Kotil, "5’inci nesil uçak, Rusların SU-57'si, ABD’nin F-22'si, F-35'i onların karşısına çıkabilecek bir uçak anlamına geliyor." dedi.
"ZORUN ZORUNU YAPTIK"
Kotil'in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
"İlk uçuş çok önemliydi. 25 ton bir cihaz. İçinde yok yok aslında. Bilgisayarı, hidrolik sistemi, güç dağıtım sistemi. İniş takımları yerli , jenaratörü yerli, kanopisi yerli bir motoru ve fırlatma koltuğu dışında tümüyle yerli bir uçak. Türklerin şimdiye dek yaptığı en komplesk mühendislik cihazı bu. Zorun zorunu yaptık. Teknolojiyi seçerken F-22 ve F-35'ten daha üst teknolojiyi seçtik.
"BU TÜRKİYE'NİN BAŞARISI"
"5. Nesil uçak yapan ilk 4 ülkeyiz. 17 bin TUSAŞ çalışanı çok büyük emek verdiler. Ben yıllardan beri bu işin içinde olan biriyim. Büyük başarılar kalpten çıkar beyinden çıkmaz. Bu kalpten çıktı. Uçağı 2028'de teslim etmeyi planlıyoruz. Bu Türkiye'nin başarısı.
"TÜRKİYE GENÇ KADROSUYLA ALMANYA'YI FRANSA'YI İNGİLTERE'Yİ GERİDE BIRAKIR"
Çok büyük projelerinin en büyük düşmanı "acaba" sorusu. Büyük projlerde "acaba" kelimesini yasaklamak lazım. İstiyorsak yaparız, Allah nasip eder, etti.
Almanya'daki mühendisler benim yaşımda. 30 sene önceki birikimleriyle işlerini bitirmişler. Ama bizim genç arkadaşlar onların ürettiklerini öğrendikleri için biz Almanya'yı da Fransa’yı da İngiltere’yi de geçeriz. Bizim genç mühendislerimiz bunu yapar. Türkiye bu genç kadrosuyla hepsini geride bırakır.
"EUROFIGHTER, F-16, RAFAEL UÇAKLARI KAAN'DAN DAHA ALT TEKNOLOJİ"
Dünyada bu kadar kısa sürede yapılan en başarılı proje. Eurofıghter, F-16, Rafael uçakları KAAN'dan daha alt teknoloji.
"KAAN'IN 6. NESLE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Dost ve Kardeş ülkelerin KAAN'a ilgisi var. Bundan sonraki süreçte KAAN'IN 6. Nesle dönüştürülmesi için de çalışma yapılıyor. Milli motorun, uçağın teslim sürecine yetişmeyi planlıyoruz. ANKA-3'ü 1 sene içinde teslim edeceğiz. Yerli Türk motoru da geliyor. TEI, Ukrayna’daki firmalarla çalışıyor. Milli motorun uçağın teslim sürecine yetişmesini umuyoruz."
"GÖK VATAN'A KİMSEYİ SOKMAZ BU"
Gök Vatan'a bir füze girdiğinde bir Roketsan'ın füzeleriyle karşılaşacağız. Bir de KAAN'la karşılaşacağız. 5. nesil olduğu için çok uzaktan angaje oluyor."