Son Dakika: Tahıl Koridoru Anlaşması'nda kritik gün! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile bir araya geldi

Son Dakika: Dünyanın anbean takip ettiği Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, Soçi'de tarihi bir görüşmeye imza attı. Kritik zirve sonrası ortak basın toplantısı düzenlendi. Tahıl koridoru hakkında konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin, "Bir şartla sevkiyatlar devam eder" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise tahıl koridorunun devamı için BM'yi işaret ederek, "Yeni bir öneri paketi hazırladık" şeklinde konuştu.

Son Dakika: Tahıl Koridoru Anlaşması'nda kritik gün! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetine icabetle günübirlik çalışma ziyareti gerçekleştirmek üzere "TUR" uçağıyla saat 12.15'te Rusya'ya geldi.

Kritik görüşmenin ardından iki lider basın toplantısı düzenledi.

Son Dakika: Tahıl Koridoru Anlaşması'nda kritik gün! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile bir araya geldi - Resim : 1

ORTAK BASIN TOPLANTISI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin ortak basın toplantısı düzenledi.

Putin, "Güncel konuları değerlendirdik. Kendi para birimlerimizle ticareti konuştuk. Euro ve doların daha az kullanmayı konuştuk. Enerji alanındaki işbirliğimiz stratejik." dedi.

Son Dakika: Tahıl Koridoru Anlaşması'nda kritik gün! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile bir araya geldi - Resim : 2

Rusya Devlet Başkanı Putin, "Rusya her zaman dost yanlısı tavrını sürdürmeye hazır" şeklinde konuştu.

Son Dakika: Tahıl Koridoru Anlaşması'nda kritik gün! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile bir araya geldi - Resim : 3

TAHIL KORİDORU MESAJI

Putin ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

"Tahıl koridoru şartlarımıza uyulmadığı için son buldu. Acil ihtiyacı olan ülkelere gitmesi gereken gıdanın yüzde 70'i Avrupa'nın zengin ülkelerine gitti. Zor durumdaki ülkelere 1 milyon tondan az tahıl gitti. Bir şartla tahıl koridorunu devam ettiririz. Tahıl fiyatları dengeli bir seviyeye gelmeli."

Son Dakika: Tahıl Koridoru Anlaşması'nda kritik gün! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile bir araya geldi - Resim : 4

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından derlenenler;

Kıymetli dostum Sayın Putin'e nazik daveti ve misafirperverliği için tekrar teşekkür ediyorum. Yine bu vesileyle 6 Şubat depremleri ile son aylarda yaşanan orman yangınları sırasında verdikleri destek ve sergiledikleri dayanışma için şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Kendisi ile son olarak geçtiğimiz yıl Astana'da düzenlenen Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı vesilesiyle bir araya gelmiştik. O günden bugüne kadar Sayın Putin ile daima yakın telefon diplomasisi ile diyalog içinde olduk.

Son Dakika: Tahıl Koridoru Anlaşması'nda kritik gün! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile bir araya geldi - Resim : 5

Bugün gerek ikili gerekse heyetler arası yaptığımız görüşmelerde gündemimizdeki konuları ele aldık. Ticaret, enerji, tarım, turizm, ekonomi ve finans başta olmak üzere çok boyutlu işbirliğimizi daha da güçlendirmek için atılabilecek adımları değerlendirdik. İkili ticaret hacmimiz geçen sene yaklaşık 62 milyar dolara yaklaştı. 100 milyar dolar olarak belirlediğimiz hedefe emin adımlarla ilerliyoruz. Turizmde bu yıl da oldukça başarılı bir sezon geçiriyoruz. 2022 yılında 5 milyon 230 bin Rus vatandaşını ülkemizde ağırlamıştık. Bu yılın ilk 7 ayında ise 3,5 milyon Rus turist ülkemize geldi. Bu sayının kalan dönemde daha da artacağına inanıyorum.

Son Dakika: Tahıl Koridoru Anlaşması'nda kritik gün! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile bir araya geldi - Resim : 6

Üzerinde özellikle durduğumuz konulardan biri Karadeniz Girişimi'nin yeniden canlandırılması oldu. Rusya'nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ofis açma kararından memnuniyet duyduk. Karadeniz Girişimi, küresel gıda krizi ile mücadelede anahtar rol oynadı. Özellikle Afrika gibi tahıla en çok ihtiyaç duyanlar için bir nefes borusu oldu. Gündeme getirilen alternatif öneriler Karadeniz Girişimi gibi sürdürülebilir, güvenli ve taraflar arası işbirliğine dayanan kalıcı bir model sunamamıştır. Rusya'nın girişimin yeniden başlaması noktasındaki beklentileri tüm tarafların malumudur. Rus dostlarımızın dile getirdiği hususları biz de farklı vesilelerle ifade ettik ediyoruz. Eksiklerin giderilerek girişimin devam ettirilmesi gerektiğine inanıyoruz. 

Son Dakika: Tahıl Koridoru Anlaşması'nda kritik gün! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile bir araya geldi - Resim : 7

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN PUTİN İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Soçi Uluslararası Havalimanı'nda Krasnodar Bölge Vali Yardımcısı Aleksandr Ruppel, Soçi Belediye Başkanı Aleksey Kopaygorodskiy, Rusya Dışişleri Bakanlığı Devlet Protokolü Genel Müdür Yardımcısı İgor Bogdaşev, Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar ile diğer yetkililer karşıladı.

Son Dakika: Tahıl Koridoru Anlaşması'nda kritik gün! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile bir araya geldi - Resim : 8

LİDERLERDEN TOPLANTI ÖNCESİ AÇIKLAMA

İki lider basına kapalı gerçekleşecek görüşme öncesi kameralar karşısında poz vererek açıklamada bulundu.

Son Dakika: Tahıl Koridoru Anlaşması'nda kritik gün! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile bir araya geldi - Resim : 9

"YAKINDA DOĞALGAZ VE DİĞER KONULARDA ADIM ATACAĞIZ"

Söze ilk başlayan ev sahibi oldu. Vladimir Putin, "Türkiye'de yapılan genel seçimlerden sonra ilk kez yüz yüze bir araya geliyoruz. Sizin liderliğiniz ile Rusya Türkiye ilişkilerimizin gelişmesi devam ediyor. 62 milyar dolar seviyeye ulaşan ticaret hacmimiz pozitif bir şekilde gelişiyor. Biz önemli bir ilerleme yaptık. Türkiye'de doğalgaz dağıtım merkezi kurulması ile ilgili görüşmelerimizi nitelendireceğiz. Yakında doğalgaz ve diğer konularda adım atacağız. Geldiğiniz için çok teşekkür ederim" dedi.

Son Dakika: Tahıl Koridoru Anlaşması'nda kritik gün! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile bir araya geldi - Resim : 10

"TAHIL KORİDORUNDA AFRİKA ÜLKELERİNE YÖNELİK BİR ADIM ÇOK ÖNEMLİ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şunları kaydetti:

"Sizin bu daveti yapmış olmanız ve heyetimi mutlu etmiştir. Akkuyu santralindeki gelişmeler bizi mutlu ediyor. Sinop Nükleer Enerji tesisiyle ilgili adım atacağız. Doğalgaz konusunda biz birinci derecede şu anda Rusya ile doğalgaz ile çok önemli ilişki içerisindeyiz. Savunma sanayiine yönelik attığımız ve atacağımız adımlar olacak.

Bugün Tahıl Koridoru Anlaşmasıyla ilgili ne çıkacak bu merak ediliyor. Az gelişmiş Afrika ülkelerine yönelik bir adım çok çok önemli olacak. Herkes tahıl konusundaki görüşmelerimizi merak ediyor. Görüşmemiz sonrasında bu konuya ilişkin açıklama yapacağız."

Son Dakika: Tahıl Koridoru Anlaşması'nda kritik gün! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile bir araya geldi - Resim : 11

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Soçi ziyaretinde eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun eşlik etti.

Milli gururumuza peş peşe tebrikler Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Filenin Sultanlarına tebrik Filenin Sultanları dış basında Ali Koç'un o hali tepkilere neden oldu