Son Dakika: Nahçıvan'da kritik temas! Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlham Aliyev'in davetine icabet etti

Son Dakika: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan Karabağ gerilimin ardından Nahçıvan'a gitti. Erdoğan, Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı'nın temel atma törenine katıldı ve yapılan anlaşmaları imzaladı. Aliyev ortak basın toplantısında "Türkiye'nin desteklerini asla unutmayacağız" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Paşinyan'a "Uzatılan eli samimiyetle tutmalısın" çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in daveti üzerine günübirlik çalışma ziyaretinde bulunmak için Nahçıvan'a gitti.

Son Dakika: Nahçıvan'da kritik temas! Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlham Aliyev'in davetine icabet etti - Resim : 1

SAAT 11.20'DE YOLA ÇIKTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "TUR" uçağıyla saat 11.20'de Atatürk Havalimanı'ndan Nahçıvan'a hareket etti. Apronda askeri tören kıtasını selamlayan Erdoğan'ı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul Valisi Davut Gül ve diğer yetkililer uğurladı.

Son Dakika: Nahçıvan'da kritik temas! Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlham Aliyev'in davetine icabet etti - Resim : 2

ALİYEV TARAFINDAN KARŞILANDI

Saat 13.30 sularında Nahçıvan'a inen Erdoğan Aliyev tarafından resmi törenle karşılandı.

Havaalanındaki karşılamada Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Aliyev arasında gülümseten bir diyalog yaşandı. Yağışlı havayı göre Erdoğan "Kardeşim bizim oralar yanıyor senin buralar rahmet" dedi. Aliyev bunun üzerine "Yeni başladı" yanıtını verdi.

Son Dakika: Nahçıvan'da kritik temas! Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlham Aliyev'in davetine icabet etti - Resim : 3

İkili görüşme öncesi liderler objektiflere poz verdi

Son Dakika: Nahçıvan'da kritik temas! Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlham Aliyev'in davetine icabet etti - Resim : 4

ANLAŞMALAR İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev basın karşısına geçti.

Bakanlar heyetleri arasında yapılan anlaşmalar imzalandı. 

Heyetlerden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Aliyev de anlaşmaları imzaladı.

Son Dakika: Nahçıvan'da kritik temas! Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlham Aliyev'in davetine icabet etti - Resim : 5

ALİYEV'DEN FLAŞ AÇIKLAMALAR

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Öz kardeşim bu Nahçıvan'a 2. gelişiniz. Gaz kemerinin çekilişi kardeşlik tarihimizde önemlidir. Nahçıvan'ın enerji tehlikesizliğini büyük ölçüde gösterecek.

Nahçıvan asıl hissesi Azerbaycan'ındır. Azerbaycan ile Nahçıvan arasındaki bağlantı kesilmişti. Ermenistan tüm elektrik ve gaz bağlantılarını kesmişti. 15 yıl Nahçıvan gazsız yaşamıştır. 2005'te İran ile yapılan anlaşmaya göre İran'dan Nahçıvan'a gaz verişmiştir.

Gelecekte Nahçıvan'dan 1000 megavat Türkiye'ye yeşil enerji verilecektir.

Son Dakika: Nahçıvan'da kritik temas! Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlham Aliyev'in davetine icabet etti - Resim : 6

"ERMENİSTAN HALKININ SAĞLIĞI KORUNUYOR"

Ermenistan ordusu kanunsuz toplandıkları Azerbaycan'da teslim oldu ve anlaşmayı kabul etti. Orada yaşayan Ermenilere insani yardımlar gönderilmeye başlandı. Erzak, benzin ve diğer insani yardımlar Karabağ'daki Ermenistan halkına gönderildi. Onların canları güvenliği Azerbaycan devleti tarafından sağlanacaktır. Bugün Hankendi'de heyetlerle 2. görüş yapıldı.

Sayın kardeşim bu olaylar geliştiğinde siz New York'taydınız. Dünyanın en büyük kürsüsünden Azerbaycan için beyanatlar vermiştiniz, 'Karabağ Azerbaycan toprağıdır ve hukuka uygundur' demiştiniz. 2. Karabağ muharebesi zamanı siz ve bütün Türkiye yanımızdaydı. 'Azerbaycan yalnız değildir, Türkiye yanındadır' demeniz birçokları için önemli bir sinyaldi. Azerbaycan bu desteğinizi hiçbir zaman unutmayacak.

Bütün bu tarihi gelişmeler gösteriyor ki devletlerimiz birbirine bağlıdır. Bölgesel meseleleri de müşterek çıkarlarımız için sulh olsun istiyoruz. 2. Karabağ muharebesi öncesinde ve sonrasında Azerbaycan'a gösterdiğiniz destek önemli faktördür. 

"YOLUN KAPASİTESİ 5 MİLYON TONA ÇIKACAK"

Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu hattı hakkında da konuşan Aliyev, "Yakında bu yolun kapasitesi 1 milyondan 5 milyon tona çıkarılacaktır" dedi.

Son Dakika: Nahçıvan'da kritik temas! Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlham Aliyev'in davetine icabet etti - Resim : 7

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMALAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Nahçıvan'daki toplantıda açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı seçimin ardından ilk ziyaretimi KKTC ile birlikte Haziran ayında Bakü'ye gerçekleştirmiştim. Türkiye'yi Türk dünyasın a bağlayan Nahçıvan'da bulunmaktan gurur duyuyorum.

Türkiye ve Azerbaycan ilişkileri dünyada eşi bulunmamış bir durumdadır. 2 devlet tek millet düzeyinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şusa beyannamesi dönüm noktasıdır. Nahçıvan tarih boyunca taşıdığı stratejik önemli Azerbaycan'la ilişkilerimizde önemli bir yere sahiptir. Bugün de büyük bir potansiyel barındırıyor. Bu potansiyeli tam manasıyla hayata geçirmeye kavuşacağız. Doğu-Batı ortak koridorun önemli koronavirüs salgını ve bölgedeki savaşlar nedeniyle çok daha iyi anlaşılmıştır. Bu vesileyle biraz önce temelini attığımız boru hattı ilişkilerimizi daha da geliştirecektir.

Son Dakika: Nahçıvan'da kritik temas! Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlham Aliyev'in davetine icabet etti - Resim : 8

"ERMENİSTAN UZATILAN ELİ SAMİMİYETLE TUTMALI"

Varını yoğunu otomobilinin üstüne koyup 6 Şubat depremlerinde milletimize yardıma koşan kardeşlerimizi asla unutmayacağız.

Son günlerde bölgemizde kritik gelişmeler yaşanıyor. Azerbaycan 2. Karabağ savaşının ardından geçen 3 yıla yakın süre boyunca meşru ve haklı endişelerine karşılık bulamadı. Kendi egemen topraklarında anti terör operasyonu gerçekleştirmek zorunda kaldı. Kısa bir süre için sivillerin haklarına önem göstererek operasyonun başarıya ulaşması bizler için iftihar meselesi olmuştur. Nahçıvan'ın mümtaz şairi Mehmet Akif'in yol ve dava arkadaşı Hüseyin Bey'in şiirinin kabul olması ne mutlu.

Ermenistan'ın kendisine uzatılan barış elini tutmasını, samimi adımlar atmasını bekliyoruz. Barışın kaybedeni olmaz. Bölgemizde barış ve huzurun tesisi halklarımıza olan borcumuzdur. Biz bu borcu ödeme noktasında kararlı ve samimiyiz. Temennimiz muhataplarımızın da aynı samimiyeti göstermesidir.

Son Dakika: Nahçıvan'da kritik temas! Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlham Aliyev'in davetine icabet etti - Resim : 9

DOĞALGAZ BORU HATTI TEMEL ATMA TÖRENİ

Aliyev ile baş başa görüşecek olan Erdoğan, Iğdır-Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattı Temel Atma Töreni'ne katılacak, ortak basın toplantısı ve imza töreni sonrasında Onarım Üretim Askeri Kompleksi Açılış Töreni'ne iştirak etti.

Son Dakika: Nahçıvan'da kritik temas! Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlham Aliyev'in davetine icabet etti - Resim : 10

KARABAĞ'DA ANTİTERÖR OPERASYONU

Görüşmede iki ülke ilişkilerin yanı sıra, Zengezur Koridoru ve Karabağ'da yasa dışı Ermeni güçlere yapılan antiterör operasyonu değerlendirilecek.

Son Dakika: Nahçıvan'da kritik temas! Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlham Aliyev'in davetine icabet etti - Resim : 11

BM GENEL KURULUNDA AZERBAYCAN'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE DAİR MESAJ VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısı için bulunduğu ABD'de, mevkidaşı Aliyev ile telefonda görüşerek bilgi almıştı. Erdoğan Genel Kurul'da yaptığı konuşmada da Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü korumak için attığı adımları desteklediklerini ifade etmişti.

Son Dakika: Nahçıvan'da kritik temas! Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlham Aliyev'in davetine icabet etti - Resim : 12

ERDOĞAN'A BAKANLAR EŞLİK EDİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ziyaretinde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve diğer yetkililer eşlik ediyor.

Son Dakika: Nahçıvan'da kritik temas! Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlham Aliyev'in davetine icabet etti - Resim : 13

Son Dakika: Nahçıvan'da kritik temas! Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlham Aliyev'in davetine icabet etti - Resim : 14

Son Dakika: Nahçıvan'da kritik temas! Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlham Aliyev'in davetine icabet etti - Resim : 15

Son Dakika: Nahçıvan'da kritik temas! Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlham Aliyev'in davetine icabet etti - Resim : 16

Son Dakika: Nahçıvan'da kritik temas! Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlham Aliyev'in davetine icabet etti - Resim : 17

Son Dakika: Nahçıvan'da kritik temas! Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlham Aliyev'in davetine icabet etti - Resim : 18

Son Dakika: Nahçıvan'da kritik temas! Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlham Aliyev'in davetine icabet etti - Resim : 19

Son Dakika: Nahçıvan'da kritik temas! Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlham Aliyev'in davetine icabet etti - Resim : 20

Bahçeli Soylu hakkındaki iddialara ateş püskürttü! Okuduğu ezan tüyleri diken diken etti Bolu Tüneli tek yönlü kapatıldı! AK Parti ve MHP'den Yerel Seçim'de Kırşehir planı