Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 7. gün! Uluslararası Af Örgütü beyaz fosfor kullanıldığını doğruladı

Son Dakika: İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına 7. gününde de devam ediyor. Tablonun giderek ağırlaştığı sınır hattında son olarak İsrail ordusundan bir uyarı geldi. İsrail, Gazze Şehrindeki sivillere evlerini terk edip Güney'e gitmeleri için 24 saat süre verdi, BM ise söz konusu eylemin yıkıcı insani sonuçları olacağı konusunda uyardı. Öte yandan Uluslararası Af Örgütü Kriz Kanıt Laboratuvarı, İsrail'in beyaz fosforlu top mermileriyle donatıldığını doğruladı.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 7. gün! Uluslararası Af Örgütü beyaz fosfor kullanıldığını doğruladı

Son Dakika: Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla başlattığı operasyon yeni bir savaşın başlangıcı oldu. İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalar, 7'nci gününe girdi. Savaş, şiddetlenerek devam ediyor.

İŞTE 7. GÜNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

GAZZE'YE YARDIM

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Gazze Şeridi'ne yollanmak üzere Mısır'ın Ariş Havalimanı'na bir uçakla acil tıbbi yardım malzemesi gönderdi.

MUHABİRLER ALIKONDU

BBC muhabirleri, Tel Aviv'de İsrail polis tarafından durdurulduktan sonra saldırıya uğradı ve silah zoruyla alıkonuldu.

İSRAİL'DEN TALİMAT

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) tarafından yapılan açıklamada, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF), Gazze’deki El Awda Hastanesi’nin yerel saatle 06.00’ya kadar boşaltılması yönünde uyarılarda bulunduğu belirtildi.

ÖLÜ SAYISI 1900

 İsrail'in tam abluka ve yoğun saldırı altında tuttuğu Gazze Şeridi'nde ölenlerin sayısı 1900'e çıktı.

DSÖ'DEN İSTEK

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'deki el-Evde Hastanesi'nin tahliyesinin hayatları riske atacağını belirterek İsrail'den kararından vazgeçmesini istedi.

"BENİM İÇİN BİR ÖNCELİK"

Biden: "İsrail'in kendisini savunması ve saldırılara karşılık vermesi için gerekeni yapıyoruz. Gazze'deki insani krizin acilen ele alınması da benim için bir öncelik."

1900 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 614'ü çocuk 1900 kişinin öldüğünü duyurdu.

"GERGİNLİK KONTROLDEN ÇIKABİLİR"

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) Komutanı Aroldo Lazaro, Lübnan-İsrail sınırındaki gerginliğin kontrolden çıkabileceği uyarısında bulundu.

NORVEÇ İNSANİ YARDIM SAĞLAYACAK

Norveç, abluka altındaki Gazze'de sivillere yardım desteğini artıracağını bildirirken, Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt, İsrail'in bölgeye yönelik saldırılarının siviller açısından doğuracağı sonuçların "kabul edilemez" olduğunu vurguladı.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN KINAMA

Suudi Arabistan, İsrail'in yoğun saldırı ve tam abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'nde halkın göçe zorlanması çağrılarını reddederek, sivillerin hedef alınmasını kınadı.

"BU DAHA BAŞLANGIÇ"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Yahudilerin kutsal günü olarak kabul edilen Şabat’ta ilk kez halka açık bir konuşma yaptı. Netanyahu, Hamas’ın saldırılarını hiçbir zaman unutmayacaklarını belirterek, “Bugün herkes biliyor ki vatan için savaşıyoruz ve aslanlar gibi savaşıyoruz” dedi.

Bugün sevdiklerini kaybeden ailelerle görüştüğünü belirten Netanyahu, "Hamas'a sert bir darbe vuruyoruz ama bu yalnızca başlangıç. Hamas’ı yok edeceğiz ama bu zaman alacak” ifadelerini kullandı.

GAZZE'YE BASKIN

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı: İsrail ordusunun yerinden edilmiş insanlardan oluşan bir konvoyu bombalaması sonucu 70 kişi öldü, 200'den fazla yaralı var.

HASTANE, FOSFOR BOMBASIYLA VURULDU

Gazze'deki Durra Çocuk Hastanesinin İsrail savaş uçakları tarafından atılan fosfor bombalarıyla vurulduğu bildirildi.

11 UKRAYNALI ÖLDÜ

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, İsrail'de 11 Ukrayna vatandaşının hayatını kaybettiğini, 9'undan da haber alınamadığını bildirdi.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 7. gün! Uluslararası Af Örgütü beyaz fosfor kullanıldığını doğruladı - Resim : 1

ÜRDÜN SINIR KAPATTI

Ürdün, işgal altındaki Batı Şeria’da gerginliğin tırmanmasının ardından İsrail ile mevcut 3 sınır kapısından 2'sini kapatma kararı aldı.

"İNSANLIK SUÇUDUR"

Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansour, İsrail'in Gazze'deki sivillerden 1,1 milyonunun yerlerinden ayrılarak bölgenin güneyine geçmeleri talebini "etnik temizlik ve insanlığa karşı suç" olarak tanımladı.

İSRAİL'DEN YASAK

 İsrail İletişim Bakanlığı yarından itibaren Gazze’ye internet servisinin kesileceğini duyurdu.

11 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ

 İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da açtığı ateş sonucu 11 Filistinli öldü.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 7. gün! Uluslararası Af Örgütü beyaz fosfor kullanıldığını doğruladı - Resim : 2

İSRAİL ORDUSUNDAN İSTEK

 İsrail ordusu Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlilerin saat 20.00'ye kadar bölgeden ayrılmasını istedi.

MALTA BARIŞTAN YANA

Malta Başbakanı Robert Abela, İsrail-Filistin meselesinde Malta olarak her zaman iki devletli çözümden yana olduklarını ve halen de bunu teşvik ettiklerini söyledi.

ÜRDÜN KRALI UYARDI

Ürdün Kralı 2. Abdullah, Filistinlileri tehcir etmeye yönelik her türlü girişim, Gazze'deki insani krizin ağırlaşması, şiddet eylemlerinin artması ve yayılmasına karşı uyarıda bulundu.

ALMANYA'DA YASAK

Berlin'deki okullarda Filistin'i sembolize eden kıyafet ve stickerler yasaklandı

SİVİLLERE VE GAZETECİLERE LAĞIM SUYU

Gazeteci Fulya Öztürk ve Adem Metan, İsrail polislerinin Cuma namazı sonrası sivillere TOMA ile lağım suyu sıktıklarını söyledi.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Öztürk, "Üzerimdeki lağım kokusunu size anlatamam" ifadelerine yer verdi.

DIŞİŞLERİ'NDE İSRAİL'E TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı: İsrail ordusunun Gazze’nin kuzeyinde yaşayan Filistinli nüfusun 24 saat içinde Gazze’nin güneyine çekilmesi yönündeki duyurusu hiçbir şekilde kabul edilemez.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 7. gün! Uluslararası Af Örgütü beyaz fosfor kullanıldığını doğruladı - Resim : 3

BEYAZ FOSFORLU TOP MERMİ KULLANILDI

Uluslararası Af Örgütü Kriz Kanıt Laboratuvarı, Gazze'yi vuran İsrail askeri birliklerinin beyaz fosforlu top mermileriyle donatıldığını doğruladı.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 7. gün! Uluslararası Af Örgütü beyaz fosfor kullanıldığını doğruladı - Resim : 4

FOSFOR BOMBASI NEDİR?

Fosfor bombası, savaş suçu kapsamına giren kimyasal bir silah. Beyaz fosfor olarak da anılan patlayıcı, infilak ettikten sonra yanarak havadan yere doğru iniyor. Dumanıyla perdeleme işlevi gören fosfor bombası, 155 milimetrelik top mermisi patladığında oksijenle temas kurarak ateş alıyor. Bu ateş, geniş bir alanı kaplıyor.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 7. gün! Uluslararası Af Örgütü beyaz fosfor kullanıldığını doğruladı - Resim : 5

MARUZ KALANLARI BOĞUYOR

Yerde de patlamalar meydana geliyor. Fosfor bombasının çıkardığı dumana maruz kalanlar boğuluyor. Vücut, cilt altından içten dışa doğru yanıyor ve yanma durdurulamıyor. Beyaz fosfor yalnızca yakıcı değil, böbreği ve karaciğeri de etkiliyor. Organ yetmezliğine neden oluyor ve ölüme yol açıyor.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 7. gün! Uluslararası Af Örgütü beyaz fosfor kullanıldığını doğruladı - Resim : 6

İSRAİL POLİSİ MESCİD-İ AKSA'YA GİRİŞİ KISITLADI

İsrail polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya sert giriş kısıtlamaları uygulayarak Cuma Namazı vaktinde camiyi neredeyse boş bıraktı. Çok sayıda İsrail polisi Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde konuşlandı ve ara sokaklara bariyerler dikti. 

GAZ BOMBASI VE PLASTİK MERMİ İLE MÜDAHALE

İsrail polisinin camiye yalnızca 70 yaş üstü ibadet edenlerin girmesine izin verdiği belirtildi. Görgü tanıkları, Eski Şehir bölgesinin İsrail polisinin burada yaşamayanların girişine izin vermediği bir "askeri kışlaya" benzediğini söyledi. İsrail polisinin ayrıca talimatlara uymayan kişilere gaz bombası ve plastik mermi ile müdahale ettiği belirtildi.

PUTİN: SİVİL KAYBI KESİNLİKLE KABUL EDİLEMEZ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail'in Gazze'ye yönelik bir kara harekatının "kesinlikle kabul edilemez" düzeyde sivil kayıplara yol açacağını söyledi. Putin, yerleşim bölgelerinde ağır silahlar kullanmanın "tüm taraflar için ciddi sonuçlar doğuracağını" belirterek,  "Ve en önemlisi, sivil kayıplar kesinlikle kabul edilemez olacaktır. Şimdi asıl önemli olan akan kanı durdurmaktır." dedi.

TÜRKİYE'DEN GAZZE'YE İNSANİ YARDIM

Türkiye, İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye insani yardım gönderdi. Askeri uçakla gönderilen yardımlar Mısır'a ulaştı. Malzemeler Mısır'dan, Gazze'ye götürülecek.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 7. gün! Uluslararası Af Örgütü beyaz fosfor kullanıldığını doğruladı - Resim : 9

13 REHİNE ÖLDÜ

Hamas İsrail'in dün gece yaptığı saldırılarda 13 rehinenin öldüğünü açıkladı.

ABD SAVUMA BAKANI LLOYD AUSTİN, İSRAİL'E GİTTİ

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 7. gün! Uluslararası Af Örgütü beyaz fosfor kullanıldığını doğruladı - Resim : 10

HAMAS'TAN iSRAiL'E CEVAP: EVİNİZDE KALIN

Hamas, İsrail'in Gazze'den geniş kapsamlı tahliye emri vermesinin ardından Filistinlilere evlerinde kalmaları çağrısında bulundu.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 7. gün! Uluslararası Af Örgütü beyaz fosfor kullanıldığını doğruladı - Resim : 11

CAN KAYIPLARI ARTIYOR

Gazze'de en az 1537 hayatını kaybetti 6.612 kişi yaralandı.

İşgal altındaki Batı Şeria'da 31 kişi hayatını kaybetti, 600 kişi yaralandı.

İsrail'de 1300 kişi hayatını kaybetti, 3200 kişi yaralandı.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 7. gün! Uluslararası Af Örgütü beyaz fosfor kullanıldığını doğruladı - Resim : 12

PSİKOLOJİK SAVAŞ

Gazze Şeridi'ndeki hükümete bağlı medya ofisi, kentteki vatandaşlara "işgalin psikolojik savaş kapsamındaki girişimlerine aldırış etmemeleri" çağrısında bulundu.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 7. gün! Uluslararası Af Örgütü beyaz fosfor kullanıldığını doğruladı - Resim : 13

İSRAİL ORDUSU: BU TAHLİYE KENDİ GÜVENLİĞİNİZ İÇİN

İsrail ordusu, "Gazze askeri operasyonların gerçekleştiği bir bölge. Bu tahliye kendi güvenliğiniz için. Önümüzdeki günlerde Gazze'de önemli faaliyetlerde bulunulacak" dedi.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 7. gün! Uluslararası Af Örgütü beyaz fosfor kullanıldığını doğruladı - Resim : 14

iSRAiL GAZZELİLERE 24 SAAT SÜRE VERDİ

İsrail ordusu Gazze Şehrindeki sivillere evlerini terk edip Güney'e gitmeleri için 24 saat süre verdi. Bölgede önemli operasyonlar gerçekleştirileceğini duyuran İsrail Gazze şehri sakinlerinin ancak ikinci bir duyurudan sonra evlerine dönebileceklerini açıkladı.

Gazze'deki Filistinlilere sınırdaki çitlerden uzak durmaları uyarısı yapılan açıklamada, "Önümüzdeki günlerde İsrail Silahlı Kuvvetleri, Gazze Şehri'nde önemli operasyonlara devam edecek ve sivillere zarar vermemek için yoğun çaba gösterecek" denildi.

BM de İsrail ordusunun 1,1 milyon Gazzeliye güneye gitmelerini söylediğini belirtti ve "Birleşmiş Milletler böyle bir hareketin yıkıcı insani sonuçlar doğurmadan gerçekleşmesinin imkânsız olduğunu düşünmektedir" açıklamasında bulundu.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 7. gün! Uluslararası Af Örgütü beyaz fosfor kullanıldığını doğruladı - Resim : 15

GAZZE'YE 6 BİN BOMBA ATILDI

İsrail, altı gün içinde "Gazze'deki Hamas hedeflerine 4 bin ton ağırlığında 6 bin bomba attığını" açıkladı. İsrail Hava Kuvvetleri, hava saldırılarının 3.600'den fazla hedefi vurduğunu söyledi.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 7. gün! Uluslararası Af Örgütü beyaz fosfor kullanıldığını doğruladı - Resim : 16

ABD'DEN iSRAiL'E ÜST DÜZEY ZİYARET

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola'nın bugün İsrail'i ziyaret edeceği bildirildi.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 7. gün! Uluslararası Af Örgütü beyaz fosfor kullanıldığını doğruladı - Resim : 17

İRAN'DAN SERT iSRAiL MESAJI

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına değinerek, "Gazze'yi tamamen kuşatma altına alıp vatandaşları bombalayıp savaş suçları işleyip karşılık verilmemesini bekleyemezler” dedi.

Kaynak: AA

'Bulutlar Çetesi' suç örgütü çökertildi Pençe-Kilit operasyonunda 1 şehit Lübnan’da bulunan Türk vatandaşlarına uyarı Emeklilere 5 bin lira ikramiye komisyondan geçti