Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 6. gün: İsrail'den Suriye'yi vurdu! ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail'de

Son Dakika: İsrail ve Hamas arasında başlayan sonrasında tüm Filistin'i etkileyen çatışmalarda altıncı güne girilirken İsrail, Gazze'ye yığınak yapmaya devam ediyor. Can kayıpları 2 bini geçti. Çatışmanın başından bu yana İsrail'e mühimmat yüklü helikopterler ile gemi gönderen ABD'yi temsilen Dışişleri Bakanı Blinken İsrail'e gitti. Netanyahu'yla görüşen Blinken'ın 'Burdayız hiçbir yere gitmiyoruz' dediği öğrenildi. İsrail Şam ve Halep  Havalimanı'nı vurdu! İşte, Gazze şeridinde yaşananlar...

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla başlattığı operasyon yeni bir savaşın başlangıcı oldu. İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalar, 6'ncı gününe girdi. Savaş, şiddetlenerek devam ediyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı saldırıların 5'inci gününde İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının bin 100, yaralıların sayısının ise 5 bin 339’a yükseldiğini açıkladı. Gazze Şeridi’ndeki elektrik santralinin yakıtının bitmesi ile bölgeden elektrik tamamen kesildi.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 6. gün: İsrail'den Suriye'yi vurdu! ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail'de - Resim : 1

12 EKİM İSRAİL-FİLİSTİN ARASINDA YAŞANANLAR

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 6. gün: İsrail'den Suriye'yi vurdu! ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail'de - Resim : 2

 İSRAİL, GAZZE SINIRINA EK KUVVET KONUŞLANDIRDI

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, ülkenin kuzeyinde Gazze sınırına ek kuvvetlerin konuşlandırıldığını açıkladı.

İSRAİL'DEN UYARI

İsrail ordusu, işgal altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahya bölgesine yönelik saldırıya hazırlık olarak bölge sakinlerinin evlerini boşatmaları ve sığınaklara gitmeleri yönünde uyarıda bulundu.

İSRAİL SURİYE'Yİ HEDEF ALDI: ŞAM VE HALEP HAVALİMANI'NI VURDU

İsrail'den Suriye'ye yönelik saldırı düzenlendi. Suriye Devlet Televizyonu, İsrail'in Şam ve Halep  Havalimanı'nı vurduğunu duyurdu.

Hava saldırılarının görüntüleri yayınlandı. 

LAVROV: RUSYA VE TÜRKİYE DEZENFORMASYONA KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİ

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya ve Türkiye'nin medya alanında hasımlar tarafından ortaya atılan yalan haber ve dezenformasyona karşı birlikte mücadele etmesi ve bu alanda karşılıklı bağları güçlendirmesi gerektiğini ifade etti.

REFAH SINIR KAPISI AÇILDI

Gazze’de 10 Ekim’de kapatılan sınır kapısı yeniden açıldı. Mısır, İsrail'den Refah Sınır Kapısı geçişini hedef almamasını istedi.

BM Filistin Özel Raportörü: Gazze nüfusunun büyük bir kısmı soykırıma maruz kalıyor, İsrail sivilleri bombalamayı bırakmalı.

ABD: BURADAYIZ HİÇBİR YERE GİTMİYORUZ

İsrail'e destek için Tel Aviv'e uçan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Başbakan Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi. Hamas baskınının ardından USS Gerald Ford'un liderlik ettiği filoyu Doğu Akdeniz'e konuşlandıran Washington yönetimi, Tel Aviv'den Blinken aracılığıyla dünyaya mesaj verdi. Blinken'ın Netanyahu'ya 'Buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz' dediği öğrenildi.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 6. gün: İsrail'den Suriye'yi vurdu! ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail'de - Resim : 3

BM: GAZZE'YE OPERASYON 'TOPLU CEZALANDIRMA

Birleşmiş Milletler adına bir araya gelen bağımsız raportörler, Hamas baskını sonrası İsrail tarafından Gazze’ye yönelik başlatılan harekatı 'toplu cezalandırma' olarak tanımladı.

Rapora ilişkin yapılan açıklamada Gazze’deki sivil halk için, "16 yıldır yasa dışı şekilde ablukada yaşıyorlar ve bu süre içinde 5 büyük savaş yaşadılar. Bu toplu cezalandırma anlamına geliyor. Ama Hamas ama İsrail güçleri tarafından yapılsın, ayrım yapılmaksızın sivil halkın hedef alınması meşrulaştırılamaz. Bu uluslararası yasalarla yasaklanmıştır ve bunun gerçekleşmesi savaş suçu anlamına gelir" ifadeleri kullanıldı.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 6. gün: İsrail'den Suriye'yi vurdu! ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail'de - Resim : 4

FİLİSTİN'DE CAN KAYBI 1354’E YÜKSELDİ

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 6. gün: İsrail'den Suriye'yi vurdu! ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail'de - Resim : 5

1 TÜRK VATANDAŞI HAYATINI KAYBETTİ

NTV'de yer alan habere göre, İsrail, saldırılarda bir Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini, bir Türk vatandaşından ise haber alınamadığını duyurdu.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI ANTONY BLİNKEN İSRAİL'DE

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, temaslarda bulunmak üzere İsrail'e geldi. Blinken, İsrail Dışişleri Bakanı Elie Cohen tarafından karşılandı.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 6. gün: İsrail'den Suriye'yi vurdu! ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail'de - Resim : 6

ABD, MÜHİMMAT YÜKLÜ UÇAĞINI İSRAİL'E YOLLARDI

Çatışmanın 5. gününde İsrail ordusu, gelişmiş mühimmat taşıyan ilk ABD uçağının İsrail'e ulaştığını duyurmuş, açıklamada, "Bu zor dönemde Amerika'nın özellikle İsrail ordusuna ve genel olarak İsrail Devleti'ne verdiği destek ve yardımdan dolayı minnettarız" ifadesine yer verilmişti.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 6. gün: İsrail'den Suriye'yi vurdu! ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail'de - Resim : 7

GAZZE'DE SAĞLIK SEKRORÜ ÇÖKTÜ

Uluslararası Kızılhaç Komitesi: Gazze'de insani durum çok endişe verici ve tehlikeli şekilde kötüleşiyor, sağlık sektörü çöküşün eşiğinde.

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 1203'E ULAŞTI
İSRAİL EŞ-ŞATİ MÜLTECİ KAMPI'NI VURDU: 15 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
İSRAİL'DE ÖLENLERİN SAYISI 1300'E ULAŞTI

İsrail devlet televizyonu KAN'a göre Gazze'den düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısı 1300'e ulaştı.

İSRAİL'DAN 'KARA OPERASYONU' AÇIKLAMASI

İsrail Ordu Sözcüsü yaptığı açıklamada "Kara operasyonuna henüz karar vermedik. Ancak hazırlıklarımızı yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

BLINKEN, FİLİSTİN LİDERİ ABBAS'LA GÖRÜŞECEK

İsrail'e destek için Orta Doğu'ya seyahat eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Cuma günü Filistin lideri Mahmud Abbas'la da görüşecek. ABD'nin bir numaralı diplomatı Blinken'ı taşıyan uçağın bugün İsrail'e inmesi bekleniyor. İsrailli yetkililerle buluşacağı daha önceden duyurulan Antony Blinken'ın bir sonraki durağı, Ürdün olacak.

GAZZE'DE YERİNDEN EDİLENLERİN SAYISI 338 BİNİ GEÇTİ

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA), devam eden İsrail bombardımanları nedeniyle Gazze'de yerinden edilenlerin sayısının 338 bin kişiyi geçtiğini duyurdu.

BM Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail-Filistin çatışmasının başlamasından bu yana 338 binden fazla Filistinlinin evlerinden ayrılmak zorunda kaldığı kaydedildi.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 6. gün: İsrail'den Suriye'yi vurdu! ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail'de - Resim : 8

BM'DEN ATEŞKES ÇAĞRISI

UNOCHA Gazze Sorumlusu Hamade el-Beyari, ofisin resmi internet sayfasından yaptığı açıklamada, "Bu aşamada birinci dereceden yapılması gereken, ateşkes ya da insani ateşkes. Böylece, yardım çalışanları, durumları değerlendirme imkanı bulabilir. Biz, şu ana dek sahada, durumları değerlendirecek güvenli bir ortam bulamadık" ifadelerini kullandı.

"Gazze Şeridi'nde durumun gerçekten tehlikeli olduğu belli, zorlayıcı şartlar hiç olmadığı kadar ağır olabilir" diyen Beyari, bu şartlarda insani yardımların sunulmasının da tehlikelerle çevrili olduğuna işaret etti.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 6. gün: İsrail'den Suriye'yi vurdu! ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail'de - Resim : 9

BEYAZ SARAY GERİ ADIM ATTI

ABD Başkanı Joe Biden, Çarşamba öğleden sonra geç saatlerde Yahudi cemaati liderleriyle bir yuvarlak masa toplantısına katıldı ve burada İsrail'e desteğini yineleyen açıklamalarda bulundu. ABD lideri, Hamas'ın saldırılarını, 'bazı durumlarda IŞİD'in en kötü zulmünü aşan katıksız kötülük' olarak nitelendirdi.

Biden konuşmasını bitirirken İsrail'deki kurbanlar arasında başları kesilen çocukların fotoğraflarını gördüğünü söyledi. Bu iddia sosyal medyada ve bazı haberlerde yer alıyor ancak İsrail ordusu tarafından doğrulanmadı. ABD lideri "Bu işi uzun zamandır yapıyorum. Teröristlerin çocukların kafalarını kestiği fotoğrafları göreceğimi ve teyit edeceğimi hiç düşünmezdim" dedi.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 6. gün: İsrail'den Suriye'yi vurdu! ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail'de - Resim : 10

HAMAS İDDİALARI YALANLADI

Gazze Şeridi'ni yöneten ve kuruluşundan bu yana İsrail'i hedef alan en büyük saldırıya imza atan Hamas ise, baskın sırasında çocukların başlarını kestiği ve kadınlara saldırdığı iddialarını yalanladı. Örgütün internet sitesinden paylaşılan açıklamada, "Biz, Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas olarak, meşru mücadele yürüten halkımıza karşı kışkırtmayı amaçlayan bu asılsız iddiaları ve uydurmaları şiddetle kınıyoruz" denildi.

BEYAZ SARAY: BİDEN İSRAİL'DEN GELEN HABERLERE ATIFTA BULUNUYORDU

ABD Başkanı Biden'ın sözleri beklendiği gibi sosyal medyada hemen yankı buldu. BBC, Biden'ın bu görüntüleri görüp görmediğinin açıklığa kavuşturulması için Beyaz Saray'a ulaştı. Bir Beyaz Saray yetkilisi BBC'ye Biden'ın bu tür görüntüleri görmediğini söyleyerek başkanın açıklamalarından geri adım attı. Yetkili, "Biden İsrail'den gelen haberlere atıfta bulunuyordu" dedi.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 6. gün: İsrail'den Suriye'yi vurdu! ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail'de - Resim : 11

İSRAİL SAĞLIK BAKANLIĞINDAN FİLİSTİNLİ YARALILARLA İLGİLİ UYARI

İsrail Sağlık Bakanı Moshe Arbel, İsrail’e saldırı düzenlerken yaralı halde ele geçirilen Filistinlilerin tedavisinin yapılmayacağını bildirdi.

Yedioth Aharonoth gazetesinin haberine göre, Sağlık Bakanı Arbel, dün Başbakan Binyamin Netanyahu'ya yazdığı mektubunda, saldırılarda yaralanan Hamaslıların devlet hastanelerinde tedavilerinin durdurulması emrini verdiğini açıkladı.

Mektubunda, "Sağlık sistemi bu zor zamanlarda İsrail askerlerinin tedavisine ve gelecek olana hazırlıklı olmaya odaklanmalıdır" diyen Arbel, kendi rehberliği altındaki kamu sağlığı sisteminin, Hamaslıları tedavi etmeyeceğini duyurdu.

Arbel, konuyla İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) veya İsrail Cezaevi Hizmetlerinin ilgilenmesi gerektiğini, Sağlık Bakanlığı olarak bu kurumlara gereken yardımı yapacaklarını belirterek, bu durumun yerine getirilmesi için Netanyahu'dan acil talimat talebinde bulundu. ​​​​​​​

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 6. gün: İsrail'den Suriye'yi vurdu! ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail'de - Resim : 12

İSRAİL'DE ACİL DURUM HÜKÜMETİ KURULACAK

İsrail savaş uçakları Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah şehrinin çeşitli bölgelerine hava saldırıları düzenledi. Saldırılarda 9 kişi öldü, çok sayıda bina yıkıldı.

Gazze Şeridi'ni yoğun bombardıman altında tutan İsrail güçleri bölgenin kuzeyinde bir ambulansı hedef aldı. 4 sağlık çalışanını katletti.

İsrail güçleri, Gazze'nin doğusunda da bir sağlık görevlisini öldürdü.

Filistin Sağlık Bakanlığı, Ambulans ve sağlık ekipleri için acil uluslararası koruma talep etti.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 6. gün: İsrail'den Suriye'yi vurdu! ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail'de - Resim : 13

NETANYAHU MUHALEFETLE ANLAŞTI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz, acil durum hükümeti kurma konusunda anlaştı.

Gantz, Hamas'ın elindeki İsrailli esirleri geri almak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 6. gün: İsrail'den Suriye'yi vurdu! ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail'de - Resim : 14

GAZZE SINIRINDAN İSRAİL'E SIZMAYA ÇALIŞAN 3 FİLİSTİNLİ DİRENİŞÇİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail basınındaki haberlere göre, Gazze yakınlarındaki İsrail yerleşimi Zikim’e sızan Filistinli silahlı kişilerle İsrail askerleri arasında çatışma çıktı.

Times of Israel ve Kanal 12’nin aktardığına göre, çatışmalarda 3 Filistinli direnişçi öldürüldü.

Öte yandan İsrailli yerel yetkililerin, Gazze’ye sıfır noktadaki Zikim ve Karmia’da henüz tahliye edilmemiş İsraillilerden sığınaklarda kalmalarını istediği aktarıldı.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 6. gün: İsrail'den Suriye'yi vurdu! ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail'de - Resim : 15

İSRAİL, HAPİSHANELERİNDEKİ FİLİSTİNLİ TUTUKLULARIN ELEKTRİĞİNİ KESTİ

Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre İsrail, "dış dünyadan tamamen izole etmek" amacıyla hapishanelerindeki tüm Filistinli tutukluların elektriğini kesti.

Cezaevi yönetimindeki üst düzey yetkililer, Filistinli tutukluların elektriğinin kesildiğini doğruladı.

Filistinli tutukluların bulunduğu koğuşlardaki elektriğin, İsrail Hapishaneler Otoritesi Başkanı Tümgeneral Katy Perry'nin talimatıyla kesildiğini ifade eden yetkililer, bunun hedefinin, "Filistinli tutukluların kaçak telefonlar aracılığıyla dış dünya ile irtibat kurmak suretiyle terör eylemi talimatı vermelerinin önünü kesmek olduğunu" iddia etti.

Filistin Esirler Cemiyetine göre, İsrail hapishanelerinde 1200'den fazlası idari tutuklu olmak üzere yaklaşık 5 bin Filistinli tutuklu bulunuyor.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 6. gün: İsrail'den Suriye'yi vurdu! ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail'de - Resim : 16

İSRAİL GÜÇLERİ, BATI ŞERİA'DA FİLİSTİNLİ BİR ÇOCUĞU ÖLDÜRDÜ

İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın El Hail kentinin doğusunda ateş açması sonucu Filistinli bir çocuk hayatını kaybetti.

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin El Halil kentinin doğusundaki Beni Naim beldesinde açtığı ateşte 16 yaşındaki Müennis Zeyadat'ın yaşamını yitirdiği belirtildi.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 6. gün: İsrail'den Suriye'yi vurdu! ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail'de - Resim : 17

KASSAM TUGAYLARI, HAYFA KENTİNİ R160 TİPİ ROKETLE VURDU

Kassam Tugayları, İsrail'in kuzeyindeki Hayfa kentini R160 tipi roketle vurduklarını duyurdu. Saldırıya ilişkin daha fazla detay verilmedi.

Son Dakika: İsrail-Filistin çatışmalarında 6. gün: İsrail'den Suriye'yi vurdu! ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail'de - Resim : 18

İSRAİL LÜBNAN'DAKİ BİR CAMİYİ VURDU

Hizbullah'ın sabah antitank füzesi atmasının ardından İsrail ordusu, topçu atışlarıyla Lübnan'ın güneyindeki Sur kentine bağlı Dahayra beldesindeki Ehl Kur'an Camisi'ni ve en az 5 evi hedef aldı.

Saldırı nedeniyle belde sakinlerinin çoğu evlerini terk etmek zorunda kaldı.

İsrail saldırısında evi isabet alan Ali Suveyd, "Evde kahvaltı yapıyorduk. Bahçedeydik. Top sesleri gelince içeriye geldik ve ardından evimiz hedef alındı." dedi.

Suveyd, topçu atışlarının yanı sıra İsrail askerlerinin eş zamanlı olarak sürekli makineli silahlarla ateş açtığını ve aile bireylerinden birinin yaralandığını belirterek yaralı ile ambulansa binerek evinden uzaklaşabildiğini söyledi.

İSRAİL, LÜBNAN’DAN SIZMAYLA İLGİLİ UYARISININ "BEŞERİ HATA" OLDUĞUNU AÇIKLADI

İsrail ordusu İç Cephe Komutanlığının, Lübnan'dan İsrail topraklarına 15 insansız hava aracı (İHA) ile sızma girişimi gerçekleştirildiği gerekçesiyle uyarı yayınlamasının ardından ordu, yaptığı yazılı açıklamada acil durum uyarısının "beşeri hata" olduğunu bildirdi.

Ülkenin kuzeyinde bulunan sınır bölgelerindeki vatandaşlarına sığınaklarında kalma uyarısını geri çeken ordu, açıklamasında, "şu an itibarıyla bir sızma yaşanmasının ihtimal dışı” olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA

Bodrum için tehlike çanları! Fazıl Say'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a övgü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Filistin diplomasisi devam ediyor Cumhurbaşkanı Erdoğan rehineler için devrede