Son Dakika: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Rusya'da tahıl anlaşması mesajı! Yoğun çaba gösteriyoruz

Son Dakika: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Moskovo'da mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Dünyanın tahıl krizi için anbean takip ettiği ziyaret gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Fidan ve mevkidaşı Lavrov ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Fidan yaptığı açıklamada, "Bugün yaptığımız görüşme, liderimiz Erdoğan ve Sayın Putin'in Soçi'de yapacağı görüşmenin ön görüşmesi oldu" dedi. Ayrıca Bakan Fidan, Türkiye'nin tahıl anlaşmasının yeniden hayata geçmesi için çaba gösterdiğini söyledi.

Son Dakika: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Rusya'da tahıl anlaşması mesajı! Yoğun çaba gösteriyoruz

Son Dakika: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, iki günlük ziyaret için Moskova'ya gitti. Bu, Fidan'ın yeni kabinede dışişleri bakanı olarak görevlendirildikten sonra Rusya'ya gerçekleştirdiği ilk ziyaret ve ikilinin ilk yüz yüze görüşmesi olma özelliğini taşıyor. İkili görüşmenin ardından basın karşısına geçti.

Son Dakika: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Rusya'da tahıl anlaşması mesajı! Yoğun çaba gösteriyoruz - Resim : 1

HAKAN FİDAN'DAN GÖRÜŞME ÖNCESİ İLK AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yapacakları görüşmede, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin canlandırılması ve Rusya-Ukrayna savaşının adil barışla sonlandırılması başta olmak üzere bölgesel ve küresel konulara değineceklerini belirtti.

Bakan Fidan ve Lavrov, Moskova'da gerçekleştirecekleri görüşme öncesi değerlendirmelerde bulundu.

Moskova'yı Dışişleri Bakanı olarak ilk kez ziyaret ettiğini söyleyen Fidan, gösterdiği sıcak misafirperverlik için mevkidaşına teşekkür etti.

Fidan, Lavrov ile yapacakları görüşmenin gündeminin yoğun olduğunu ve ikili konuların yanı sıra bölgesel ve küresel meseleleri ele alacaklarını ifade etti.

Yapacakları ikili istişarelerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Soçi'de yapacağı görüşmeye de hazırlık niteliğini taşıdığını dile getiren Fidan, "Karadeniz girişiminin canlandırılması ve (Rusya-Ukrayna) savaşın adil bir barışla sonlandırılması konuları da gündemimizde olacak. Suriye ve Güney Kafkasya başta olmak üzere bir takım bölgesel ve küresel konulara da değineceğiz." diye konuştu.

Son Dakika: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Rusya'da tahıl anlaşması mesajı! Yoğun çaba gösteriyoruz - Resim : 2

LAVROV'DAN TÜRKİYE İÇİN GAZ MERKEZİ MESAJI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Bakan Hakan Fidan görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Rus Bakan Lavrov yaptığı açıklamada, "Kuzey Afrika, Kafkasya, Orta Asya ve Karadeniz bölgesi başta olmak üzere güncel ve bölgesel konular hakkında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile ayrıntılı bir görüşme gerçekleştirdik. Biz Türkiye’nin dış politika yaklaşımını takdirle karşılıyoruz. Gaz merkezi oluşturulması dahil Türkiye'ye gaz arzını arttırmaya hazırız. Ermenistan-Azerbaycan-Rusya arasında varılan anlaşmalara göre çatışma sonrası yeniden yapılanma söz konusuydu. Türkiye bu konuda pozitif bir rol oynuyor." şeklinde konuştu.

Son Dakika: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Rusya'da tahıl anlaşması mesajı! Yoğun çaba gösteriyoruz - Resim : 3

Son Dakika: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Rusya'da tahıl anlaşması mesajı! Yoğun çaba gösteriyoruz - Resim : 4

BAKAN FİDAN'DAN BASIN TOPLANTISI

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lavrov'un ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Fidan masadaki konuları değerlendirdi.

İşte Bakan Fidan'ın açıklamalarından derlenenler;

Deprem sonrasında Rus dostlarımızın gösterdiği dayanışma için şükranlarımı sunuyorum. Rusya ile ilişkilerimizin köklü bir geçmişi var. İkili ve bölgesel meselelerde daima temas halindeyiz. Diyaloğumuz bölgemiz açısından kritik önem taşımakta.

Sayın Cumhurbaşkanımız ve Putin arasındaki dostluk ilişkilerimizde kritik bir rol oynuyor. Karadeniz girişiminin canlandırılması bugün en önemli gündem maddemizdi. rusya2nın kendi tahıl ve gübrenin ihracatına ilişkin talebi var, bunun önemini tekrar vurguladık.

Bölgemizde kalıcı barışın tahsis edilmesini istiyoruz, elimizden gelen desteği vereceğimizi teyit ettim. Kolaylaştırıcı ve arabulucu rolümüzün devam ettiğini söyledim. Cumhurbaşkanlarımız yakın zamanda Soçi'de bir araya gelecek. Bu görüşme liderlerimizin görüşmesine bir hazırlık niteliğindeydi. Genel bir değerlendirme yaptık.

İşbirliğimizi ilerletmek için neler yapabileceğimizi ele aldık. Ülkelerimiz açısından önem taşıyan Suriye, Afrika, Kafkasya'daki perspektiflerimizi karşılaştırdık. Yarın Sayın Şoygu ile bir araya geleceğim.

Son Dakika: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Rusya'da tahıl anlaşması mesajı! Yoğun çaba gösteriyoruz - Resim : 5

"TAHIL ANLAŞMASI İÇİN YOĞUN ÇABA GÖSTERİYORUZ"

Bakan Fidan soru-cevap bölümünde tahıl anlaşmasının sorulması üzerine, "Türkiye tahıl anlaşmasının yeniden sağlanması için yoğun çaba gösteriyor" dedi.

Son Dakika: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Rusya'da tahıl anlaşması mesajı! Yoğun çaba gösteriyoruz - Resim : 6

BU YIL 4'ÜNCÜ ZİYARET

Lavrov, bu yıl Türkiye dışişleri bakanlarıyla 4. görüşmesini gerçekleştirecek. Lavrov, eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile 1 Mart'ta Yeni Delhi, 6-7 Nisan'da Ankara ve 10 Mayıs'ta Moskova'da olmak üzere 3 görüşme yaptı. Ayrıca Lavrov ve Çavuşoğlu, Mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar 5 telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Son Dakika: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Rusya'da tahıl anlaşması mesajı! Yoğun çaba gösteriyoruz - Resim : 7

Lavrov ve Fidan, şimdiye dek 3 telefon görüşmesi yaparken bugünkü temas, ikilinin ilk yüz yüze görüşmesi olacak.

Putin ile Erdoğan 4 Eylül'de bir araya gelecek Türkiye Yunanistan ile ne zaman temas kuracak? Mama lobisi Paw Guards'ın başı Erkin Erdoğdu yakalandı! 4 PKK'lı terörist teslim oldu