SON DAKİKA! Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Zirvesi'nin 2. oturumunda açıklamalarda bulundu
Son dakika haberleri... NATO üyesi ülkelerin liderleri, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen zirve toplantısının ikinci gününde bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikinci günün sonunda değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir gazetecinin AB sorusuna verdiği yanıt ise dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ağzın bal yesin diyeyim. Temennim odur ki senin umutlandığın gibi biz de umutlanalım." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Toplantısı'nın 2. oturumuna katılmak üzere LITEXPO'ya geldi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi sonrasında Litvanya'da kritik toplantıları değerlendirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle;
"İlk günden itibaren Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni titizlikle uyguladık, savaş gemilerinin Boğazlardan geçmesine müsaade etmedik.
Türkiye olarak müttefiklerimizle dayanışma içinde hareket ederken aynı zamanda savaşın sona ermesi için yoğun çaba harcıyoruz.
Tahıl koridoru görüşmeleri sürüyor. Zelenski uzamasından yana, Putin'in de önerileri var.
Savaşın kazananı, barışın da kaybedeni olmaz. Bölgemizde barış umutlarını yeniden yeşertmek istiyoruz.
PKK'YI DESTEKLEYEN NATO ÜYESİ ÜLKELER
Dayanışma sadece bizim değil, tüm müttefiklerin içselleştirmesi gereken bir ilkedir. Bazı müttefiklerimizin bilhassa PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD/YPG ile kurduğu çarpık ilişki ittifakın bütünlüğüne zarar veriyor. Bu yaklaşımın makul ve mantıklı hiçbir açıklaması yoktur.
"MÜTTEFİKLERİMİZDEN KARARLI VE NET TAVIR BEKLİYORUZ"
Yaklaşık 40 yıldır bölücü terör örgütüyle mücadele eden bir ülkeyiz. Terörle amansız ve amasız mücadele bizim kırmızı çizgimizdir. Artık bütün müttefiklerimizden kararlı ve net bir tavır bekliyoruz.
NATO tarihinde ilk defa Genel Sekreter tarafından Terörizmle Mücadele Özel Koordinatörü atanacağı duyuruldu.
(Finlandiya'nın üyeliği süreci) Türkiye, ittifakın genişlemesine verdiği ilkeli desteği bir kez daha ortaya koymuştur. İsveç'in NATO'ya katılım meselesi gündemimizde yer aldı. Zirve'nin hemen öncesinde Sayın Genel Sekreter ve İsveç Başbakanı'yla bir araya geldik. Bu toplantımızda ülkemizin beklentilerimizi, bugüne kadar İsveç'in taahhütlerini yerine getirme noktasında güncel durumunu değerlendirdik. İsveç'in üyelik süreciyle ilgili önümüzdeki dönemde atılacak adımları tespit ettik. Buna göre 3'lü daimi ortak mekanizmanın yanı sıra İsveç'le bakan düzeyinde kurulması belirlenen ikili güvenlik mekanizmasıyla terörle mücadelede iş birliğini artıracağız. İsveç, bir yol haritası sunacak. Ayrıca İsveç, ülkemizin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecine, gümrük birliği anlaşması sürecine ve vize serbestisi sürecine aktif destek verecek.
Mukaddes kitabımıza yapılan alçakça saldırı sonrasında İsveç hükümetinin saldırıyı tasvip etmediği yönündeki beyanlarını not ettik. Bugün Cenevre BM İnsan Hakları Konseyi, Kur'an-ı Kerim'i yakma eylemini dini nefret olarak tanımlayıp kınadı. Konsey içinde bu tasarıya ret oyu veren ülkelere özgürlük ve insan hakları anlayışını gözden geçirmelerini özellikle tavsiye ediyoruz.
İnsanların kutsallarına saldırmak fikir hürriyeti değil barbarlıktır, ilkelliktir, bir nevi terör eylemidir.
Şu gerçeğin altını çizmek isterim: Sınırlarımız içinde veya dışında terör örgütlerine vurulan siyasi, askeri, diplomatik ve hukuki her darbe ülkemiz için kazanımdır. FETÖ, PKK, PYD mensupları için terör propagandası yapmak, şiddeti ve terörü övmek, işledikleri onca suça rağmen ellerini kollarını sallayarak gezmek çok daha zor olacaktır.
İsveç'in yaşadığı kötü tecrübenin diğer ülkelere ibret olacağı kanaatindeyim. "İsveç'in NATO'ya katılım protokollerini onaylayacak merci, milli iradenin temsilcisi TBMM'dir. Bizim gibi milletvekillerimiz de süreci yakından takip edecek."
SORU-CEVAP BÖLÜMÜ
RUS ASKERLERİNİN KARABAĞ'DA BULUNMASI
Anlaşma, 2025'e kadar Rusya'nın belirlenen yerlerde bulunmasıdır. Rusya'nın bu anlaşmaya sadık kalacağına inanıyorum.
RUSYA VE UKRAYNA ARASINDA ARABULUCU OLACAK MISINIZ?
Taraflar kabul ederlerse bizler memnuniyetle böyle bir arabuluculuğu kabul ederiz. Türkiye olarak biz hazırız.
Gerek Rusya'yla gerek Ukrayna'yla görüşebilen liderlerden bir tanesi biziz.
İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ MECLİS'TE NE ZAMAN ONAYLANACAK?
Şu anda bir yol haritası mevcut. İsveç makamları pazartesi akşamı yaptığımız görüşme çerçevesinde yol haritasını bize sunacaklar, biz de bunu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunacağız.
Onay makamı birinci derecede Meclis'tir. Meclis'ten geçtikten sonra benim onayıma gelir. Bir an önce bu sürecin bitmesini istiyoruz.
TÜRKİYE'NİN AVRUPA BİRLİĞİ'NE ÜYELİK SÜRECİ
(Gerek gümrüklerle ilgili görüşme gerekse vize serbestisi) Olumlu bir yaklaşımı bekliyoruz. Bu konuyla ilgili büyükelçim Çağatay Bey bu işin takipçisi. Temennim odur ki yarın Brüksel'de yapılacak görüşmelerde bu tekrar ele alınacak.
Sayın Başkan'ın özellikle bizlere ifade ettiği konu; onlarda da Kongre bağlayıcı. Kendisi elinden gelen her şeyi yapacağını bizlere söyledi. Takipçisi olacağını söyledi ve umutluyum dedi. Ama bizde de nasıl Parlamento'dan geçmesi gerekiyorsa orada da Kongre'den geçmesi gerektiğini ve zaman zaman engel çıktığını ifade ettiler. Ben de her zamankinden daha umutluyum.
AZOV KOMUTANLARININ İADESİ
Rusya'dan bazı açıklamalar oldu ama şu an süreç olumlu. Ağustos ayı içinde Sayın Putin'le yüz yüze görüşmemiz olacağı kanaatindeyim. Orada da bunları tekrar ele alacağız.
TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ
(Gazetecinin sorusuna) Ağzın bal yesin diyeyim. Temennim odur ki senin umutlandığın gibi biz de umutlanalım.
ZELENSKİ İLE GÖRÜŞME
Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşme neticesinde bizlere yansıdı. Bizlerde cuma gününe olan kadar süreçte ev sahipliği yaptık. Bize böyle bir talep gelince biz de olumlu yaklaşım sergileyelim dedik ve 6 Azok komutanını teslim etmiş olduk. Ağustos ayında Putin'le yüz yüze görüşmemiz olacak. Orada da bunları yeniden ele alacağız.
İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ EKİM AYINA YETİŞİR Mİ?
Bizim 2 aylık Meclis tatilimiz var. Ekim ayında tatilden çıkma söz konusu değil. Mümkün olduğu kadar kısa zamanda bu işi bitirmek bizim hedefimiz."
LİDERLER İKİNCİ GÜNDE BİR ARAYA GELDİ
NATO üyesi ülkelerin liderleri, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen zirve toplantısının ikinci gününde bir araya geldi.
Toplantıya 31 üye ülke liderinin yanı sıra NATO üyeliğine davet edilen ülke sıfatıyla İsveç de katılıyor. Ayrıca NATO'nun Hint-Pasifik ortakları Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda ile Avrupa Birliği (AB) de toplantıda temsil ediliyor.
ZORLUKLAR KÜRESEL MESAJI
Toplantının açılışında konuşma yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun Avrupa ve Atlantik'te bölgesel bir ittifak olduğunu ancak karşı karşıya kalınan zorlukların küresel olduğunu söyledi.
Stoltenberg, Avrupa-Atlantik ve Hint-Pasifik bölgelerinde yaşananların birbirleri açısından önem taşıdığını, Ukrayna'daki savaşın küresel yansımaları olduğunu, terör ve siber tehditlerin sınır tanımadığını, otoriter rejimlerin yakınlaştığını dile getirdi.
ERDOĞAN TEMASLARINA BAŞLADI
Temaslarına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile görüştü.
HOLLANDA İLE EKİPLER DÜZEYİNDE GÖRÜŞME
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin yapıldığı Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile görüştü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, LITEXPO Sergi ve Fuar Merkezi'ndeki görüşmeleri zirvenin ikinci gününde de devam ediyor.
Erdoğan, Hollanda Başbakanı Rutte ile bir araya geldi. Heyetlerin de katıldığı görüşmede Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç eşlik etti.
MİÇOTAKİS İLE GÖRÜŞME
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'nde Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ile görüştü.
İLK AÇIKLAMA ANKARA'DAN
İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısının sonbaharda Selanik’te düzenlenmesi konusunda anlaştı." denildi.
İşte açıklamanın tüm detayları;
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Vilnius/Litvanya’da düzenlenen NATO Zirvesi marjında Türkiye ve Yunanistan’ın Dışişleri Bakanlarının da katılımıyla bir araya gelmişlerdir.
Görüşme iyi bir atmosferde gerçekleşmiştir. Sayın Erdoğan ve Sayın Miçotakis, son aylarda ikili ilişkilerde oluşan olumlu iklimin süreklilik ve tutarlılık arzetmesinin her iki ülkenin de yararına olduğu hususunda mutabık kalmışlardır.
Bu amaçla iki taraf, önümüzdeki dönemde olumlu ivme üzerine inşa etme ve iki ülke arasında çoklu iletişim kanallarını harekete geçirme konusunda mutabakata varmışlardır. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin bir sonraki toplantısının sonbaharda Selanik’te düzenlenmesi konusunda anlaşmışlardır.
İki Dışişleri Bakanını süreçlere rehberlik etmek ve ilerleme hakkında rapor vermekle görevlendirmişlerdir. İki lider, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin iyileşmesini sağlayacak güven ortamının ve koşulların oluşturulması amacıyla her düzeyde daha sık temaslarda bulunulması niyetlerini vurgulamışlardır.
AVRUPA KOMİSYON BAŞKANI URSULA İLE DE TEMAS
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Vilnius'ta, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile bir araya geldi.
ARNAVUTLUK BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞTÜ
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile NATO Zirvesi vesilesiyle bir araya geldik. Ülkelerimiz arasındaki dayanışmayı inşallah daha da güçlendireceğiz.